Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ολονύχτιες διαβουλεύσεις στα κόμματα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Εντονες ήταν οι διαβουλεύσεις στα κόμματα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Στα γραφεία της οδού Ιπποκράτους πραγματοποιήθηκε η ..έκτακτη συνεδρίαση
του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου και με τη συμμετοχή πλειάδας υπουργών και άλλων κορυφαίων στελεχών.


Παρόντες, μεταξύ άλλων, είναι οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Γιώργος Κουτρουμάνης. 

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, η συνεδρίαση συγκλήθηκε καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου επιφυλάχτηκε να διαβουλευτεί με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πριν δώσει την οριστική του απάντηση στο πακέτο των απαιτήσεων της τρόικας.

Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι τα δύο κεφάλαια που ο κ. Παπανδρέου κράτησε επιφυλάξεις αφορούν στα εργασιακά και τον τρόπο ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, εκφράζοντας τις γνωστές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ότι βοήθεια προς τις τράπεζες
να δοθεί με κοινές μετοχές και στα εργασιακά να μην κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκληθεί εάν καταστεί δυνατόν αύριο και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον δύσκολο.

«Η στάση  του ΠΑΣΟΚ είναι πατριωτικής ευθύνης αυτή την κρίσιμη περίoδο και έχουμε πιστοποιητικά πολιτικής ευθύνης», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης, ενώ αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για την στάση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του, είχε, στα κεντρικά γραφεία της λεωφόρου Συγγρού, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Παρόντες
στη σύσκεψη ήταν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Καθώς συνεχίζεται η ουσιαστική διαπραγμάτευση για το πακέτο των μέτρων, από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ λένε ότι υπάρχουν δύο ακόμη σημαντικά θέματα για τα οποία γίνεται συζήτηση.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν «δίνεται μάχη να μην μειωθεί το εφάπαξ των επικουρικών ταμείων, καθώς επίσης να μην αυξηθεί η τιμή του ρεύματος», δηλαδή να μην περάσει τελικά στα τιμολόγια η αύξηση του 11,5%. 

Για το θέμα των τραπεζών η ΝΔ παραπέμπει στην δήλωση του πρωθυπουργού ότι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον αλλά και η επιχειρηματική αυτονομία τους. Πάντως από τη ΝΔ επιμένουν ότι «ο κ. Σαμαράς πάλεψε και πέτυχε να μην κοπούν ο
13ος και 14ος μισθός».

Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, μαζί το οικονομικό επιτελείο του κόμματος συγκαλεί για τη Δευτέρα μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς. Το διευρυμένο όργανο θα κάνει αποτίμηση της διαπραγμάτευσης
και της κατάστασης που διαμορφώνεται. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σύσκεψη με τα στελέχη του ΛΑΟΣ που μετέχουν στην κυβέρνηση και τους στενούς του συνεργάτες, συγκάλεσε, εκτάκτως, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, με αντικείμενο τις προτάσεις της τρόικας για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν για την ουσία του νέου προγράμματος που προτείνει η τρόικα, χωρίς δυστυχώς να υπάρξουν εναλλακτικές αντιπροτάσεις από τα κόμματα.

Αντί πλέον με δηλώσεις τους να παραπλανούν τον κόσμο και να νοιάζονται πως θα περάσουν τη συμφωνία τους στα κομματικά ακροατήρια, ελπίζουμε έστω και τώρα να ρίξουν το βάρος τους στην προώθηση γενναίων και ταχύτατων διαρθρωτικών αλλαγών.
Δεν γίνεται πλέον να υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές που θα επιβληθούν επί δικαίων και αδίκων και θα μεταφέρουν και πάλι το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα, τους μισθωτούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».ΝΕΑ   

Δεν υπάρχουν σχόλια: