Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Εναλλακτικές καλλιέργειες, μύθοι και πραγματικότητα!

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011


Ημερίδα του Ινστιτούτου Στρατηγικής Ανάπτυξης Πιερίας
Ημερίδα με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Στρατηγικής Ανάπτυξης Πιερίας πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης με θέμα τις εναλλακτικές καλλιέργειες.. και εκτροφές ζώων με ομιλητή τον πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας κ. Κωνσταντίνο Τσιμπούκα.
Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΙΣΑΠ κ. Χρήστος Τσικούρας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Ινστιτούτου που στόχο έχει την  υποστήριξη μιας στρατηγικής για τη δυναμική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Πιερίας με την αξιοποίηση των εναλλακτικών δυνατοτήτων του τόπου μας και πιο συγκεκριμένα αυτών που σχετίζονται με τις εναλλακτικές καλλιέργειες και εκτροφές ζώων.
Είναι γεγονός, σημείωσε ο κ. Τσικούρας, πως τους τελευταίους μήνες, υπάρχει η προσμονή, η ελπίδα ή η αισιοδοξία, ότι θα στραφούμε όλοι (ή οι περισσότεροι) στις λεγόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες, οι οποίες θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο και θα μας εξασφαλίσουν ένα πολύ καλό εισόδημα. Αγρότες, αστοί και λοιποί, ξυπνάνε και κοιμούνται σκεπτόμενοι καλλιέργειες Ιπποφαούς, Ράσμπερι, Μπλούμπερι, Ροδιάς, Αλόης Βέρακα. Όπως σκεφτόμασταν και πριν από λίγο καιρό και τα φωτοβολταϊκά (όπου όλοι θα καθότανε και ο ήλιος θα δούλευε για αυτούς μοιράζοντας χρήματα...).
Μήπως είναι τελικά η νέα μόδα;
Αγνοώντας ωστόσο βασικές αρχές της Γεωτεχνικής επιστήμης, αλλά και τα οικονομοτεχνικά δεδομένα της κάθε επένδυσης, η « νέα τρέλα » επεκτείνεται. Επιπλέον η έλλειψη οργανωμένων συστημάτων εμπορίας ή συνεταιριστικής συνείδησης, οδηγεί πολλούς ανθρώπους όχι μόνο στην πλάνη, αλλά και στην καταστροφή.
Χωρίς να λυθεί κανένα από τα διαρθρωτικά ή εμπορικά προβλήματα των Ελληνικών Αγροτικών προϊόντων, όλοι νομίζουν ότι κρατάνε το μαγικό ραβδί, για ένα καθαρό εισόδημα 15.000 ευρώ και επιπλέον ετησίως.
Τι συμβαίνει όμως πραγματικά;  
Από την ομιλία του κ. Τσικούρα αλλά και από την εισήγηση του κ. Τσιμπούκα τέθηκαν μια σειρά από ερωτήματα και δόθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εναλλακτικές καλλιέργειες όπως: «Τι είναι η εκτροφή των Σαλιγκαριών;Διαβάζοντας στο Διαδίκτυο μαθαίνουμε ότι από τις 400 έως 500 εκτροφές σήμερα στην Ελλάδα, μόνο οι 15 – 20 κατάφεραν να βγάλουν παραγωγή. Αλλά ακόμα και αυτοί που έβγαλαν παραγωγή δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να την πουλήσουν. Σε τεχνικό επίπεδο οι ασθένειες και οι εχθροί των σαλιγκαριών είναι άγνωστες λέξεις για τους εκτροφείς, τα δε ποιοτικά χαρακτηριστικά πάνε περίπατο. 35.000 ευρώ / στρέμμα το κόστος εγκατάστασης και μετά το χάος.
 Τι συμβαίνει με την προβατοτροφία;Η προβατοτροφία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα. Προσφέρει εισόδημα σε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και συνεισφέρει σημαντικά στην αγροτική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις απομονωμένες και μειονεκτικές περιοχές. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τομέας της προβατοτροφίας έχει πολύ μικρότερη σημασία και για το λόγο αυτό ο πληθυσμός των εκτρεφόμενων ζώων παρουσιάζει μείωση τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη μεριά, η παροχή κινήτρων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη στροφή προς τη βιολογική κτηνοτροφία, έχει οδηγήσει, στην ανάπτυξη της βιολογικής προβατοτροφίας στην Ελλάδα.
Η περίπτωση του ΙπποφαούςΗ καλλιέργεια όπου ο Μ. Αλέξανδρος τάιζε τα άλογα του και τους στρατιώτες του και την θυμηθήκαμε μετά από 2.500 χρόνια, αφού είδαμε τι κάνουν και πόσο κερδίζουν στο εξωτερικό. Όλοι μιλάνε για μια ανθεκτική καλλιέργεια με μηδενικό κόστος συντήρησης , μικρές απαιτήσεις σε νερό κλπ κλπ. Κανείς δεν μιλάει για ασθένειες και ιούς του φυτού, για απαιτήσεις εδάφους, για μητρικά φυτά, για τρόπους εγκατάστασης, για τρόπους επικονίασης και όλα αυτά τα τεχνικά θέματα. Επιπλέον κανείς δεν ξέρει πως να τα συγκομίσει και που θα βρει ψυκτικές μηχανές για την συντήρηση. Κανείς δεν ξέρει πόσο και που θα τα πουλήσει. Απλά όλοι υπόσχονται τιμή και έχει ο θεός...
Η περίπτωση της ΡοδιάςΆλλη μια ελπιδοφόρα καλλιέργεια, με δεκάδες ποικιλίες που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα χωρίς καμία έρευνα αγοράς. Τι θέλει ο κόσμος, τι θέλει η βιομηχανία κλπ . Από πέρυσι έρχονται τα πρώτα αρνητικά μηνύματα ανθρώπων που δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν ξυλοφάγα έντομα και ασθένειες. Η τιμή δε, βαίνει κάθε χρόνο την κατιούσα. Και εδώ έγινε εισαγωγή ξένου πολλαπλασιαστικού υλικού με ειδικές απαιτήσεις σε έδαφος, που μάλλον οι περισσότεροι δεν τις έλαβαν υπόψη τους.
 Πριν λοιπόν ξεκινήσετε κάτι από τα παραπάνω, κάντε την απλή ερώτηση. Γιατί να μην καλλιεργήσω κάτι που ξέρω πολύ καλά, όπως Ελιά, αμπέλι, μήλα, Ροδάκινα κα; Γιατί να μην ασχοληθούμε με τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων και παραδοσιακών καλλιεργειών;
Κάντε την απλή ερώτηση, εάν όλες οι καλλιέργειες (παραδοσιακές ή εναλλακτικές) είναι απαραίτητες στην διατροφή του ανθρώπου. Και εάν δώσετε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, τότε δείτε τι φταίει και όλα είναι στον αέρα. Ποια η συμβολή των Νέων Αγροτών ( όχι απαραίτητα των ηλικιακά  νέων ) στην παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα»;
Ακολούθησε η εισήγηση του από τον  π. Πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας ( ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ) καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Τσιμπούκα που ανέλυσε διεξοδικά τις εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας, τα προβλήματα, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και απάντησε σε σειρά ερωτημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: