Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Μέρκελ-Σαρκοζί: Συμφωνία για αλλαγές στις συνθήκες, διαφωνία για ευρωομόλογο

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011
Ενώ οι δύο ηγέτες πρόκειται εντός των ημερών να καταθέσουν προτάσεις για αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών, το κύριο ζήτημα διένεξης αποδεικνύεται η έκδοση ευρωομολόγου.
Οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, Νικολά Σαρκοζί, Άγκελα Μέρκελ και Μάριο Μόντι, σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη της μίνι-Συνόδου Κορυφής που έγινε στο ..
Στρασβούργο, δήλωσαν ότι είναι «αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα, για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ευρώ».
Το Παρίσι και το Βερολίνο, τόνισαν, θα υποβάλλουν, τις αμέσως επόμενες ημέρες, συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για την τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ, όσο και για την βελτίωση της διακυβέρνησης στις χώρες της ευρωζώνης.
Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο στις 9 Δεκεμβρίου, θα κυκλοφορήσουν οι από κοινού προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας για τις αλλαγές στις συνθήκες με στόχο την δημιουργία μιας πιο σφιχτής οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη των «17» (Ευρωζώνη).
Προέχει η ανεξαρτησία της ΕΚΤ
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, οι τροποποιήσεις των Συνθηκών της ΕΕ δεν θ' αφορούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στο ότι πρέπει να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του, να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013, γεγονός που επιβεβαίωσαν και οι Μέρκελ- Σαρκοζί.
Σημειώνεται ότι στόχος αυτής της μίνι-Συνόδου Κορυφής ήταν οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, να επιχειρήσουν να βρουν τρόπους να «επιταχύνουν» την προσπάθεια του μπλοκ των 17 χωρών, να ηρεμήσουν τις αγορές χρεογράφων με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα σχετίζονται με τη χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, καθώς η κρίση απειλεί να εξαπλωθεί στην Ισπανία και στον πυρήνα της ευρωζώνης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε - και εξακολουθεί να έχει - έναν ακόμη πρόσθετο στόχο. Του απομένουν μόνο πέντε μήνες πριν επαναδιεκδικήσει το αξίωμα της γαλλικής Προεδρίας και η αξιοπιστία του είναι εν κινδύνω, μετά την δημόσια διαβεβαίωσή του ότι η Γαλλία θα διατηρήσει την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ που έχει, παρά το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι κινδυνεύει.
Για την Γερμανία αναφέρεται ότι ενώ μέχρι στιγμής έχει ξεφύγει από την αναταραχή των αγορών και θεωρείται η πιο δυνατή οικονομία της ευρωζώνης, η μακροπρόθεσμη οικονομική ευρωστία της εξαρτάται από τους εμπορικούς συνεργάτες της από την ΕΕ και κατά πόσο θα μειώσουν τα ελλείμματά τους και θα σταθεροποιήσουν την οικονομία.
Αντίθετη παραμένει η Μέρκελ στο ευρωομόλογο
Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν έπαψε να αντιτίθεται στην έκδοση ευρωομολόγων μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στο Στρασβούργο.
Η καγκελάριος είπε ότι συζήτησε με τους άλλους ηγέτες την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών για την επιβολή μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, «η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τα ευρωομόλογα, τα οποία δεν θεωρώ απαραίτητα».
«Τίποτε δεν άλλαξε, σε σύγκριση με αυτό που είπα χθες», πρόσθεσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην ομιλία της στην Μπούντεσταγκ όταν χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητικό και απρόσφορο» το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Πράσινη Βίβλο για τα ευρωομόλογα, ενώ η κρίση χρέους μαίνεται.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: