Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Το χρέος των ισχυρών της ΕΕ

Τρίτη 09 Αυγούστου 2011
Eχει καταντήσει κουραστική η διαπίστωση ότι οι πολιτικές ηγεσίες των ισχυρών της Ευρώπης έχουν..
αποδειχθεί κατώτερες των περιστάσεων και ανίκανες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που η παγκόσμια οικονομική συγκυρία δημιουργεί κάθε τόσο. Και το χειρότερο είναι πως δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για αλλαγή νοοτροπίας όλων εκείνων οι οποίοι είναι οι θεσμικά αρμόδιοι να προστατεύουν με τις αποφάσεις τους την οικονομική και κοινωνική γαλήνη στις ευρωπαϊκές χώρες.
Από πέρυσι τον Μάρτιο που, με αφορμή την ελληνική κρίση, ξεκίνησε η ανάδειξη του προβλήματος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των κρατών-μελών της Eυρωζώνης, είναι γενική η διαπίστωση ότι πολιτικές ηγεσίες και θεσμικά όργανα δεν είναι σε θέση ούτε να σχεδιάσουν, αλλά ούτε και να επιβάλουν μέτρα, τα οποία να μην αποδειχθούν μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα ανίκανα να τιθασεύσουν τις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών.
Υπό αυτήν την έννοια δεν ξενίζει το γεγονός ότι η προβλεφθείσα από πέρυσι επίθεση εναντίον των οικονομιών της Ισπανίας και της Ιταλίας εκδηλώθηκε μόνο λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής, οι οποίες υποτίθεται ότι αποτελούσαν την απόδειξη της αποφασιστικότητας της Eυρωζώνης.
Και τώρα χρειάζονται και πάλι μέτρα. Νέα και αποτελεσματικότερα μέτρα. Με τη μόνη διαφορά πως αυτήν τη φορά θα πρέπει οι θεσμικά αρμόδιοι να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επαναλήψεις των προηγούμενων ανάλογων επιλογών. Τώρα οι όποιες απαντήσεις στο πρόβλημα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην αφήνουν σε οιονδήποτε την παραμικρή αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει το όνειρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να αποτρέψει τις όποιες κινήσεις υπονομεύουν αυτήν την προσπάθεια.
Γιατί τελικά αυτό είναι που διακυβεύεται μέσα από τις κλιμακούμενες κρίσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους στον χώρο της Ευρωζώνης. Ή η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αντιδράσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά ή θα διαλυθεί με μαθηματική ακρίβεια στα εξ ων συνετέθη. Περιθώρια για άλλες διεξόδους δεν υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: