Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Μένουν στον… τόπο τους - Υπέρ της προστασίας βυζαντινών οικοδομημάτων στη Θεσσαλονίκη τάχθηκε το ΚΑΣ

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ110AfBlGpC1hV7O0QIG7Ib66zQph3P4oHrHA5yryomHSMX43sNQ 

Σάββατο10 Σεπτεμβρίου 2011
Υπέρ της προστασίας -μέσω κατάχωσης- αρχαίων κατάλοιπων που αποκαλύφθηκαν σε οικόπεδο στη Θεσσαλονίκη τάχθηκαν, μετά από πολύ συζήτηση, τα...
μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Πρόκειται για πυκνοδομημένα οικοδομικά συγκροτήματα της βυζαντινής -κυρίως- περιόδου, με δρόμους, καταστήματα, οικίες και άλλα κτίρια, που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την τοπογραφία της πόλης.
Μεταξύ των ευρημάτων, που αποτελούν τμήμα του ιστού της βυζαντινής πόλης, βρίσκονται ψηφιδωτά δάπεδα, τμήμα της μονής της Αγίας Θεοδώρας, ένα εργαστήριο γυαλιού με τον υαλουργικό φούρνο του, ένας κεραμικός κλίβανος με καλή κεραμική διαφόρων περιόδων, πηγάδια, ένα κτίριο του 4ου αιώνα μ. Χ. με τετράγωνη αυλή και στοές, ένα υστεροβυζαντινό καμαρωτό κτίριο, που λειτουργούσε ως προσθήκη σε ρωμαϊκή αυλή και το οποίο σώζεται σε μεγάλο ύψος και σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς και πολλά κινητά, που αποκαλύπτουν μια συνεχή χρήση του χώρου από τον 4ο έως τον 19ο αιώνα μ.Χ.
Η υπόθεση επανεξετάστηκε την Τρίτη στο ΚΑΣ, καθώς έπειτα από επιτόπια έρευνα και αυτοψία που διενήργησε επιτροπή της αρχαιολογικής υπηρεσίας έγινε σαφές ότι δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί προηγούμενη γνωμοδότηση του Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Μαΐου 2011 το Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή πολυώροφου κτιρίου με τρία υπόγεια στο οικόπεδο.
Το ΚΑΣ είχε αποδεχτεί πρόταση της ιδιοκτήτριας εταιρείας για τη διατήρηση και ανάδειξη των αρχαίων μιας κεντρικής «νησίδας» 100 τ.μ. Τα υπόλοιπα θα αποδομούνταν και θα μεταφέρονταν με χειρωνακτικό τρόπο.
Η αυτοψία, ωστόσο, έδειξε ότι αυτό δεν ήταν εφικτό.
Τα οικοδομήματα είναι τόσο γερά χτισμένα και τα κονιάματά τους τόσο ισχυρά, που η μεταφορά τους είναι αδύνατη.
Ακόμα όμως κι αν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο -με κομπρεσέρ και μπουλντόζες, κάτι που είναι δεοντολογικά απαράδεκτο, όπως επισημάνθηκε και στο Συμβούλιο-, δεν υπάρχει χώρος να τα υποδεχτεί.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το ΚΑΣ, δεν υπάρχει χώρος όπου να μπορεί να μεταφερθεί και να ανασυσταθεί ένα ολόκληρο τμήμα του ιστού της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, χωρίς να καταστραφούν τα ίδια τα αρχαία.
Γι' αυτό το ΚΑΣ αποφάσισε την κατάχωση των αρχαίων, κάτι που δεν αποκλείει και την ανέγερση οικοδομής, αλλά χωρίς τα τρία υπόγεια. από  ΕΠΤΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: