Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Μονόδρομος η επιλογή πρωθυπουργού με κύρος - ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111110/engine/assets_LARGE_t_942_43090792_type11484.jpg 
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011
Οριστικοποιείται το όνομα του νέου πρωθυπουργού στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Κρίνεται η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου, καθώς μονόδρομος θεωρείται η επιλογή προσώπου εγνωσμένου κύρους. Στη χτεσινή συνάντηση στο...
Μέγαρο της Ηρώδου του Αττικού διαφάνηκαν οι δυσκολίες στη "λύση Πετσάλνικου"

 Μονόδρομος η επιλογή πρωθυπουργού με κύρος
Ενα ασυνήθιστο "ραντεβού", διάρκειας περίπου 100 ωρών, φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος του, με τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά να συμφωνούν οριστικά στην επιλογή ενός πρωθυπουργού με κύρος, ικανού να δώσει αποτελεσματικά τις νέες μάχες στην Ευρώπη.
Ο "μονόδρομος", μετά τις άγονες επαφές τεσσάρων ημερών, αναδεικνύεται πια ως ισχυρή επιλογή και αφορά την απόφαση κατ' αρχάς του Γ. Παπανδρέου να προτείνει και να στηρίξει για πρωθυπουργό στη νέα κυβέρνηση τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο. Η χθεσινή μέρα ήταν της "ανατροπής" έτσι κι αλλιώς, καθώς το "σπασμένο" τηλέφωνο των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά περιέπλεκε περαιτέρω την κατάσταση, δεν έδινε λύσεις, αλλά πρόσθετε ώρες παραμονής στον κενό. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και το "ναυάγιο" της συμφωνίας ενώπιον του Κ. Παπούλια "σφράγισε" αρνητικά την προσπάθεια μετάβασης σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που είχαν ήδη συμφωνήσει.
Το πρωί (χθες) στην κυβερνητική παράταξη "ξύπνησαν" με "διαρροές" που ήθελαν να προτείνεται από την κυβερνητική πλειοψηφία ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπαδήμος, να το αρνείται η Συγγρού και να καταλήγουν στη λύση Πετσάλνικου και με συμφωνία να τη "μεταφέρουν" στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι γεγονός ότι η εισήγηση με υποψήφιο πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Βουλής προκάλεσε σειρά αντιδράσεων και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γ. Ραγκούσης, περιέγραψαν με ενάργεια το "προφίλ" του πρωθυπουργού που χρειάζεται για τη δύσκολη μεταβατική περίοδο. Βουλευτές έστειλαν αντιφατικά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά σχεδόν το σύνολο της βασικής πυραμίδας του κυβερνώντος κόμματος επεσήμανε με κατηγορηματικό τρόπο "βρείτε ισχυρή λύση επιτέλους και τώρα!".
Ο Γ. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Λ. Παπαδήμο, όπου αναλύθηκαν οι προϋποθέσεις της συμφωνίας
Ο Γ. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Λ. Παπαδήμο, όπου αναλύθηκαν οι προϋποθέσεις της συμφωνίας
Συναγερμός
Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο σήμανε για άλλη μια φορά συναγερμός μετά την άκαρπη και "άχαρη" για τους πολίτες "εικόνα" εξόδου από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς αποτέλεσμα και ενώ είχαν περάσει τέσσερις μέρες διαβούλευσης.
Επιστρέφοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Παπανδρέου συνομίλησε με τον κ. Παπαδήμο, ενώ συνεργάτες τους ανέλαβαν την προεργασία της εν δυνάμει συμφωνίας. Γύρω στις 12 το βράδυ, οι κ. Παπανδρέου και Παπαδήμος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπου αναλύθηκαν οι προϋποθέσεις της συμφωνίας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και επί μήνες σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη (προκειμένου να αναλάβει) υπογραφής του νέου "μνημονίου", τον χρόνο των εκλογών (διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνουν όλα όσα πρέπει μέχρι το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα της 19ης Φλεβάρη) και της συμμετοχής πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση (κάτι που ο κ. Σαμαράς απέφευγε στις διαβουλεύσεις επιδιώκοντας "συμβολική" συμμετοχή).
Στο μόνο "σημείο που είχαν ήδη συμφωνήσει αφορούσε τη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου, όπου ο κ. Παπαδήμος δεν έβαλε θέμα -το αντίθετο- για την παραμονή του Ευ. Βενιζέλου στην αντιπροεδρία και στο υπουργείο Οικονομικών.
"Τηλεφώνησε... τώρα, στον Παπαδήμο και ξεκαθάρισε τις προθέσεις σου", φέρεται ότι είπε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας τηλεφωνικά με τον κ. Σαμαρά - και αναμένοντας την απάντησή του, έτσι ώστε να μην υπάρξει τίποτα ανοιχτό μέχρι σήμερα το πρωί. Τι θα γίνει; Ολα τα μηνύματα δείχνουν ότι η επιλογή Παπαδήμου είναι πια επικρατέστερη, αν και κάποιοι επιμένουν ότι στο "τραπέζι" παρέμενε χθες το βράδυ και η συζήτηση περί Ευ. Βενιζέλου (του κ. Πετσάλνικου είχε σχεδόν "διαγραφεί")...
ΑΝΩ - ΚΑΤΩ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Εκρηξη στο ΠΑΣΟΚ για τη "λύση" Πετσάλνικου
Δεν ήταν μόνο ένας, αλλά αρκετοί από το υπουργικό συμβούλιο που έσπευσαν χθες, κατά τις "καυτές" ώρες των διαβουλεύσεων, να επικοινωνήσουν με τον Γ. Παπανδρέου και να του επιστήσουν την προσοχή για τα "διαφαινόμενα αδιέξοδα".
Η πρόταση για "λύση" Φ. Πετσάλνικου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και ανέσυρε στη επιφάνεια περισσότερα προβλήματα και όχι προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Ο υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος, λέγεται ότι είχε συνάντηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήταν σε απόλυτα αρνητικό κλίμα για την ενδεχόμενη επιλογή του προέδρου της Βουλής για την προεδρία, χωρίς ωστόσο να αποφασίζουν να βγουν μπροστά και να αντιδράσουν "αυτομάτως".
Συνομιλίες
Ελεγαν μάλιστα ότι σε ό,τι αφορά το "χαρτί" Παπαδήμου δεν είχαν κατ' αρχάς αντίρρηση.
Το σίγουρο είναι ότι στις κατ' ιδίαν συνομιλίες φαινόταν καθαρά η αντίδραση όλων των τάσεων στις "χαμηλές πτήσεις".
Από την άλλη πλευρά βουλευτές που υιοθετούν τις δηλώσεις της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη για τη στήριξη ενός πρωθυπουργού με κύρος διεθνώς και βαθιές οικονομικές γνώσεις, καταδεικνύουν τον "μονόδρομο" της επιλογής του Λουκά Παπαδήμου.
Ποια είναι η "επικίνδυνη εκδοχή" που το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί "απειλή"; Να υπάρξει "ανταρσία" βουλευτών, αντίστοιχη της διαφαινόμενης στη Νέα Δημοκρατία.
Στη Βουλή έρχονται προς επικύρωση κρίσιμες ψηφοφορίες, ξεκινώντας με την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Ανοιχτά υπέρ Παπαδήμου
Βγήκε ανοιχτά υπέρ της επιλογής του κ. Λουκά Παπαδήμου για την πρωθυπουργία. Στήριξε τη συγκρότηση κυβέρνησης Eθνικής Eνότητας με ισχυρά χαρακτηριστικά και διεμήνυσε, στην πραγματικότητα, στον κ. Παπανδρέου ότι δεν πρόκειται να πει "ναι" σε αποφάσεις που ακυρώνουν την κεντρική πρωτοβουλία.
  • Aννα Διαμαντοπούλου
  • Ευ. Βενιζέλος
Η υπενθύμιση και οι φήμες
Επιχείρησε να κλείσει τον κύκλο των φημών περί συνομιλιών της ηγεσίας με τον κ. Παπαδήμο τις προηγούμενες μέρες, θέλοντας πάντως να "υπενθυμίσει" ότι ο ίδιος δέχθηκε την πρόταση του Γ. Παπανδρέου τον περασμένο Ιούνιο να ηγηθεί του οικονομικού επιτελείου, κάτι που αρνήθηκε τότε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Φ. Πετσάλνικος
Διέψευδε την υποψηφιότητα
Αργά το βράδυ της Τρίτης διέψευδε κατηγορηματικά τη φήμη ότι του προτάθηκε και δέχτηκε να μεταβεί στην πρωθυπουργία. "Είμαι και παραμένω πρόεδρος της Βουλής", έλεγε ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, αλλά το όνομά του έφτασε μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο και εν συνεχεία... απεσύρθη.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111110/engine/assets_LARGE_t_942_43090792_type11484.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: