Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Τι αλλάζει σε βαθμούς, μισθολογικά κλιμάκια και αποδοχές Ολόκληρο το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία

http://images.tanea.gr/newspapers/2011/October/07/TANEA/001_NEA_20111007_562111.jpg 
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011
Το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, το οποίο... κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ Online». Όπως προκύπτει, επέρχονται αλλαγές στους βαθμούς και στα μισθολογικά κλιμάκια στο Δημόσιο, μειώνονται σημαντικά οι αποδοχές περίπου του 20% των δημοσίων υπαλλήλων -που θεωρούνται τα «ρετιρέ» του Δημοσίου- και καθιερώνεται πρίμ παραγωγικότητας.
Η επανακατατάξη των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς και τα νέα μισθολογικά κλιμάκια οδηγεί σε ευρείες ανκατάξεις του συνόλου, σχεδόν, των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ, ενώ πλέον τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και των απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέσης ευθύνης, που θα το λαμβάνουν μόνο οι προϊστάμενοι και το επίδομα παραγωγικότητας, που θα καταβάλλεται μόνο στα τμήματα που αποδίδουν και εκπληρώνουν τους στόχους του «συμβολαίου αποτελεσματικότητας» που θα υπογράφουν.

Με το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα, υπάρχει άμεση σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα, μειώνονται σημαντικά οι αποδοχές στα λεγόμενα «ρετιρέ» του δημοσίου -ακόμη και με 50% από τις συνολικές αποδοχές που είχαν μέχρι σήμερα λόγω των υψηλών επιδομάτων όπως στο υπουργείο Οικονομικών- δίδονται μικρές αυξήσεις στους χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους της τάξεως του 7%, καθώς ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ, ενώ για τις προαγωγές προβλέπεται αξιολόγηση από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Παραλλήλως, τριμελές συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και δύο γενικούς διευθυντές, οι οποίοι θα ορίζονται από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, θα καταγράφει τις υπηρεσιακές ανάγκες σε όλους τους τομείς και φορείς του δημοσίου ανά κλάδο, κατηγορία και ειδικότητα του προσωπικού.


Οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε υπηρεσίες που υπάρχουν ελλείψεις με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του εποπτεύοντος υπουργού.


Εργασιακή εφεδρεία


Για όσους ενταχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται ότι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, ενώ η ένταξή τους στο νέο καθεστώς δεν θα επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται.


Επίσης, για την εργασιακή εφεδρεία και συγκεκριμένα για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, προβλέπεται ότι οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων στο δημόσιο (περιλαμβανομένων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) καταργούνται αυτοδικαίως με την παρέλευση ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ οι υπάλληλοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα από την κατάργηση της θέσης και μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και του 55ου έτους της ηλικίας.


Στις ρυθμίσεις αυτές δεν υπάγονται οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους, το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ, οι κληρικοί, οι υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο έχει αναπηρία 67%, καθώς και οι πολύτεκνοι. Επίσης, οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το ένστολο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και όσοι κατέχουν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης.


Επίσης, για το προσωπικό που τίθεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται η ένταξή του σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα τυπικά προσόντα, η εμπειρία, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, η προϋπηρεσία, οι ειδικές γνώσεις κ.λπ. Το προσωπικό αυτό θα λαμβάνει το 60% του βασικού μισθού για 12 έως 24 μήνες.


«Πριμ παραγωγικότητας
»

Τα κίνητρα μπαίνουν για πρώτη φορά στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς θα επηρεάζουν τις απολαβές τους, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, που καταθέτει απόψε η κυβέρνηση στη Βουλή.


Επίσης, μετά από πολλές δεκαετίες τελειώνουν τα δεκάδες ειδικά επιδόματα, κάτι που θα στοιχίσει ακριβά στα λεγόμενα «ρετιρέ» του δημοσίου, καθώς θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ακόμη και περίπου κατά 50%.


Όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου, ο βασικός μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ, ενώ ο ανώτατος κυμαίνεται περίπου στα 2.700 ευρώ και εξαρτάται, εκτός των άλλων, και από την επίτευξη προκαθορισμένων δημοσιονομικών στόχων, που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση του «πριμ παραγωγικότητας».


Επισημαίνεται ότι για τους υπαλλήλους, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες οι οποίες έχουν πετύχει πάνω από 80%, τους ποσοτικοποιημένους στόχους που έχουν τεθεί με βάση το σύστημα αξιολόγησης, είναι δυνατή η καταβολή Κινήτρου Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) που όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του συνολικού μισθολογικού κόστους του φορέα κατά το προηγούμενο έτος.


Το ΚΕΣ που καταβάλλεται στους υπαλλήλους μπορεί να ισούται με προσαύξηση μέχρι 10% του ετήσιου βασικού τους μισθού, εφόσον επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό μέχρι και 90% και 25% του βασικού τους μισθού, εφόσον επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό από 90% και πάνω.


Στους υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ που υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες που έχουν ως κύρια αρμοδιότητά τους την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, την είσπραξη εσόδων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΟΚΑ καθώς και τον προγραμματισμό και έλεγχο αντίστοιχων δαπανών καταβάλλεται το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), ενώ σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι υπηρεσιών που επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 90% καταβάλλεται προσαύξηση 15% του μηνιαίου βασικού τους μισθού.


Μισθολογικά κλιμάκια


Οι νέοι μισθοί διαμορφώνονται με βάση τα νέα μισθολογικά κλιμάκια τα οποία «δένουν» με τους έξι βαθμούς του νέου βαθμολογίου στο Δημόσιο.


Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου ορίζει ότι ο εισαγωγικός μηνιαίος βασικός μισθός του Βαθμού ΣΤ της ΥΕ κατηγορίας προσωπικού ορίζεται σε 780 ευρώ.


Οι εισαγωγικοί μηνιαίοι βασικοί μισθοί των υπόλοιπων κατηγοριών προσωπικού Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), καθορίζονται ως εξής: Για το βαθμό ΣΤ' οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο μισθός θα είναι 858 ευρώ, για τους υπαλλήλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1037 ευρώ και για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης θα είναι στα 1092 ευρώ.


Οι βασικοί μισθοί των λοιπών βαθμών όλων των κατηγοριών διαμορφώνονται ως εξής:
·                     Του βαθμού Ε' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού ΣΤ΄ σε ποσοστό 10%
·                     Του βαθμού Δ' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Ε' σε ποσοστό 15%.
·                     Του βαθμού Γ' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Δ' σε ποσοστό 15%.
·                     Του βαθμού Β' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Γ' σε ποσοστό 20%.
·                     Του βαθμού Α' με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Β' σε ποσοστό 10%.
Οι βασικοί μισθοί των Μισθολογικών Κλιμακίων των βαθμών διαμορφώνονται ως εξής:
·                     Του πρώτου Μισθολογικού Κλιμακίου κάθε βαθμού και κατηγορίας με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού αυτού κατά 2%.
·                     Του κάθε επόμενου Μισθολογικού Κλιμακίου με προσαύξηση του βασικού μισθού του προηγούμενου μισθολογικού κλιμακίου κατά 2%
Επιδόματα

Με το νέο μισθολόγιο διατηρούνται μόνο τέσσερα επιδόματα, τα εξής:
·                     Επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ)
·                     Απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών (100 ευρώ)
·                     Εορτών και Αδείας (1000 ευρώ)
·                     Οικογενειακή παροχή (50 ευρώ για το πρώτο παιδί)
Τα επιδόματα θέσης ευθύνης διαμορφώνονται ως εξής:
·                     Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων Διοίκησης (700 ευρώ)
·                     Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοίκησης (400 ευρώ)
·                     Προϊστάμενοι Τμημάτων Διοίκησης (250 ευρώ)
·                     Προϊστάμενοι Παιδικών Σταθμών (100 ευρώ).
Την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», συνυπογράφουν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.


Παράλληλα, όπως αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή, γίνεται πιο εύκολη η σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς αίρονται εμπόδια όπως η απαίτηση γνωμοδότησης του Συμβουλίου Επιθεώρησης Εργασίας.

Επιπλέον, καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές, επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν μόνο εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.


Διευκολύνεται η σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και σε εταιρείες που απασχολούν κάτω από 20 άτομα. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα μπορεί να υπογραφεί από σωματείο, είτε από ένωση που εκπροσωπεί τα 2/3 των εργαζομένων στην επιχείρηση.


Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.
http://images.tanea.gr/newspapers/2011/October/07/TANEA/001_NEA_20111007_562111.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: