Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Κατά πλειοψηφία ο ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στην ειδική συνεδρίαση - Στα 107.405.086,80 ευρώ για το 2012

Τρίτη 03 Ιανουαρίου 2012 Τοπικά

H ψήφιση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων δήμου Κατερίνης συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην ειδική συνεδρίαση που έγινε παραμονή Πρωτοχρονιάς στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου...
Κατερίνης.
Την εισήγηση έκανε η διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου, κα Βασιλείου εισήγηση. Ωστόσο ο κ. Καραφουλίδης ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση και να συνεχιστεί μέσα στην εβδομάδα προκειμένου όπως είπε να έχουν τον χρόνο όλοι οι σύμβουλοι να προετοιμαστούν για ένα τόσο σημαντικό θέμα, για το οποίο κλήθηκαν τελευταία στιγμή.
Η πρόταση του κ. Καραφουλίδη τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφτηκε και η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά. Το σύνολο του προϋπολογισμού είναι 107.405 ευρώ. Μετά την παρουσίαση των στοιχείων οι δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν ερωτήσεις, ωστόσο οι περισσότεροι επισήμαναν ότι έλαβαν τα στοιχεία πολύ αργά με αποτέλεσμα να μην έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους για να τα επεξεργαστούν.
Οι στόχοι
Ο δήμαρχος Κατερίνης απαντώντας στις ερωτήσεις που έγιναν είπε μεταξύ άλλων πως κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει σε ένα χρόνο. «Οι συνθήκες είναι δύσκολες παλεύουμε ο στόχος μας είναι ένας, να κάνουμε το μέγιστο δυνατό στην παρούσα κατάσταση για να έχουμε τη βέλτιστη απόδοση».
Αναφέρθηκε στους στόχους της διοίκησης που είναι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και μείωση των εξόδων, η απορρόφηση έργων στο ΕΣΠΑ, η αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας για την οικονομική αυτοτροφοδότηση του δήμου για έργα ανάπτυξης και η ανάπτυξη του τουρισμού και της γεωργίας.
Ο προϋπολογισμός του 2012
Στην τοποθέτηση του ο αντιδήμαρχος κ. Σατραζέμης αναφέρθηκε στα νούμερα του προϋπολογισμού που φανερώνουν όπως είπε τη φιλοσοφία της διοίκησης. «Το γεγονός ότι σε σχέση με το 2011 που το ύψος του προϋπολογισμού έφθανε τα 121.867.032,31 εκατομμύρια, φέτος είναι ελαττωμένος και φτάνει στα 107.405.086,80 δικαιολογείται από το ότι υπάρχει μια οριζόντια μείωση των εσόδων από την κεντρική διοίκηση.
Στον προϋπολογισμό του 2012 αποτυπώνεται επίσης η σημαντική περικοπή πόρων από την Κεντρική Εξουσία προς τους Ο.Τ.Α. και ειδικά στην δική μας περίπτωση προς το Δήμο Κατερίνης. Έχουμε μειώσει κατά 15% τις προβλέψεις μας για τους ΚΑΠ, 63% από τη ΣΑΤΑ, δεν έχουμε προβλέψει έσοδα για έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γιατί απλά δεν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα με τις περικοπές που κάνει η Κυβέρνηση.
Παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίσαμε τη χρονιά που τελειώνει οι τρεις προτεραιότητες που πάντα θέτουμε και που λειτουργούν ως πυξίδα για τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού μας κινήθηκαν σε θετική κατεύθυνση και στην ίδια πορεία, το 2012 θα τους ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. Η προστασία του ξεχωριστού χαρακτήρα του περιβάλλοντος και των πλεονεκτημάτων των περιοχών μας.
Σ’ αυτή εδώ την περιοχή έχουμε επενδύσει κόπους και όνειρα, έχουμε λοιπόν υποχρέωση να διασφαλίσουμε την αξία αυτής της επένδυσης, αξία για την περιουσία μας και την καθημερινότητά μας. Η οργάνωση ενός Δήμου σύγχρονου και λειτουργικού με ουσιαστική παρουσία παντού, ένα Δήμο που να δίνει άμεσες λύσεις σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα κάθε περιοχής του.
Η δημιουργία ενός Δήμου που θα έχει στη καρδιά του τον άνθρωπο, που θα στηρίζει στα δύσκολα κάθε δημότη, κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη από βοήθεια. Με βάση αυτούς του άξονες προγραμματίζουμε έργα , δράσεις και διεκδικήσεις σε όλους τους τομείς.
Οι τοποθετήσεις
Ο κ. Μηλιώτης είπε χαρακτηριστικά: «πάμε κατά διάολου. Πάμε κατηφορικά. 30% ή και 50% κάτω. Τα λέγαμε και πέρυσι. Μικρό μέρος της ευθύνης μας ανήκει. Έχουμε την ευθύνη ότι τρώγαμε μασημένη τροφή. Τώρα είναι αργά. Δεν υλοποιήθηκαν όλοι οι στόχοι του δήμαρχου. Είστε ευχαριστημένοι από την οργάνωση των υπηρεσιών; Εγώ δεν είμαι. Δεν εξυπηρετείται ο πολίτης.
Κάνεις το αίτημα και σε ξεχνάνε εντελώς. Δεν μπορέσαμε να βάλουμε να δουλέψει τη δημόσια διοίκηση. Έχει σοβαρή ευθύνη το κεντρικό κράτος. Για το ΕΣΠΑ, τελειώνει σε δυο χρόνια αλλά απορροφήσαμε το 10%. Πιθανώς να δούλεψε ο δήμαρχος για να πάρουμε έργα. Να δούμε πότε θα ξεκινήσουμε, κανένα δεν ξεκίνησε. Για την αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου την έχουν φάει οι καταπατητές. Η τουριστική ανάπτυξη είναι οι πέντε ξαπλώστρες;
Επειδή καθαρίσαμε χόρτα και μπάζα; Δεν φτάνει η προσπάθεια. Θέλει περισσότερη δουλειά. Εγώ κατηγορώ τους πολίτες που δεν είναι πειθαρχημένοι. Χτυπήσαμε τη ρύπανση; Δεν τους ενοχλούμε καθόλου, ίσως κλείνουμε και το μάτι. Αν τους κυνηγούσαμε θα είχαν φοβηθεί. Για τη γεωργία λίγα έκανε η πολιτεία».
Ο κ. Καραφουλίδης τόνισε ότι είναι ανεπαρκείς. «Το παρελθόν διδάσκει ότι ο περσινός προϋπολογισμός αποδίδει μόνο το 40%. Ναι στα αναπτυξιακά έργα. Πιστεύω ότι δεν τηρήθηκε ούτε ο τύπος ούτε η ουσία. Τυχαίος, εικονικός, πλασματικός ο προϋπολογισμός. Θα πρέπει επίσης να γίνει διαχειριστικός έλεγχος του πρώην δήμου Παραλίας. Θεωρώ ότι ο χρόνος που πέρασε ήταν άσχημος και εκτιμώ ότι θα είναι χειρότερος αυτός που έρχεται. Να δώσουμε υπόσχεση ότι θα είμαστε αξιόπιστοι».
Ο κ. Σαπλιστής τόνισε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε υποβαθμίζει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου λέγοντας πως στον ένα χρόνο του Καλλικράτη διαπιστώνεται ότι είναι ο μηχανισμός υλοποίησης των αποδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Μάντζιος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο Καλλικράτης προβλέπει ότι η διαδικασία σύνταξης προϋπολογισμού ξεκινά από τον Ιούνιο. «Αυτή η δουλειά δεν είναι μια τεχνική διαδικασία. Θα έπρεπε να δούμε το οικονομικό αποτέλεσμα. Δεν συνέβη σήμερα.
Συγκεντρώθηκε η διαδικασία σε μια μέρα, χωρίς καμία προετοιμασία. Σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε το χρέος του δήμου; Μερικά πράγματα δεν ειπώθηκαν. Δεν υπήρχε μια πολιτική εισήγηση για το θέμα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: