Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Οι αποφάσεις για την Ελλάδα - "Σχέδιο Μάρσαλ" για την ανάπτυξη, μείωση επιτοκίου και 15ετή επιμήκυνση


Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011 
Παροχή δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ..
(EFSF) με μικρότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια αλλά και τρεις επιλογές για την εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, περιλαμβάνει, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, που ξεκίνησε στις 14:35 χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.
Αναλυτικότερα, το EFSF θα χορηγήσει δάνεια σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία με χαμηλότερο επιτόκιο αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια. Τα νέα δάνεια θα έχουν διάρκεια από 7,5 έως τουλάχιστον 15 έτη και το επιτόκιο θα μειωθεί από 4,5% σε (περίπου) 3,5% για την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Αυτά θα πλαισιωθούν από ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζει τα κατάλληλα κίνητρα για την εφαρμογή του προγράμματος, στα οποία (κίνητρα) θα περιλαμβάνονται συμφωνίες για εγγυήσεις όπου κρίνεται πρέπον (appropriate).
Το προσχέδιο αναφέρει επίσης την ύπαρξη ενός "Σχεδίου Μάρσαλ" για την Ελλάδα που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των επενδύσεων αλλά και της ανάπτυξη στη χώρα.
Στο EFSF θα δοθεί η δυνατότητα να παρέχει προληπτικά πιστωτικές γραμμές σε χώρες της ευρωζώνης, αλλά και να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Επίσης θα μπορεί να συμμετέχει στην επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω δανείων σε κράτη, ακόμη και σε χώρες που δεν υπόκεινται σε προγράμματα διάσωσης.
Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες επενδυτές, αυτοί θα επιλέξουν τον τρόπο εμπλοκής μέσα από ένα «μενού» επιλογών που περιλαμβάνει επαναγορά χρέους, μετακύλιση ή ανταλλαγή.
Αγκάθι ο ρόλος των ιδιωτών
Ο ρόλος τον οποίο θα έχουν οι ιδιώτες στο νέο πακέτο που θα πάρει η Ελλάδα εξελίσσεται στο γόρδιο δεσμό που απασχολεί τη σημερινή σύνοδος κορυφής.
Η Γαλλία και η Γερμανία δείχνουν να συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.
Το βασικό πρόβλημα παραμένει: Οι περισσότερες επιλογές που προβλέπουν την εμπλοκή των ιδιωτών θα κάνουν τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία "selective default".
Το εναλλακτικό σχέδιο, να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια, δεν δείχνει να προχωρά, μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις εκπροσώπων του κλάδου που απείλησαν ακόμα και με αγωγές σε περίπτωση όπου η Ε.Ε. επιβάλει ένα τέτοιο μέτρο. Ωστόσο, είναι η μόνη επιλογή που θεωρείται βέβαιο πως δεν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας.
Με βάση τις εξελίξεις, το πιθανότερο είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν σε μια λύση που θα περιλαμβάνει και επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, επιλογή η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε selective default.
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: