Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ακρόαση παρά τω Αφεντούλη!.... ( 14/11/2011 )


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011


Πέρασαν σχεδόν πέντε μέρες χωρίς να πατήσει άνθρωπος στο «καφενείο αισιοδοξίας» της στήλης κι ο εμπειροτέχνης πολιτικός αναλυτής, θείος Αφεντούλης, λίγο έλλειψε να καθίσει τη σύζυγο, κυρία..
Πολυτίμη, στην καρέκλα των «νεοπεσιμιστών» που δημιούργησε η κρίση για να τη γιάνει!

«Τι να κάνω τις συμβουλές ενός εμπειροτέχνη εγώ, μια αυθεντική οπτιμίστρια; Όπως βρω τον καιρό τον αρμενίζω!» απάντησε εκείνη.

«Αρμενίστρια!» εξανέστη ο αναλυτής κι άρχισε να σπαζοκεφαλιάζει με την απουσία κατσουφιασμένων επισκεπτών για να προσφέρει  δωρεάν τις πολύτιμες και αισιόδοξες υπηρεσίες του. Τζάμπα θεραπεία που λέει ο λόγος! Αλλά πού στο «διάτανο» πήγαν όλοι;

Ήταν λογικό να είχαν δουλειά οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι κάμερες, τα μικρόφωνα, τα καλώδια και οι πρίζες από τα άγρια χαράματα μέχρι τα επόμενα(!) για να δουν ποιος θα αναλάβει την Πρωθυπουργία. Οι υπόλοιποι όμως, κατέχοντες και ανέστιοι, έχοντες και πένητες, εργαζόμενοι, άνεργοι και οι άλλοι –τι σόι δουλειές είναι αυτές χωρίς οκτάωρο; Αν βγαίνει έτσι το μεροκάματο, ο αναλυτής είναι έτοιμος να ανακηρύξει τον εαυτό του σε «θείο από το Σικάγο»! – χορτάτοι, νηστικοί και τρόφιμοι των συσσιτίων – όσο οι ομοτράπεζοι πληθαίνουν οι μερίδες θα λιγοστεύουν. Κάτι ξέρει ο Αφεντούλης που είχε πολλά αδέρφια και τα κουτάλια έπαιρναν «φωτιά», όταν ήταν μικροί! – είχαν απλωμένο τραχανά, Νοέμβρη μήνα;

Εκτός, αν μαζί με τον Μποστ: «είδαν γεμάτα τα συσσίτια να προμηνάνε μπόρα / μάντεψαν  μέλλον σκοτεινό στη γαλανή μας χώρα / με ανεργία αύξουσα, κυβέρνηση που αργούσε / όχι να λεν πρωθυπουργοί όποιος κι αν τους καλούσε / ίσως να είδαν πλάι σ’ αυτά / φόρους ξανά, το κρέας εφτά και δώδεκα τις σούπες / κι αμοληθήκαν στα βουνά να βρουν ολίγες βρούβες»!

Απόγευμα της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου μόνο εννιά δεν είχε ο μήνας! Ο θείος παρακολούθησε από τηλεοράσεως τα καθημερινά πολιτικά «μαθήματα» και εισέπραξε ως μικροσυνταξιούχος το μερίδιο της συμπάθειας που εξέφρασαν οι πολιτικοί για τους απολυμένους, τους άνεργους, τα «οργισμένα νιάτα» και τους «αγανακτισμένους».

«Έτσι και τους ξαναψηφίσουν, θα τους λατρέψουν!» σκέφτηκε και μονολόγησε:  «Φτάνει πια η συμπάθεια των πολιτικών. Χάθηκε μια πολιτική της συμπάθειας για τον κοσμάκη;» Κατά τις 6 μ.μ υπενθύμισε στη σύζυγο: «It’s tea time» (Είναι ώρα για τσάι) για να δείξει καλή διαγωγή και στο ΔουΝουΤου!

«Ψήσε κι έρχομαι» απάντησε εκείνη. «Αι γυναίκαι είναι άσπλαγναι!»

Στη συνέχεια άκουσαν μαζί, απολαμβάνοντας το αφέψημα, το διάγγελμα του απερχόμενου Πρωθυπουργού από τηλεοράσεως. Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού – «μέσα είμαστε!» διόρθωσε η κυρία Πολυτίμη – επειδή έφταιξαν όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο που αποφάσιζε την τελευταία διετία. Το πλάνο ήταν ειδυλλιακό όπως και στο Καστελόρριζο. Το θυμάστε; Έλειπαν όμως οι βαρκούλες.

«Θα τις πούλησαν οι ψαράδες για καυσόξυλα, εκεί που έφτασε το πετρέλαιο!» υπέθεσε η σύζυγος και ευχήθηκε στον Γιώργο:«Στο καλό και να μας γράφεις!» Μετά πήρε το ημερολόγιο κι έσβησε άλλη μια μέρα χωρίς τον Αντώνη της (!) στο τιμόνι της χώρας.

Ύστερα πήραν «φωτιά» τα μικρόφωνα. Έχετε δει τον κ. Καρατζαφέρη «μαινόμενο»; Αν όχι κάνατε «κοπάνα» από το «μάθημα» των ΜΜΕ. Ο αναλυτής που είναι επιμελέστατος τηλεθεατής και δεν απουσιάζει, εκτός αν αποκοιμηθεί, σχολίασε: «Θα τους ρίξει όλους μαζί»!

«Μύγα τον τσίμπησε;» ρώτησε η θεία.

«Σφίγγα!» απάντησε ο αναλυτής. Βλέποντας τον Πρόεδρο του «ΛΑΟΣ» κατάλαβε ότι έγινε «πύ-πύ-πύραυλος» γιατί πήγε στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο και τον άφησαν σε ένα δωμάτιο να περιμένει ολομόναχος μέχρι να τα συμφωνήσουν ο Γιώργος με τον Αντώνη. Άδικο είχε ο θείος που μίλησε για «τσίμπημα σφίγγας», όταν «έσφιξαν τα γάλατα» με τη διακυβέρνηση της χώρας και «τα παιδία έπαιζε»… τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο για Πρωθυπουργό;

«Δεν έψησαν ούτε ένα τσαγάκι στον άνθρωπο;» απόρησε η σύζυγος.

«Κάτι πήρε το αυτί μου από Συγγρού μεριά ότι δεν θέλησε να πιει τίποτε» εξήγησε ο Αφεντούλης.

«Ο Αντώνης μου είναι φιλόξενος!» σχολίασε εκείνη και ο θείος δεν απάντησε. Σε λίγο ακούστηκε να σιγοψιθυρίζει: «Ο Πρόεδρος του “ΛΑΟΣ” ήρθε να απολαύσει το τσάι του εδώ. Ψήσε στα γρήγορα ένα του βουνού για να τον ακροαστώ!»

«Πάλι αποκοιμήθηκες στην πολυθρόνα;» τσίριξε η Πολυτίμη. «Αι γυναίκαι είναι άσπλαγναι!» και δυστυχώς για μας η Ευρωζώνη και οι αγορές είναι γένους θηλυκού. Να το θυμάστε!...

Πέντε μέρες άφησε ο καλός Θεούλης άδειο το «καφενείο» αλλά στο τέλος αποζημίωσε τον αναλυτή με την επίσκεψη ενός πολιτικού αρχηγού! Ευτυχώς, η Πέμπτη που ξημέρωσε ήταν μια άλλη μέρα. ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ – ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΛΑΟΣ προς αποφυγή παρεξηγήσεων! – συμφώνησαν να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης ο κ. Λουκάς Παπαδήμος που έχει κάνει λαμπρές σπουδές στο «Μασασούτσες Ίνστιτουτ οφ Τεχνόλοτζι» (ΜΙΤ). Η ορκωμοσία προγραμματίστηκε για την επαύριο.

Ο θείος τηλεφώνησε αμέσως στον καθηγητή του «ΜΙΤ», Νόαμ Τσόμσκι, -  Διαβάσατε το γράμμα που είχε στείλει την πρώτη μέρα της Ινδίκτου; - για να τον ευχαριστήσει. Πίεσε τον πρέζινταντ Μπαράκ και το τιμόνι της χώρας πέρασε στα χέρια του κ. Παπαδήμου. «Καλό κουράγιο, κύριε Λουκά!» που θα εύχονταν κι ο Όλι Ρεν.

Ασήμαντη λεπτομέρεια. Η Πολυτίμη είχε βγάλει το τηλέφωνο από την πρίζα! Δεν λέμε ότι η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά; Την έκανε λοιπόν και ο Γιώργος θα έχει περισσότερο χρόνο για να επισκέπτεται τον αναλυτή στο χωριό ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν την επόμενη μέρα του σοσιαλισμού.

«Θα τα πω όλα στον Αντώνη μου!» φώναξε η σύζυγος. Μάλιστα!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: