Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

"Περιμένουμε γενναίες αποφάσεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός "Συζητάμε για τη μείωση του χρέους"


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011
Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη για τη μείωση του χρέους της,...
δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε γενναίες λύσεις από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τη συνεδρίαση της G20, που θα αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους.
"Διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να μειώσουμε το χρέος. Είναι μια μεγάλη διαπραγμάτευση, και εκεί έγκειται το μεγάλο πρόβλημα" είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους υπουργούς του, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη και η G20 θα πρέπει να δώσουν πειστικές και θαρραλέες απαντήσεις στην κρίση χρέους στις συνόδους, αργότερα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη σχετικά τη μείωση του ελληνικού χρέους σε ποσοστό άνω του 21%, όπως οριζόταν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας αναταραχής και πρόσθεσε ότι μέσα σε ένα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον η Ευρώπη και ιδιαίτερα η ευρωζώνη καλείται πρώτη να βρει απαντήσεις στο πρόβλημα.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι αναγκαίο να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, γιατί "αυτό θα είναι μία ισχυρή ένδειξη απέναντι στους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, ότι μπορούμε σιγά - σιγά να απεξαρτηθούμε από αυτό το μεγάλο βάρος, αλλά και από την επιτήρηση, που δεν είναι καθόλου ευχάριστη".

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης είπε: "Δεν νομίζω ότι υπήρξε κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες, που να έχει δουλέψει με τόσο συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, ανεξάρτητα αν ένα μέρος αυτών των στόχων είναι ή όχι μέρος του Μνημονίου. Το 90% των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούμε είναι στο πλαίσιο των δικών μας επιλογών και των δικών μας προτεραιοτήτων. Είναι αυτά που έχουμε πει και προεκλογικά".

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι υπονομεύει κάθε προσπάθεια δείχνοντας πόσο κατώτερη των ιστορικών περιστάσεων είναι. "Θέλουν να εκμεταλλευτούν την εύλογη ανησυχία και τον πόνο του ελληνικού λαού, χωρίς να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες, που είναι τεράστιες και ιστορικές" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιχειρώντας να δώσει απάντηση στη ΝΔ για προσλήψεις ημετέρων, ο κ. Παπανδρέου είπε: "Εμείς δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από τη δική τους λογική. Λένε πχ για τη διόγκωση του κράτους. Ποια διόγκωση του κράτους; Ποιες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ; Αστεία πράγματα. Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέπουμε αυτή την παραπληροφόρηση εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, όταν αυτοί ήταν που είχαν επιδοθεί σε πραγματικό όργιο κρατικής σπατάλης την οποία εμείς σταματήσαμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: