Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη συναίνεση - ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ο Αντ. Σαμαράς αποχωρεί σκεπτικός από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την πρωινή συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια. Δεξιά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011
Πώς ο συνδυασμός εξωτερικών και εσωτερικών πιέσεων ανάγκασε τον πρόεδρο της ΝΔ να μετακινηθεί από την ανυποχώρητη στάση σε..
πιο διαλλακτικές θέσεις

Ο Αντ. Σαμαράς αποχωρεί σκεπτικός από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την πρωινή συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια. Δεξιά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης
Η "στροφή" 180 μοιρών του κ. Αντ. Σαμαρά, σε ό,τι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθετε για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ήταν προαπαιτούμενο για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πράγματι προχώρησε σε αυτή τη "στροφή" το πρωί του Σαββάτου, και από την εκρηκτική δήλωση ότι "οι μάσκες έπεσαν, τα ψέματα τελείωσαν, μόνη λύση οι εκλογές" επέστρεψε στην αρχική του πρόταση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο μόνος όρος που έθετε πλέον ήταν η παραίτηση του κ. Γ. Παπανδρέου.
Μέσα στο κρίσιμο 12ωρο, που μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης του δήλωσης στην είσοδο της Βουλής και της δεύτερης στο γραφείο του, έχοντας δίπλα του τους δύο αντιπροέδρους, το παρασκήνιο των πιέσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό ήταν ιδιαίτερα έντονο. Ο κ. Σαμαράς βρέθηκε μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα αντιμέτωπος:
  • Με τους εταίρους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που του ζήτησαν επισήμως να συμβάλει, έτσι ώστε να υπάρξει αμέσως (μέχρι την Κυριακή το βράδυ) κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
  • Το κλίμα που επικράτησε στις Βρυξέλλες το αποτύπωσε εύγλωττα ο συντονιστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΕΛΚ κ. Μπροκ, ο οποίος δήλωσε ότι η στάση του κ. Αντ. Σαμαρά έναντι της χώρας του είναι ανεύθυνη.
  • Με τους δύο αντιπροέδρους του, κ. Αβραμόπουλο και Δήμα, οι οποίοι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις ως προς τη "σκληρή γραμμή" που είχε επιλέξει μέχρι εκείνη την ώρα.
  • Με τους βουλευτές της ΝΔ, που ήθελαν από την πρώτη στιγμή το κόμμα τους να στηρίξει αυτήν την εθνική προσπάθεια.
  • Με τους άλλους "ενοίκους" της γαλάζιας πολυκατοικίας. Από την πρώτη στιγμή οι κ. Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη δήλωσαν ότι θα στήριζαν το εγχείρημα με την προϋπόθεση ότι και ο κ. Αντ. Σαμαράς θα έλεγε "ναι" στην πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Η τετραπλή αυτή πολιτική πίεση οδήγησε τον κ. Σαμαρά να ανακρούσει πρύμναν και νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου να διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δέχεται την αύξηση του χρόνου ζωής της νέας κυβέρνησης και ότι δεν επιμένει στη συμμετοχή τεχνοκρατών και μόνο.
Η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη συναίνεση
"Κόκκινη γραμμή" για τον ίδιο αποτέλεσε μόνο η παραίτηση Παπανδρέου και ο ορισμός του διαστήματος μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές.
Σενάριο Μολυβιάτη
Παρά το γεγονός ότι -μέχρι αργά χθες το απόγευμα- τα στελέχη της ΝΔ δήλωναν δημόσια ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στο παρασκήνιο υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη συζήτησαν πιθανά ονόματα - προτάσεις που θα υποστήριζαν όταν η συζήτηση θα προχωρούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ονόματα που ακούστηκαν ήταν αυτό του κ. Π. Μολυβιάτη αλλά και του κ. Στ. Δήμα.
Η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη συναίνεση
Σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών θεωρήθηκε ότι δεν θα έχει πρόβλημα ούτε ο κ. Παπανδρέου και σίγουρα ούτε ο κ. Παπούλιας. Ως εξίσου αξιόπιστη επιλογή προβλήθηκε το όνομα του πρώην κοινοτικού επιτρόπου, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ δεν φάνηκε έτοιμος να δεχθεί να θέσει επικεφαλής του εγχειρήματος ένα τόσο υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι βάζει τη "σφραγίδα" της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση.
Στο κάδρο Δήμας - Αβραμόπουλος
Οι αντιρρήσεις για τη σκληρή γραμμή
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και ειδικότερα στην αλλαγή της στάσης της ΝΔ και προσωπικά του κ. Σαμαρά έπαιξαν, σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους", οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ζητούσε μετ' επιτάσεως συμφωνία για τη στήριξη κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Οι πρώτοι που έθεσαν το θέμα στον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ ήταν οι κ. Αβραμόπουλος και Δήμας. Στη σύσκεψη που είχαν με τον κ. Σαμαρά το πρωί του Σαββάτου, και τα δύο κορυφαία στελέχη εξέφρασαν τις ενστάσεις τους τόσο για την αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή όσο και για τη βιαστική -όπως χαρακτηρίσθηκε- δήλωση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στην είσοδο του Κοινοβουλίου.
Ο κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να επαναφέρει την πρότασή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας καθώς σε αντίθετη περίπτωση -υπογράμμισε- η ΝΔ θα απομονωνόταν και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Ο κ. Δήμας μετέφερε το κλίμα που επικράτησε εκείνη την ώρα στις Βρυξέλλες και επέμεινε ότι δεν πρέπει να χρεωθεί το "ναυάγιο" της όλης προσπάθειας η ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς συμφώνησε να επαναφέρει την πρότασή του, αλλά σημείωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει κανένα βήμα εάν προηγουμένως δεν παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου.
Ενωμένοι
Η άποψη αυτή βρήκε σύμφωνους τους δύο αντιπροέδρους και αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ τούς ζήτησε να είναι μαζί του στο "κάδρο" όταν θα κάνει τη σχετική δήλωση. Αν και δεν το εξήγησε, ήθελε ουσιαστικά εκείνη την ώρα να στείλει το μήνυμα ότι η ΝΔ είναι ενωμένη στην κορυφή και στηρίζουν όλα τα κορυφαία στελέχη τη "γραμμή" έτσι όπως θα την εξέφραζε με τη νέα του δημόσια τοποθέτηση. Οι κ. Αβραμόπουλος και Δήμας αποδέχθηκαν την πρόσκληση.
Την ίδια ώρα, βουλευτές της ΝΔ που ανήκουν στη λεγόμενη μετριοπαθή πτέρυγα διεμήνυαν μέσω του κ. Κ. Τασούλα ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να εξαντλήσει τις προσπάθειές του για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Β. Αντώναρος, Κ. Χατζηδάκης και Μ. Βαρβιτσιώτης, που είχαν συντάξει και υπογράψει και σχετικό κείμενο, καθώς και αλλά στελέχη όπως οι κ. Δένδιας και Χατζηγάκης διεμήνυαν -μέσω υψηλόβαθμων κομματικών παραγόντων- ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να πιέσει ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Επίσης, αν και ποτέ δεν το είπαν δημόσια, ορισμένοι είχαν αποφασίσει εάν υπήρχε "ναυάγιο" με ευθύνη της ΝΔ να διαφοροποιούνταν δημόσια προκαλώντας σοβαρό εσωκομματικό ρήγμα.
Ωστόσο, μετά τη δήλωση του κ. Σαμαρά το μεσημέρι του Σαββάτου και -κυρίως- μετά τα μηνύματα (την Κυριακή) ότι ο μόνος όρος που θέτει είναι η παραίτηση Παπανδρέου, η ένταση εκτονώθηκε.
ΕΘΝΟΣ - Γιάννης Σαραντάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: