Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011                                         
Η έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες θα μπει αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί, όπως θα μπει και ο φόρος επιτηδεύματος, όπως θα μπει κι ένα καπελάκι 10 ευρώ το μήνα στις....
εισφορές προς τα ταμεία υπέρ νέο-ανέργων.
***
Αχ αυτή η περίφημη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας. Πόσα βάρη ακόμη μπορεί να αντέξει;
***
Σε παλαιότερα σχόλια σ’αυτή τη στήλη επί κυβερνήσεως επανίδρυσης του κράτους Κώστα Καραμανλή είχα ταχθεί υπέρ της καθιέρωσης αυστηρών τεκμηρίων αλλά και της καθιέρωσης φόρου επιτηδεύματος λόγω της αδυναμίας του φορολογικού συστήματος να συλλάβει τη φορολογητέα ύλη.
***
Πρέπει να είμαστε όμως ιδιαίτερα προσεκτικοί σ’αυτή τη συγκυρία, γιατί τόσο τα επαγγελματικά κριτήρια όσο και ο φόρος επιτηδεύματος πέρα από το ο,τι εκ προοιμίου χαρακτηρίζονται άδικοι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση αλλά και θα ανοίξουν μια άλλη νέα πόρτα φοροδιαφυγής.
***
Κάποια μέτρα που ομολογουμένως μπορεί να θεωρηθούν άδικα μεν, αποτελεσματικά δε, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.
***
Το timing επιβολής των νέων μέτρων στη δεινοπαθούσα τάξη των μικρομεσαίων ασφαλώς δεν είναι το καταλληλότερο και θα οδηγήσει για μια ακόμη φορά σε περισσότερα λουκέτα και πολλαπλασιασμό των ανέργων.
***
Κι αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί για μια ακόμη φορά τον εύκολο δρόμο της είσπραξης, αγνοώντας το όποιο κοινωνικό κόστος και αδιαφορώντας για την τύχη των πολιτών.
***
Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι σήμερα η τεράστια μάζα των μικρομεσαίων αποτελείται από μεγαλογιατρούς, μεγαλοβιοτέχνες και μεγαλοδικηγόρους, τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι και τους στοχοποιεί με τα ίδια μέτρα και σταθμά.
***
Είναι προφανές ότι ο φόρος επιτηδεύματος π.χ. των 300 ευρώ ετησίως άλλο βάρος φέρει στο γιατρό του Κολωνακίου, άλλο βάρος στον ξυλουργό του Βατάν κι άλλο στον πλανόδιο της λαϊκής.
***
Κατά συνέπεια είναι αυτονόητο ότι η διάκριση τόσο του φόρου επιτηδεύματος όσο και των επαγγελματικών τεκμηρίων θα πρέπει να λάβει υπόψη τη δυναμική του επαγγέλματος, το ποσοστό κερδοφορίας και την περιοχή.
***
Τα όσα ακούγονται για «τεκμηριοποίηση» του αριθμού εργαζομένων ακόμη και σε οικογενειακή βάση και του εμβαδού των επιχειρήσεων είναι τελείως ισοπεδωτικά.
***
Ελπίζω οι εγκέφαλοι του Χάρβαρντ να κάνουν σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά, κάτι που ως τώρα δεν είδα να δίνεται.
***

Δεν υπάρχουν σχόλια: