Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η Ελλάδα στο επίκεντρο του Eurogroup - Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και επιτόκιο 3% ζητεί το ΔΝΤ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012
Το νέο δάνειο και το «κούρεμα» αποτελούν τα πρώτα θέματα της ατζέντας του σημερινού Eurogroup, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πιέζει για επιτόκιο 3% στα ελληνικά ομόλογα ώστε να καταστεί βιώσιμο το.. χρέος της χώρας μας. Πιέσεις ασκούνται επίσεις και για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όπως και για μεγαλύτερο «κούρεμα». Σε όλα αυτά η κυβέρνηση απαντά με προσχέδιο συμφωνίας με τις τράπεζες για το PSI και τον Τσαρλς Νταλάρα να δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση.
Το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ και κυρίως η πορεία των διαπραγματεύσεων με το IIF για το «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους θα τεθούν επί τάπητος στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).
Την ίδια ώρα τόσο το ΔΝΤ όσο και η Γερμανία πιέζουν ασφυκτικά τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχθούν ένα -μέσο- επιτόκιο της τάξεως του 3% στα νέα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει υψηλότερα επιτόκια προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες στις 14:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδος).

Το βράδυ οι υπουργοί θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους και των 10 χωρών της ΕΕ, που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, με τους οποίους αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες τους σε επίπεδο 27 χωρών- μελών της ΕΕ (Ecofin) και αύριο.

Με προσχέδιο συμφωνίας με τις τράπεζες για το PSI -που αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση του νέου δανείου ύψους 130 δισ. ευρώ- προσέρχεται στο Eurogroup η ελληνική πλευρά.

Το κείμενο θα μελετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν προβλέπεται απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης, δεδομένου ότι οι δανειστές -υπό το φως των νέων στοιχείων για την ύφεση- ζητούν και νέα μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι ασφυκτικά, καθώς οι συνομιλίες για το PSI θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των επομένων ημερών, ώστε στις 30 Ιανουαρίου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να δώσει το «πράσινο φως».

Οι διαδικασίες για το νέο πακέτο στήριξης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στις 20 Μαρτίου ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, πάντως, πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones υποστηρίζουν ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και για το λόγο αυτό υπάρχει η σκέψη για ένα δάνειο - γέφυρα, έως ότου εγκριθεί το πακέτο των 130 δισ. ευρώ, προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει το ομόλογο του Μαρτίου.

Επιπλέον, αισιόδοξος δήλωσε χθες από το Παρίσι ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα.

«Τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ», είπε αλλά δεν «άνοιξε» τα χαρτιά του ούτε για το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, ούτε για το χρόνο που μπορεί να απαιτηθεί για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας και αν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο στο Εurogroup.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι η πρόταση που υπέβαλε ο ίδιος στην Αθήνα, για λογαριασμό των ιδιωτών πιστωτών, «ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε», ενώ έκανε λόγο για «σταυροδρόμι», που, όπως είπε, είναι «ή εθελοντική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία»
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: