Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ - Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 26\9\2011: Η ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQoAlwCzTbnnXlGHYXsrgF4BavFVsZqpWSRziEsV-hDHL8CaAcVrw 

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011
Μία ακόμη «μαραθώνια» συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα με 28 θέματα στην ημερήσια διάταξη και άλλα 2 που..
συζητήθηκαν εκτός ημερησίας. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον είχε για άλλη μία φορά και η προ ημερησίας συζήτηση.
Από την πλευρά μας έθεσα προ ημερησίας τα εξής ζητήματα:
1) Ζήτησα από τον δημαρχεύοντα μία τυπική και σύντομη έστω ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την δίκη του εν αργία δημάρχου κ. Παπαθανασίου και κυρίως για το «τι μέλλει γενέσθαι» στον δήμο μετά και την άρνηση του δικαστηρίου να εκδικάσει την υπόθεση στις 19\9, απορρίπτοντας ουσιαστικά τους προβαλλόμενους λόγους περί επίσπευσης, με αποτέλεσμα εκείνη τη στιγμή να βρίσκεται η όλη διαδικασία στον αέρα, καθώς κανείς δεν γνώριζε πότε θα οριζόταν νέα δικάσιμος. Ο κ. Φαρμάκης «πέταξε τη μπάλλα στην εξέδρα» (για να χρησιμοποιήσω μία δική του προσφιλή έκφραση), ζητώντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, από την αντιπολίτευση να δείξουμε «γενναιότητα», όπως είπε, και να συνυπογράψουμε όλοι μαζί ένα κείμενο, με το οποίο θα ζητάμε την επίσπευση της δίκης του εν αργία δημάρχου.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να υπενθυμίσω ότι επανειλημμένα έχω δηλώσει δημόσια πως προσωπικά επιθυμώ να γίνει αυτή η δίκη το συντομότερο δυνατόν, γιατί εδώ και τόσους μήνες ο δήμος μας βρίσκεται σε «ομηρία» και σε καθεστώς πολιτικής αστάθειας και – ουσιαστικά – ακυβερνησίας! Οι όποιες φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων δεν αρκούν! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αναφερθήκαμε στην πολύ άσχημη εικόνα που παρουσίασε σε πολλούς τομείς ο δήμος μας ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και στην πληθώρα παραπόνων συνδημοτών μας, ως απόρροια της κατάστασης αποσυντονισμού που επικρατεί. Κι επειδή ο δήμος μπήκε σε αυτήν την περιπέτεια εξ αιτίας του γεγονότος ότι προεκλογικά απεκρύβη (με ευθύνη της σημερινής πλειοψηφίας, ή τουλάχιστον αρκετών στελεχών της) από τον λαό της Νότιας Πιερίας η πλήρης αλήθεια και η σοβαρότητα της συγκεκριμένης εκκρεμοδικίας και των συνεπειών της, επαναλαμβάνω την θέση μου που κατηγορηματικά έχω διατυπώσει ήδη από τον Μάιο, ότι δηλ. για να βγούμε από το σημερινό «μπάχαλο» και να μη χάσει ο δήμος μας κι άλλες ευκαιρίες για ανάπτυξη, η μόνη έντιμη, ηθική και ειλικρινής λύση θα ήταν να παραιτηθεί όλο το δημ. συμβούλιο και οι επιλαχόντες σύμβουλοι και να πάμε ξανά σε εκλογές με τους συνδημότες μας να γνωρίζουν πια όλη την αλήθεια! Αυτή θα ήταν μία πραγματικά γενναία πράξη!
Όσο για το πώς αντιλαμβάνεται τη γενναιότητα ο κ. Φαρμάκης και για την πρότασή του, έχω να δηλώσω μόνο πως από τέτοια φραστικά «πυροτεχνήματα» είμαστε πλέον συνηθισμένοι. Δηλαδή ο δημαρχεύων δε γνώριζε ότι την αμέσως επόμενη ημέρα συζητούνταν – και τελικά ψηφίστηκε – στη βουλή το νομοσχέδιο για την επίσπευση των δικαστικών υποθέσεων πολιτικών προσώπων κι αιρετών Ο.Τ.Α.; Προς τι λοιπόν το λογύδριο περί «γενναιότητας»; Μακάρι ορισμένοι να είχαν το σθένος και την πραγματική γενναιότητα να πουν όλη την αλήθεια προεκλογικά στους συνδημότες μας! Επέλεξαν – δυστυχώς για τον δήμο και για όλους μας – να μην το κάνουν!

2) Αμέσως μετά έθεσα το θέμα της οδικής ασφάλειας στην παραλιακή δημοτική οδό από το ύψος των παραλιών Ν. Παντελεήμονα και Σκοτίνας έως την Πλάκα και Γρίτσα Λιτοχώρου, αφού κατά μήκος της στενής αυτής οδού έχει προκληθεί τεράστιο πρόβλημα με τη διέλευση νταλικών κι άλλων βαρέων οχημάτων, με αποτέλεσμα να καταντήσει ο δρόμος αυτός…δεύτερη εθνική οδός! Επιπλέον κακοτεχνίες κι άλλα εμπόδια σε διάφορα σημεία της οδού επιτείνουν το πρόβλημα! Δυστυχώς όλο το καλοκαίρι συνέβαιναν ατυχήματα (αρκετά μάλιστα πολύ σοβαρά!) σε καθημερινή σχεδόν βάση! Επιτέλους κάποιος πρέπει να επιληφθεί και για να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαριστεί ποιος έχει στον δικό του τομέα ευθύνης την οδό αυτή· ο δήμος μας ή κάποιος άλλος φορέας; Το γεγονός ότι σε ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που ακολούθησαν ψηφίσαμε και την απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων από την συγκεκριμένη οδό, αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο κομμάτι όμως του ποιος έχει την ευθύνη στα διάφορα σημεία του δρόμου αυτού, η απάντηση της αντιδημάρχου κ. Νούλα ήταν ότι «το συγκεκριμένο αρχείο έχει χαθεί από τον πρώην δήμο Ανατ. Ολύμπου!!».
Πρόκειται για εξέλιξη λυπηρή και απαράδεκτη! Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους! Όσο για το έγγραφο της σχετικής απόφασης πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να γίνει μία διασταύρωση στοιχείων με άλλη αρμόδια υπηρεσία (π.χ. διεύθυνση συγκοινωνιών, Υπουργείο κ.τ.λ.)

3) Ζήτησα να γίνει επίσημη ενημέρωση του σώματος σχετικά με το συμβάν του φορτηγού πλοίου που βούλιαξε στο λιμάνι της Γρίτσας. Τι ακριβώς συνέβη; Ποιος ευθύνεται για το συμβάν; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την απομάκρυνση του πλοίου; Υπάρχει εκτίμηση για πιθανές περιβαλλοντικές (πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για 1.500 τόνους χαλικιού που έπεσαν στον βυθό) ή άλλες επιπτώσεις; Έχουν προγραμματιστεί εργασίες αποκατάστασης και ποιες; Η απάντηση που δόθηκε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρως ικανοποιητική ή επαρκής (άλλωστε ίσως και να ήταν δύσκολο να είναι επαρκής σε αυτό το χρονικό σημείο). Περιμένουμε λοιπόν την επίσημη έκθεση για το συμβάν και την δημοσιοποίησή της! Μέχρι τότε επιφυλασσόμαστε!

4) Σχετικά με το χρονίζον όσο και φλέγον ζήτημα του Βιολογικού Καθαρισμού Νότιας Πιερίας, ζήτησα να μας ανακοινωθεί (εάν βέβαια υπάρχει) μία επίσημη πρόβλεψη για το πότε θα ολοκληρωθούν οι δοκιμαστικές εργασίες και θα περάσουμε επιτέλους  σε πραγματική, κανονική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ενός έργου πνοής για τον δήμο μας! Υπενθύμισα μάλιστα ότι ο εν αργία δήμαρχος με περισσή σιγουριά μας διαβεβαίωνε και μας καλούσε «να πιάσουμε τον Μάη στον βιολογικό!». Πάνε ήδη 5 μήνες από τον περασμένο Μάιο κι αναρωτιόμαστε: Ποιόν Μάη προβλέπεται να είναι σε πλήρη λειτουργία ο βιολογικός; Για μία ακόμη φορά δεν δόθηκε σαφές χρονοδιάγραμμα.

Υ.Γ: Την αμέσως επόμενη ημέρα από την συνεδρίαση του Δ.Σ. ήλθε σαν «κεραυνός εν αιθρία» η είδηση μίας ακόμη αρνητικής εξέλιξης: Της σχεδόν βέβαιης επικείμενης θέσης σε αργία του αναπληρωτή δημάρχου και ενός ακόμη δημ. συμβούλου της πλειοψηφίας. Περιττό να πω ότι κανείς δεν μπορεί να χαίρεται με μία τέτοια εξέλιξη. Πόσο μάλλον όταν η κατάσταση στα διοικητικά του δήμου περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες!
Όσο για την υπόθεση και την δικαστική απόφαση που οδηγεί στην επικείμενη αργία, επειδή πολλά ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα τοπικά Μ.Μ.Ε., αρκούμαι απλώς να αναφέρω ξανά αυτό που μετ’ επιτάσεως δήλωνα συνεχώς, ότι δηλ. κανείς δεν θέλει να βλέπει επαγγελματίες να χάνουν τις δουλειές τους και ότι στο Λιτόχωρο υπάρχει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα γενικότερα με το Γ. Π. Σ., αλλά και με τις Ζ.Ο.Ε. Αντί λοιπόν διαρκώς να «παίζουμε με τη φωτιά» και να κρύβουμε το πρόβλημα «κάτω απ’ το χαλί», θα πρέπει επιτέλους να ανοίξουμε την συζήτηση για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου μας στο σύνολό του, κάτι που άλλωστε ορίζεται και από τον «Καλλικράτη». Επομένως είναι χρυσή ευκαιρία να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή (κατάρτιση νέου Γ.Π.Σ. για ολόκληρο τον δήμο Δίου – Ολύμπου) επιλύοντας επιμέρους προβλήματα και ικανοποιώντας ανάγκες όλων των δημοτικών διαμερισμάτων, όχι κοντόφθαλμα, αλλά σε βάθος δεκαετιών! Σε περίπτωση που η πλειοψηφία δεν φέρει άμεσα το σοβαρό αυτό θέμα προς συζήτησιν, δηλώνουμε ότι θα λάβουμε όποια απαραίτητη πρωτοβουλία τα πλαίσια του νόμου για να προκαλέσουμε συζήτηση του θέματος, τόσο στην δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, όσο και σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Για εμάς αυτή είναι η υπεύθυνη στάση και το πραγματικό ενδιαφέρον προς τα προβλήματα των δημοτών και του δήμου!

Υ.Γ. 2: Εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε και το αίτημα των δημοτικών υπαλλήλων να μην δεχθεί να αποστείλει ο δήμος μας – ακόμη κι εάν του ζητηθεί – κατάσταση δημ. υπαλλήλων που θα εντάσσονται στο μέτρο της «εφεδρείας». Πέρα από την συνδικαλιστικού τύπου ηθική συμπαράσταση προς τους υπαλλήλους μας, θα ήταν αδιανόητο, έτσι κι αλλιώς, να μιλάμε για «εφεδρεία» στον δικό μας δήμο, πόσο μάλλον όταν όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης αναφερθήκαμε σε δυσλειτουργίες και κενά, συνέπεια – πέρα από την κακή σε αρκετές περιπτώσεις οργάνωση – και των πολλών ελλείψεων προσωπικού σε διάφορες υπηρεσίες. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτό το αίτημα των δημ. υπαλλήλων παίρνοντας μάλιστα και μία «πρωτιά», καθώς γίναμε το πρώτο πανελλαδικά Δ.Σ. που πήρε ανάλογη απόφαση!
Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: