Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Φόροι στοπ γκάζι για μείωση του κράτους

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111114/engine/assets_LARGE_t_942_43126801_type11484.jpg 
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011
Το στίγμα της πολιτικής του δίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Βάζει φρένο σε περαιτέρω αυξήσεις των φόρων και νέες περικοπές αποδοχών. Επιταχύνει περιορισμό του κράτους, αποκρατικοποιήσεις και..
κλείσιμο οργανισμών.

Ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Λ. Παπαδήμο για την πορεία σύνταξης του προϋπολογισμού
Ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Λ. Παπαδήμο για την πορεία σύνταξης του προϋπολογισμού
Τη "σφραγίδα" του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου θα έχουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και η οποία έχει ως βασικό στόχο να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μία δυναμική επανεκκίνηση του οικονομικού προγράμματος.
Επιπροσθέτως, θα επιχειρήσει να στείλει σαφή μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν καθυστερήσεις και αστοχίες του πρόσφατου παρελθόντος, γιατί η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη και τα χρονικά περιθώρια περιορισμένα. Και στο εξωτερικό πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, επιτυγχάνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους και προωθώντας άμεσα τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να βάλει φρένο σε περαιτέρω αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και νέες οριζόντιες περικοπές στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων. Παράλληλα θα προτάξει τον δραστικό και άμεσο περιορισμό του κράτους, με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, πώληση εταιρειών - αξιοποίηση ακινήτων αλλά και κλείσιμο δημόσιων οργανισμών, που θα οδηγήσει σε απολύσεις υπαλλήλων.
Επίσης θα κάνει ειδική μνεία στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλες από την εκταμίευση της 6ης δόσης και την υλοποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου για το νέο πακέτο χρηματοδότησης.
Πιο αναλυτικά, κατά πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να σημειώσει ότι μπροστά μας έχουμε μια δύσκολη περίοδο, αλλά οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με συλλογική προσπάθεια και κοινωνικά δίκαιη κατανομή των βαρών. Ειδικότερα το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής περιλαμβάνει τους εξής άξονες:
  • Περιορισμός του σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους, προκειμένου οι κρατικές δαπάνες να περιοριστούν σε μόνιμη βάση. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται επιβεβλημένο το "λουκέτο" σε δημόσιους οργανισμούς καθώς και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης. Βέβαια, όπως γίνεται αντιληπτό, "μικρότερο κράτος" σημαίνει και απολύσεις εργαζομένων .
  • Ιδιωτικοποιήσεις με πώληση ισχυρών εταιρειών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, τομέας στον οποίο δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα ουσιαστικά βήματα, αλλά και αξιοποίηση της λιμνάζουσας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
  • Φορολογική πολιτική χωρίς νέες δυσάρεστες εκπλήξεις με περαιτέρω αύξηση συντελεστών ή επιβολή εκτάκτων εισφορών. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι το μπαράζ των νέων φόρων που έχουν επιβληθεί πρόσφατα έχει φέρει στα όριά της τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
  • "Οχι" σε νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς την τελευταία διετία εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας, κάτι που αποτυπώνεται και στην κάθετη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
  • Ανοιγμα επαγγελμάτων και αγορών. Μέχρι στιγμής στον τομέα αυτό έχουν γίνει δειλά βήματα και είναι ενδεικτικές οι συστάσεις της τρόικας για νέες παρεμβάσεις στις αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μηχανικών αλλά και για την άρση των εμποδίων στις μεταφορές.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ζητούμενο για τη νέα κυβέρνηση, όπως θα το προσδιορίσει ο πρωθυπουργός, είναι η δημοσιονομική προσαρμογή να συνοδευτεί από παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ώστε να περιοριστεί ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ. Μάλιστα στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιο ότι η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε συνδυασμό με το άνοιγμα επαγγελμάτων - αγορών θα παίξει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Κώστας Τσαχάκης
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111114/engine/assets_LARGE_t_942_43126801_type11484.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: