Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση Παπαδήμου - Υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη και συνάντηση σήμερα με την ηγεσία της ΓΣΕΕ στην ατζέντα του Πρωθυπουργού


Τρίτη 03 Ιανουαρίου 2012
"Ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει ξεπεραστεί και η κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο να μεταθέσει για αργότερα τα ζητήματα ..
για τα οποία έχει δεσμευτεί". Με τη δήλωση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, έδωσε το στίγμα των υποχρεώσεων που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση.
Ο Λουκάς Παπαδήμος, υπό αυτές τις συνθήκες, συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, ενώ σήμερα συναντά την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη στήριξη, που πήρε από τον Κάρολο Παπούλια, εμφανίζεται έτοιμος να αποκρούσει τα διαλυτικά φαινόμενα στην κυβέρνησή του.

Εν τω μεταξύ, οξεία κριτική άσκησε ο Συνασπισμός στις δηλώσεις στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ δήλωσε ότι "ο κύριος και βασικός πόλεμος που διεξάγεται σήμερα είναι απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματά του. Δεν συνάδουν με το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας τέτοιου είδους πολιτικές δηλώσεις Ο ανώτατος πολιτειακός παράγων, πρώτα και κύρια, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οφείλει να διαπιστώνει τη λαϊκή δυσαρμονία ανάμεσα στο λαό και την ασκούμενη πολιτική. Αυτό που βλέπουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το παραβλέπει".

Ξεκάθαρος ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του. Τόνισε πως "οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες".

Με τη δήλωση του αυτή δίνει ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια αναμέτρηση που θα αρχίσει στα μέσα του μήνα, όταν η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα προκειμένου να γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. Παράλληλα, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το PSI, οι οποίες διεξάγονται εν μέσω αμφισβήτησης, από ορισμένες πλευρές για το κατά πόσο το κούρεμα του 50% αρκεί για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος.

Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης στο χώρο της οικονομίας είναι ότι αδυνατεί να συγκρατήσει το έλλειμμα εντός στόχου. Ήδη θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα κινηθεί πάνω από το 10% για το 2011. Έτσι, δημιουργείται "χρηματοδοτικό κενό" σε σχέση με τις προβλέψεις του μνημονίου και η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για την αντιστροφή της πορείας.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, εκτός από τα προβλήματα στην οικονομία έχει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο. Τα τρία κόμματα που τον στηρίζουν δείχνουν να κινούνται με βάση τις δικές τους "ανάγκες". Στο ΠΑΣΟΚ το εσωκομματικό πρόβλημα προβάλει ως κυρίαρχο, ενώ η Ν.Δ. δείχνει περισσότερο να προετοιμάζεται για τις εκλογές παρά να ενδιαφέρεται για την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Παράλληλα τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση συνεχίζουν να ξιφουλκούν. Στο ΠΑΣΟΚ τα βλέμματα στρέφονται στο Πολιτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του οποίου, την Τετάρτη, πολλοί εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ανοίξει απόλυτα τα χαρτιά του.

Ο Γιάννης Ραγκούσης πάντως μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα τονίζει "Ο καθένας από εμάς είχε αναλάβει το χρέος και το καθήκον απέναντι στο κοινωνικό σύνολο να φέρει σε πέρας συγκεκριμένες αλλαγές. Λοιπόν, ήρθε η ώρα ο καθένας να βάλει κάτω στο πλαίσιο ενός απολογισμού τι είχε αναλάβει και τι έκανε. Το τσουβάλιασμα τελείωσε. Ήρθε η ώρα της εξατομίκευσης της ευθύνης...".

Από τη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς, διαμήνυσε να μην καθυστερήσει πέραν του Πάσχα η προσφυγή στις κάλπες, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης, απείλησε να άρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση αν δεν σοβαρευτούν τα άλλα κόμματα, όπως είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο Βασίλης Ράπανος τόνισε ότι "είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω".

Δεν υπάρχουν σχόλια: