Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Χωρίς διέξοδο

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011
Η ΕΛΛΑ∆Α δεν είναι Αµερική. Και οι έλληνες βουλευτές δεν είναι αµερικανοί γερουσιαστές. Εκλεγόµενοι στη Βουλή, δεν εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους τους ούτε την εκλογική τους περιφέρεια. Είναι αντιπρόσωποι του...
έθνους συνολικά. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ο βουλευτής Κοζάνηςδεν είναι κάποιος που εκφράζει την Κοζάνη ούτε ο βουλευτής Πειραιά ο αντίστοιχος που εκφράζει τον Πειραιά – µε όποιες ιδιαιτερότητες έχουν η Κοζάνη ή ο Πειραιάς. Και οι δύο απλώς εκλέγονται στην Κοζάνη και στον Πειραιά για να εκπροσωπήσουν όλους εµάς. Οπου και να ζούµε, όπου και να ψηφίζουµε, ό,τι και να ψηφίζουµε.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ∆ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΩ
διότι βαδίζουµε προς µια εξαιρετικά κρίσιµη κοινοβουλευτική συζήτηση καιψηφοφορία. Και γι’ αυτό πρέπει να είµαστε απολύτως ξεκάθαροι.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
έχουν το απόλυτο δικαίωµα (ίσως και την υποχρέωση...) να καταψηφίσουντο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα εφόσον κρίνουν ότι είναι αντίθετο µε τα συµφέροντα της χώρας. ∆εν έχουν κανένα δικαίωµα, όµως,να το καταψηφίσουν επειδή φοβούνται τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων ούτε επειδή πλήττει συγκεκριµένα συµφέροντα της εκλογικής τους περιφέρειας.

ΙΣΑ, ΙΣΑ.
Αυτές οι δύο στρεβλώσεις της πολιτικής διαδικασίας (το κανάκεµα των ψηφοφόρων και η εκπροσώπηση ειδικών συµφερόντων) είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν το κοµµατικό σύστηµα στη σηµερινή απαξίωση και αποδιάρθρωση. ΑΥΤΑ, ∆ΗΛΑ∆Η, ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ. Πληρώνουµε τον βουλευτή που τάζει και τον βουλευτή που µοιράζει για να γίνει αρεστός και να ξαναεκλεγεί. Τον βουλευτή που είναι ατζέντης των ψηφοφόρων του. Τον βουλευτή µε τα τοπικιστικά κριτήρια που πασχίζει να φτιάξει ΤΕΙ ή πανεπιστηµιακές σχολές ή δικαστήρια στην περιφέρειά του ακόµη και όταν δεν συντρέχει προφανής λόγος, µόνο για να ταΐσει καφετέριες και εστιάτορες. «Κατόπιν ενεργειών µας...».

ΑΚΡΙΒΩΣ
όπως πληρώνουµε τον βουλευτήπου βλέπει το σύνολο µέσα από το ειδικό – µετον ίδιο να διατηρεί το δικαίωµα προσδιορισµού του ειδικού! «∆εν πρέπει να πουληθεί σε καµίαπερίπτωση και σεκαµία περίπτωση δενπρέπει να δοθεί σε ξένο επενδυτή». Γιατί; Ποιος το αποφάσισε; Με ποια εξουσιοδότηση; Με ποιο σκεπτικό και ποια επιχειρήµατα; Επειδή συµβαίνει να «δραστηριοποιείται στη ∆υτική Μακεδονία»;

∆ΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ∆ΙΕΞΟ∆Ο
και χωρίς επιστροφή. ∆ιότι αυτό που ζούµε σήµερα, δεν είναι τόσο µια σοβαρή οικονοµική κρίση όσο η κατάρρευση ενός πολιτικού συστήµατος. Το οποίο έχει µάθει να πολιτεύεταιµε έναν συγκεκριµένο τρόποκαι ούτε ξέρει ούτε θέλει να πολιτευτεί διαφορετικά.

ΚΑΠΟΤΕ
, ο Μπενζαµέν Κονστάν διαχώριζε τους πολιτικούς σε «ανθρώπους των πεποιθήσεων» καισε «ανθρώπους των περιστάσεων». Πολύ φοβούµαι, δυστυχώς, ότι (διαψεύδοντας τον γάλλο διανοητή) η χώρα µας ταλαιπωρείται σήµερα από ανθρώπους χωρίς πεποιθήσεις που δενέχουν καµία σχέση µε τις περιστάσεις.

ΤΟΥ Ι. Κ. ΠΡΕTΕΝΤΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: