Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Επιµένει στο «όχι» ο Σαµαράς ... αλλά κατεβάζει τους τόνους στο εξωτερικό, απ΄ όπου εντείνονται οι πιέσεις για συναίνεση

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης  Σαµαράς έχει αποφασίσει να  εµφανιστεί µε ήπιο προφίλ στην  Ευρώπη, επιµένοντας όµως  να θέτει σε κάθε συνοµιλητή  του ως µονόδροµο την  επαναδιαπραγµάτευση του  Μνηµονίου. Και αυτό παρά τις  νέες πιέσεις για συναίνεση, που  είναι βέβαιο ότι θα δεχτεί κατά  τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού  Λαϊκού Κόµµατος, την προσεχή  εβδοµάδα στις Βρυξέλλες
Σκληρή γραµµή στο εσωτερικό και χαµηλούς τόνουςεκτός συνόρων επιλέγει να ακολουθήσει ο Αντώνης Σαµαράς έως την ψηφοφορία στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, το οποίο στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν πλέον ότι αποτελεί κοµβικό σηµείο, που µπορεί να οδηγήσει σε... ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Την εκτίµηση αυτή ενίσχυσαν και τα χθεσινά γεγονότα, µε την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Λιάνη, η οποία ανάγκασε το γαλάζιο επιτελείο να επανεξετάσει, αργά χθες το απόγευµα, τον σχεδιασµό του.

Κοµµατικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι αποφασίστηκε να µην υπάρξει αλλαγή σχεδίου, από τη στιγµή που η ενδοκυβερνητική αναταραχή δεν αποκτήσει µεγαλύτερες διαστάσεις. Υπό αυτή την προϋπόθεση και µέχρι την κρίσιµη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσµο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ρίξει στην κυβέρνηση το γάντι των πρόωρων εκλογών, ούτε να βάλει σε δοκιµασία τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ µε τηνυποβολή µιας πρότασης µοµφής κατά του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Στο ίδιο διάστηµα, ωστόσο, η Ν.∆. θα κλιµακώσει την πολεµική της κατά των νέων φορολογικών µέτρων, προβάλλοντας ταυτόχρονα ως µονόδροµο την επαναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου.

Γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν ότι ο λόγος που ο κ. Σαµαράς αποφεύγει να προκαλέσει τον ΓιώργοΠαπανδρέου µε αίτηµα για εκλογές, είναι γιατί δενεπιθυµεί να χρεωθεί µε οποιονδήποτε τρόποη αξιωµατική αντιπολίτευση την προσφυγή στις κάλπες, στην παρούσα συγκυρία. Ο εκπρόσωπος της Ν.∆.

Γιάννης Μιχελάκης, πάντως, άφησε χθες σαφώς να διαφανεί ότιτο αίτηµα των εκλογών υπάρχει στους σχεδιασµούς της κοµµατικήςηγεσίας και είναι θέµα χρόνου να τεθεί επισήµως. «Να έχετεεµπιστοσύνη στον Αντώνη Σαµαρά, ο οποίος βάζει πάνω απ’ όλα το συµφέρον της χώρας. Από εκεί και πέρα, το κάθε πράγµα στον καιρό του», είπε µε έµφαση, στέλνοντας ουσιαστικά το µήνυµα ότι η Ν.∆. δεν µπορεί να δείχνει τις κάλπες όσο παραµένει ανοικτή η δανειοδότηση της χώρας και υπάρχει κίνδυνος ναοδηγηθεί σε άµεση στάση πληρωµών.

Με το ίδιο σκεπτικό, η αξιωµατική αντιπολίτευση αποφάσισε, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να µη στοχοποιήσει τον υπουργό Οικονοµικών µε µια πρόταση µοµφής στη Βουλή, καθώς κρίθηκε ότι και αυτή η κίνηση θα µπορούσε να αποτελέσει ένα «άλλοθι» από την πλευρά του Πρωθυπουργού για προσφυγή στις κάλπες. «Η πρόταση µοµφήςείναι ένα όπλο στη φαρέτρα της Ν.∆., το οποίο θα το χρησιµοποιήσει όποτε και όταν κρίνει», περιορίστηκε χθες να δηλώσει ο κ. Μιχελάκης.

ΟΧΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Παράλληλα, στο γαλάζιο επιτελείο ετοιµάζονται να εξαπολύσουν οµαδικά πυρά στην κυβέρνηση για το Μεσοπρόθεσµο, ενώ για τον κ. Σαµαρά προέχει να εµφανιστούν τα στελέχη της Ν.∆. µε ενιαία φωνή και να αποφευχθεί κάθε εσωκοµµατική διαφοροποίηση. Η εντολή αυτή µεταφέρθηκε από τον ίδιο και σε σύσκεψη του τοµέα Οικονοµικών, κατά την οποία ανατέθηκε στον αναπληρωτή τοµεάρχη Χρήστο Σταϊκούρα ο ρόλος του γενικού εισηγητή του κόµµατος στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσµο.

Την ίδια στιγµή, ο πρόεδρος της Ν.∆. έχει αποφασίσει να εµφανιστεί µε ήπιο προφίλ στην Ευρώπη, επιµένοντας να θέτει σε κάθε συνοµιλητή του ζήτηµα επαναδιαπραγµάτευσης του Μνηµονίου. Στενοί συνεργάτες του προεξοφλούν ότι ο κ. Σαµαράς θα βρεθεί αντιµέτωπος µε έναν νέο κύκλο υποδείξεων και πιέσεων για συναίνεση, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, την προσεχή εβδοµάδα στις Βρυξέλλες. Αλλά προσθέτουν ότι βασικός στόχος του θα είναι να παραµείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι για τη Ν.∆. στην Ευρώπη και να µην τορπιλιστεί το σχέδιο οικονοµικής στήριξης της χώρας, έστω κι αν σε αυτή τη φάση δεν βρει συµµάχους στην αντιµνηµονιακή τακτική του.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. «Να παραδειγµατιστεί από τη συνεργασία των πολιτικών δυνάµεων στην Πορτογαλία» ζήτησε από τον Αντ. Σαµαρά ο επίτιµος πρόεδρος τηςΝ.∆. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης µιλώντας χθες το βράδυ στην εκποµπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από την αξιωµατική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσµο πρόγραµµα και κάλεσε τον αρχηγό της Ν.∆. να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Οι εκλογές έχουν µεγάλους κινδύνους και µπορεί να πτωχεύσουµε είτε πριν τις εκλογές, είτε αµέσως µετά εξαιτίας της αδυναµίας άµεσου σχηµατισµού κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικάο κ. Μητσοτάκης.(ΝΕΑ)

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: