Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΜΕ ΜΠΑΡΟΖΟ, ΓΙΟΥΝΚΕΡ - Επαφές Παπανδρέου με στόχο το ευρω - ομόλογο


http://content-aka.feed.gr/filesystem/images/20110808/engine/newego_LARGE_t_1101_53705820_type12128.jpg

Τρίτη 09 Αυγούστου 2011
Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους επικεφαλής της ΕΕ, με αντικείμενο την κρίση χρέους, έχει το τελευταίο 24ωρο ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την...
ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγου.
Επαφές Παπανδρέου με στόχο το ευρω - ομόλογο

Το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, με τον οποίο συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγου, τη γρήγορη προώθηση του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος και τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και συζήτησε τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ την Κυριακή είχε συνομιλήσει με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Πληροφορίες για τηλε - Eurogroup
Εν τω μεταξύ, τηλεδιάσκεψη με θέμα τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης.

"Η τηλεδιάσκεψη δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως είναι πιθανή", δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

ΝΔ: Δικαιωθήκαμε...
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ κ. Νότης Μηταράκης, με δήλωσή του υποστήριξε ότι "σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό, λίγο- λίγο, έρχονται στις θέσεις Σαμαρά. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη αποδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικότερου μηχανισμού, με υψηλό βαθμό αλληλεγγύης, δηλαδή την έκδοση ευρωομολόγου. Θέση που στηρίξαμε σθεναρά από την αρχή της κρίσης και -που πλέον- αρχίζουν όλοι να αντιλαμβάνονται".

"Σε αυτό το περιβάλλον, η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο, στοχεύοντας στην ανάπτυξη στην Ευρώπη και όχι μόνο στη διατήρηση χαμηλού πληθωρισμού. Επίσης, αποδεικνύεται ότι -όπως προειδοποιούσαμε- η συμμετοχή ιδιωτών δεν συνέβαλε θετικά στην αξιοπιστία της Ευρωζώνης, αντίθετα δημιούργησε ανησυχία για ακόμα περισσότερες χώρες. Με αποτέλεσμα, το όποιο όφελος να είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το συνολικό κόστος για την Ευρωζώνη", προσέθεσε.

Βολές από το ΛΑΟΣ
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ, Σίσσυ Αλιγιζάκη υποστήριξε ότι "πριν καν στεγνώσει το μελάνι της διασκέψεως Κορυφής αρχίσαμε να εκλιπαρούμε για εξασφάλιση των συμφωνηθέντων. Η παγκόσμια ρευστότητα που επήλθε από την επικράτηση των αγορών απέναντι στις πολιτικές ηγεσίες καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιβίωση των ασθενών οικονομιών. Η κατάσταση απαιτεί κάτι περισσότερο από τηλεφωνήματα στις Βρυξέλλες".

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπερασμένη η απόφαση της Συνόδου Κορυφής
Ο συνδυασμός λιτότητας, αλλεπάλληλων μνημονίων και ακριβών δανείων, που διασώζουν χρεωκοπημένους τραπεζίτες, έχει αποτύχει παταγωδώς για την Ελλάδα και αποτυγχάνει και για τις άλλες χώρες.

Η απόφαση της 21ης Ιουλίου έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Όσο το νεοφιλελεύθερο δόγμα είναι οδηγός λειτουργίας της οικονομίας και της πολιτικής, όσο οι κυβερνήσεις παίζουν το ρόλο του "τροχονόμου" των συμφερόντων των χρηματαγορών και των κερδοσκόπων, οι κοινωνίες παντού θα βουλιάζουν στη φτώχεια και στην ανεργία.

Εναλλακτική λύση μπορεί να υπάρξει μέσα από την παράκαμψη των αγορών και την ανάληψη ενεργού ρόλου από την ΕΚΤ, η οποία θα δανείζει απευθείας τα κράτη, από τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, την έκδοση ευρωομολόγου, την αναδιανομή του εισοδήματος με τη φορολόγηση του πλούτου, την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, καθώς και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν όρους ανάπτυξης με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για την έξοδο της χώρας και της κοινωνίας από τα αδιέξοδα και τη χρεωκοπία.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: