Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Κλείνουν εφορίες – Θα εισπράττουν φόρους και ιδιώτες

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/68123.jpg 

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011
Με διττό στόχο το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη συγχώνευση των εφοριών. Τα έσοδα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής μέχρι στιγμής είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα, ενώ παράλληλα θα..
πρέπει να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και σε αυτόν τον τομέα.
Η αρχή για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου με την υλοποίηση του προγράμματος συγχώνευσης ή και κατάργησης πάνω από 200 από τις 289 εφορίες που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 3.000 υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους στο ελεγκτικό έργο.
Ταυτόχρονα, θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο για τη συμμετοχή ελεγκτικών εταιρειών, καθώς και λογιστικών και φοροτεχνικών γραφείων στη συλλογή των ληξιπρόθεσμων χρεών και φόρων, κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας.
Αρχικά οι ιδιωτικές εταιρείες θα έχουν διαμεσολαβητικό ρόλο για την είσπραξη και απόδοση των βεβαιωμένων οφειλών και στη συνέχεια θα αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο φοροελεγκτικό σύστημα.
Οι αλλαγές που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών
• Συγκρότηση ομάδας δράσης για την αύξηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με τη βοήθεια στελεχών του ιδιωτικού τομέα ενεργοποιούνται τα γραφεία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες.
• Δημιουργία ειδικής ομάδας - task force που θα αναλάβει να κωδικοποιήσει και να υλοποιήσει με ταχύτατες διαδικασίες τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, ενώ δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.
• Παρακολούθηση σε κάθε Δ.Ο.Υ. της εφαρμογής των στόχων που έχουν τεθεί.
• Εντατικοποίηση ελέγχων στη βάση διασταυρώσεων στοιχείων.
• Εφαρμογή αυστηρότερων ποινών στους φορο-παραβάτες.
• Αναμόρφωση του ΣΔΟΕ.
http://www.real.gr
http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/68123.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: