Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Ελεύθερη πτώση στη Wall Street Με μεγάλη πτώση έκλεισε η αγορά της Νέας Υόρκης, παρά το αισιόδοξο μήνυμα Ομπάμα για την αμερικανική οικονομία


http://photo.kathimerini.gr/xtra/media/photos/voutiawall.jpg

Τρίτη 09 Αυγούστου 2011
Με πολύ υψηλές απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της..
Νέας Υόρκης. Αιτίες οι συνεχιζόμενοι φόβοι των αγορών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με επιστροφή των ΗΠΑ σε περιβάλλον ύφεσης, καθώς και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε σήμερα να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας για την αμερικανική οικονομία, ωστόσο οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά στις δηλώσεις του. Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, κατηγόρησε το πολιτικό αδιέξοδο που διαπιστώθηκε στην Ουάσινγκτον στη διακομματική διαβούλευση για χρέος-έλλειμμα για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών παραγόντων της διεθνούς οικονομίας, διατηρούν στο ΑΑΑ την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητά τους. «Ήμασταν και είμαστε χώρα ΑΑΑ».
Δεν τίθεται, επί του παρόντος, θέμα επιβολής ενός ισχυρότερου κανονιστικού πλαισίου στους οίκους αξιολόγησης, λίγο αφότου η Standard&Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, ανέφερε σήμερα στην καθημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κ. Τζέι Κάρνεϊ.
Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε σήμερα τους ημικρατικούς αμερικανικούς οργανισμούς ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac κατά μία μονάδα, από το «AAA» στο «ΑΑ+». Στην ανακοίνωσή του ο οίκος εξηγεί ότι η απόφαση αυτή αντανακλά την «άμεση εξάρτηση» των δύο οργανισμών από το ομοσπονδιακό αμερικανικό κράτος. Παράλληλα, ο οίκος ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε και δέκα ομοσπονδιακές τράπεζες στεγαστικών και αγροτικών δανείων.
Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε το πράσινο φως για αγορά κρατικών ομολόγων των χωρών που βρίσκονται σε δυσμενή θέση, ωστόσο οι ευρωαγορές έκλεισαν με υψηλές απώλειες. Στην Αθήνα, η πτώση του γενικού δείκτη ξεπέρασε τα όρια, υποχωρώντας κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 1.000 μονάδων, με υψηλή πτώση 6%, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 3,39%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε μεγάλες απώλειες 4,68%, ενώ με πολύ υψηλές απώλειες 5,02% έκλεισε στην αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός πως πέρασε σήμερα για πρώτη φορά το «φράγμα» των 1.700 δολαρίων η τιμή άμεσης παράδοσης της ουγκιάς του χρυσού, την ώρα που κατά πλειοψηφία «οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια» εν μέσω της εκτεταμένης χρηματιστηριακής αναταραχής.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με μεγάλη πτώση 5,55% και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε κατά 6,90%. Πολύ υψηλή η πτώση και για τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 , ο οποίος κατέγραψε απώλειες 6,66%.
Έντονα πτωτική η αγορά πετρελαίου
Περισσότερο από 6% είναι η ημερήσια απώλεια για την αγορά του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη. Η τιμή άμεσης παράδοσης παλινδρομεί, σήμερα, στο επίπεδο του τέλους του περασμένου Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, το βαρέλι 159 λίτρων του 'ελαφρού' αργού πετρελαίου παράδοση μέσα στο Σεπτέμβριο έκλεισε τη συνεδρίαση στα 81,31 δολάρια, με απώλεια 5,57 δολαρίων ανά βαρέλι.
«Δίνονται μεγάλα χτυπήματα στα χρηματιστήρια, το ίδιο γίνεται στην πετρελαϊκή αγορά», επισήμανε ο αναλυτής Ματ Σμιθ του οίκου Summit energy. «Ρευστοποιούν θέσεις οι επενδυτές, καθώς υπάρχει άμεσα τόση αβεβαιότητα». «Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ επέφερε επιπτώσεις ψυχολογικές», συνόψισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές στη Νέα Υόρκη, αναζητούν πλέον 'αξίες-καταφύγιο' οι επενδυτές: στο συνάλλαγμα τέτοια είναι το ελβετικό φράγκο, στα πολύτιμα μέταλλα είναι ο χρυσός. Στην αγορά ομολόγων, τέλος, είναι το 10ετές αμερικανικό ομόλογο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: