Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ευθύνη και συναίνεση

http://enimerosi24.gr/media/frontpage/papaxelas_2010_new.jpg 

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011 Του Αλεξη Παπαχελα
Η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα αδιέξοδο. Κανείς δεν θέλει πραγματικά να οδηγηθούμε σε εκλογές. Ο πρωθυπουργός έχει ακούσει τις προειδοποιήσεις των ξένων και γνωρίζει πόσο πιθανό είναι να «σκάσει η χώρα» μεσούσης της...
προεκλογικής περιόδου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξίσου ενήμερος για την κατάσταση της Ελλάδας και τις προθέσεις των εταίρων μας, ασχέτως των δημόσιων δηλώσεών του. Ο κ. Σαμαράς θα ήθελε ιδεατά να επωμισθεί ό,τι πιο επώδυνο η σημερινή κυβέρνηση και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές έχοντας αφήσει πίσω τα... δύσκολα.
Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα; Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως αυτή η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αντέχουν να κάνουν πράξη όσα απαιτούν οι δανειστές και εταίροι μας. Οι βουλευτές του παλαιού ΠΑΣΟΚ ...λιποθυμούν με την ιδέα της απόλυσης ενός δημοσίου υπαλλήλου. Πολλοί υπουργοί και βουλευτές προτιμούν να αποχωρήσουν από την πολιτική από το να ψηφίσουν τα μέτρα που θέλει η τρόικα.
Αν η κυβέρνηση βρεθεί διχασμένη και χωρίς σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι δρόμοι θα είναι δύο: είτε η άμεση προκήρυξη εκλογών με άδεια ταμεία είτε η αναζήτηση κοινού τόπου με τη Νέα Δημοκρατία, ενδεχομένως και με άλλα κόμματα. Η διενέργεια εκλογών δίχως την έκτη δόση σημαίνει πρακτικά πως οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρωθούν οριακά. Κρύβουν δε τον σαφή κίνδυνο εξοστρακισμού της χώρας από τους σκληρούς της Eυρωζώνης.
Ο κάβος που περνάμε σήμερα είναι κρίσιμος, γιατί άλλο είναι να πας σε εκλογές έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή σου για τα επόμενα τρία χρόνια και άλλο με τη συμφωνία του Ιουλίου στον αέρα. Η λογική και ο τρόμος για τα πραγματικά δεδομένα ίσως εντέλει οδηγήσουν τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά στον δρόμο της ευθύνης και της συναίνεσης αν αυτή η κυβέρνηση λιώσει από την πίεση από έξω και από μέσα. Διαφορετικά να μην αποκλείουμε ότι θα μείνει η χώρα από χρήματα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: