Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Νέα αρχή σήμερα μετά το ναυάγιο - Τηλεφωνικές επικοινωνίες τη νύχτα μεταξύ Παπανδρέου-Παπαδήμου και Σαμαρά

Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2011
Η υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του Πρωθυπουργού επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων ύστερα από την τηλεφωνική συνομιλία που.. είχε μαζί του τη νύχτα ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε, για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο οποίος στη συνέχεια συνομίλησε με τον κ. Παπαδήμο. Νωρίτερα, είχε σημειωθείι ναυάγιο στις διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ενώ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ο κ. Παπαδήμος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να αποδεχθεί τον πρωθυπουργικό θώκο, οι οποίες έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ και τώρα η «καυτή πατάτα» περνά στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας. Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών συγκαλείται εκ νέου στις 10 σήμερα το πρωί υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια, με αντικείμενο τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Λουκάς Παπαδήμος έθεσε τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Να υπογράψουν τη νέα δανειακή συμφωνία τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία (κάτι που ζητεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση)
β) Να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη νέα κυβέρνηση
γ) Η 19η Φεβρουαρίου να αναφέρεται απλώς ως ενδεικτική ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών και, αν χρειαστεί, οι βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν λίγες ημέρες αργότερα.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι δεν θέτει ζήτημα επιλογής της σύνθεσης του οικονομικού επιτελείου, απορρίπτοντας εμμέσως τη φημολογία που τον έφερε να είχε θέσει βέτο στη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Το ναυάγιο
Είχε προηγηθεί η αιφνίδια αποχώρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη από το Προεδρικό Μέγαρο και οι καταγγελίες του για παιχνίδια τακτικής από τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.

«Λυπάμαι εξαιρετικά που σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές να παίζονται παιχνίδια τακτικής από τον κ. Παπανδρέου και από τον κ. Σαμαρά και να συμπαρασύρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε στον έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Καρατζαφέρης.


Σύμφωνα με πληροφορίες την ενόχλησή του προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς εισήλθαν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς ο ίδιος να κληθεί, ενώ βρισκόταν ήδη στο Προεδρικό Μέγαρο.


Η Προεδρία της Δημοκρατίας απέδωσε το επεισόδιο σε παρεξήγηση. Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Προεδρίας και του προέδρου του ΛΑΟΣ και εκτός απροόπτου ο κ. Καρατζαφέρης θα συμμετάσχει στη σύσκεψη της Πέμπτης. 


«Εδέχθην τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μου έδωσε τις δικές του εξηγήσεις. Εγώ γνωρίζετε πόσο τον σέβομαι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μου ζήτησε θεσμικά να επιστρέψω. Είπα ότι δεν μπορώ να το κάνω αυτό, ήταν τεράστια η προσβολή και δέχθηκα αύριο στις 10:00 να γίνει η συνάντηση», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.


Πριν από τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, οι πληροφορίες συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης θα αναλάμβανε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.


Την εικόνα αυτή ενίσχυσε η αναφορά του Γ. Παπανδρέου, κατά το μήνυμά του, ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι «επιλογή ιδιαίτερα θεσμική» και «πρόσωπο που μας ενώνει».


Την ίδια ώρα, όμως, βουλευτές από τη ΝΔ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονταν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την φημολογούμενη επιλογή του κ. Πετσάλνικου για τη θέση του νέου πρωθυπουργού.


Αλλά και ο κ. Καρατζαφέρης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν ο κ. Πετσάλνικος έχει το κύρος να εκπροσωπήσει τη χώρα, απάντησε: «Αυτός που παίζει καλός σέντερ-μπακ δεν είναι σίγουρο ότι είναι και καλός σέντερ-φορ. Για σέντερ-μπακ είναι πάρα πολύ καλός».


Μετά την αναβολή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι εξετάζεται άλλο -πολιτικό- πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, χωρίς να αποκλείεται και πάλι η επιλογή του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος είχε για την Πέμπτη προγραματισμένη ομιλία στην Ολλανδία, την οποία ανέβαλε.


Επιστρέφοντας στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα, είτε με τον Λουκά Παπαδήμο, είτε με τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Πάω αύριο ανοιχτός σε ό,τι μου προτείνουν». 


Αλλά και λίγο αργότερα, με επίσημη δήλωσή του στα μικρόφωνα ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Πολλοί φαίνεται ότι θα το ήθελαν, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος».


«Είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο Σύνταγμα. Την πρωτοβουλία για την πρόταση για νέο πρωθυπουργό την έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν έχω πρόβλημα με τα πρόσωπα. Το θέμα είναι να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και η δανειακή σύμβαση και να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.


Νωρίτερα, και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωνε: «Στη ΝΔ δεν έγινε ποτέ πρόταση για το πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου. Αν τον πρότειναν η ΝΔ δεν θα έλεγε όχι».


Από την πλευρά του, ο Γ.Καρατζαφέρης δήλωσε: «Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ ποιος θα είναι πρωθυπουργός της χώρας. Του δίνω άμεση προτεραιότητα και πιστεύω ότι αύριο, μια άλλη μέρα, θα επικρατήσει περισσότερη σωφροσύνη απ' ότι σήμερα».


Σημειώνεται ότι σύσκεψη δεν μετέχουν η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.


Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «άθλιο παζάρι που παίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρης μπροστά στα μάτια του λαού» καιο επανέλαβε ότι «δεν πήγε και ούτε πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία συνάντηση πολιτικών αρχηγών που συζητά ή επικυρώνει τη διαμόρφωση κυβέρνησης για να οδηγήσει δεμένο το λαό στην ανεξέλεγκτη πτώχευση που του φέρνουν».


«Παρακολουθούμε μια απίστευτη φαρσοκωμωδία. Όλα όσα εκτυλίσσονται τούτες τις ώρες παραπέμπουν στις τελευταίες μέρες της Πομπηίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Η άμεση προσφυγή στις κάλπες αποτελεί πλέον τη μόνη επιλογή προστασίας από τον εκφυλισμό της δημοκρατίας που παρακολουθούμε σε ζωντανή σύνδεση» πρόσθεσε.ΝΕΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: