Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Επί τάπητος η βιωσιμότητα του χρέους - ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Επί τάπητος η βιωσιμότητα του χρέους Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011 

Με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι συναντάται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου, συνάντηση με την.. οποία ξεκινά ο μαραθώνιος επαφών του πρωθυπουργού με κορυφαίους αξιωματούχους σε Ευρώπη και ΗΠΑ και με στόχο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στις 3.00 μ.μ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και εντολοδόχο Πρωθυπουργό του Βελγίου, Ελιό Ντι Ρουπό και στις 5.30 μ.μ. με τον επικεφαλής του Eurogrpoup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Iδιαίτερης σημασίας θεωρείται το ταξίδι (εκτός απροόπτου) του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ την προσεχή εβδομάδα (μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης), όπου θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιντνερ. Μπορεί τα κορυφαία ραντεβού να μην επιβεβαιώνονται ακόμη επισήμως από τις δύο πλευρές, ωστόσο έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αφενός ο κ. Παπανδρέου έλαβε την πρωτοβουλία στην οποία υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την κ. Λαγκάρντ και τον υπουργό Οικονομικών.
Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες ενδέχεται να υπάρξει και "σήμα" από τον Λευκό Οίκο για πιθανή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού είτε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν, είτε και με τον ίδιο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι είναι ιδιαιτέρως πιθανή η εκδήλωση ισχυρής στήριξης από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα για την ουσιαστική προώθηση της συζήτησης για τη διαχείριση του χρέους - και δεν αποκλείεται να συμβεί μέσα στις επόμενες μέρες.
Πηγή του ΔΝΤ επιμένει ότι το Ταμείο ετοιμάζει εισηγήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με το PSI, η κ. Λαγκάρντ θα συμμετάσχει κι ότι η πίεση προς την Ευρώπη αφορά την απόφαση μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, ώστε να υπάρξει στη Σύνοδο "ανακοίνωση λύσης που δεν θα ανατρέπει την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου".
Η ίδια πηγή μιλά για την ανάγκη άμεσων αποφάσεων από την Ευρώπη (π.χ. για το PSI, τον μηχανισμό και τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης), που συμπεριλαμβάνει καθαρές ρυθμίσεις και για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: