Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και η αυτοδυναμία



Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011
Στη δημοσκόπηση της MRB που δημοσίευσε χθες η Real News, και ειδικότερα στο μέγεθος της συσπείρωσης των δυο παραδοσιακών κομμάτων ..
εξουσίας, βρίσκεται ενδεχομένως το «κλειδί» για την έκβαση των επόμενων εκλογών.
Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα, το οποίο φαντάζει μη αναστρέψιμο, με βάση τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, το πόσο εύκολα θα καταφέρει να υπερβεί και το όριο της αυτοδυναμίας όμως, φαίνεται ότι θα κριθεί από τα… κέφια της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ.
Στη συγκεκριμένη μέτρηση, η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο 75,1%, έχοντας καταφέρει να περιορίσει αισθητά τις διαρροές της προς τα άλλα κόμματα της Κεντροδεξιάς, καθώς χάνει μόλις 3,3% προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, και 3,2% προς τη Δημοκρατική Συμμαχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη κέρδιζε, τους πρώτους μήνες της πολιτικής διαδρομής του, ποσοστό άνω του 7% από την εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας.
Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ αντίθετα, βρίσκεται κολλημένη πέριξ του 50%, και πιο συγκεκριμένα στο 51,8%. Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται προς τη Νέα Δημοκρατία κατά 6,9%, και 10% προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κρίσιμο δεδομένο ωστόσο είναι ότι από την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ του 2009, το 19% διαρρέει προς την αδιευκρίνιστη ψήφο.
Όσο η πολιτική σύγκρουση θα αποκτά πολωτικά χαρακτηριστικά, αυτό το 19% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να αποφασίσει τι θα κάνει. Αν επαναπατριστεί, κατά ένα μεγάλο μέρος, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσδοκά ότι θα κλείσει την «ψαλίδα» με τη Νέα Δημοκρατία, αν και πολύ δύσκολα πλέον μπορεί να ελπίζει σε ανατροπή.
Αν όμως η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να κινείται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, η απόσταση με τη Νέα Δημοκρατία θα διευρυνθεί. Και η αυτοδυναμία θα φαντάζει πλέον αυτονόητη για τη Συγγρού.
ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: