Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ξεχάστε το δημοψήφισμα, θέλουμε συναίνεση Η κυβέρνηση επιχείρησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/CD43E419CA1D84671F8EA770C4A6CB34.jpg 

Πέμπτη 26 Μαίου 2011
Εξηγήσεις για το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος επιχείρησε να δώσει την Τετάρτη η κυβέρνηση, έπειτα από τη σύγχυση που επικράτησε λόγω της διαρροής της ....
προηγούμενης ημέρας, σύμφωνα με την οποία, εξετάζεται η προσφυγή σε αυτή τη διαδικασία ακόμη και για την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, κάποιας νέας δανειακής συμφωνίας (μνημονίου) ή άλλου μείζονος θέματος.

Η παράμετρος του δημοψηφίσματος προστέθηκε ανεπισήμως στη δημόσια συζήτηση και αντιμετωπίστηκε από την αντιπολίτευση ως άλλη μία προσπάθεια πίεσης των πολιτικών δυνάμεων να προσφέρουν την ανοχή τους στην κυβέρνηση, υπό την απειλή της λαϊκής ετυμηγορίας.

Η κλιμάκωση του δράματος

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι είδαν και τη διαρροή περί δημοψηφίσματος ως ένα κρίκο στην αλυσίδα δηλώσεων και διαρροών που ξεκίνησαν με την δραματική προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν έως τον Ιούλιο. Ακολούθησαν οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους αρχηγούς, στις οποίες ο Πρωθυπουργός περιέγραψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Το ίδιο βράδυ διακινήθηκε η γενική και αόριστη φημολογία περί ενδεχόμενης διεξαγωγής δημοψηφίσματος και η δραματική εικόνα «ολοκληρώθηκε» με τη δήλωση της επιτρόπου της ΕΕ, κυρίας Μαρίας Δαμανάκη, η οποία είπε ότι από κάποιους μελετάται η έξοδος της χώρας από την ΟΝΕ.

Παπανδρέου: «Συναίνεση κομμάτων και λαού»

Πάντως, πολιτικά στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα «στάθηκαν» στην δήλωση του Πρωθυπουργού έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια, η οποία κατά πολλούς ήταν ανοιχτή σε πολλές ερμηνείες, είτε αναφορικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είτε ακόμη και εκλογών:

«Από την πλευρά της Κυβέρνησης, είμαστε απολύτως αποφασισμένοι και αυτό αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και τη σιγουριά του κόσμου, να παραμείνουμε συμμέτοχοι στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εγγύηση για μια αναπτυξιακή πορεία και μια δίκαιη κοινωνία. Και αυτές τις αποφάσεις, όπως έχω τονίσει, θα τις υλοποιούμε με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση, και του κόμματός μας, και των άλλων κομμάτων και, βεβαίως, του Ελληνικού λαού».

Αντίδραση στις εξωτερικές πιέσεις μέσω της διαρροής;

Σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση διέψευσε χθες επισήμως ότι υπάρχει σκέψη και σχέδιο για κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή ωστόσο, θέλησε και να αφήσει ανοιχτό ένα παράθυρο, οδηγώντας ακόμη και κυβερνητικά στελέχη στη σκέψη ότι μία τέτοια πρωτοβουλία μελετάται ως πιθανή πολιτική κίνηση, αναλόγως των συνθηκών που θα διαμορφωθούν τις επόμενες εβδομάδες και της πίεσης που θα συνεχίσει να ασκείται προς την κυβέρνηση.
Υπό την έννοια αυτή, κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στην αντιπολίτευση «είδαν» το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ως απονενοημένη απόπειρα μπλόφας της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση ή ακόμη και προς την Ευρώπη.

Το μεσοπρόθεσμο ψηφίζεται στη Βουλή

Κυβερνητικές πηγές και Μέγαρο Μαξίμου μετέδιδαν πάντως χθες επισήμως ότι δεν υπάρχει σκέψη και απόφαση για δημοψήφισμα και πάντως όχι για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Το μεσοπρόθεσμο ακολουθεί τη διαδικασία της κοινοβουλευτικής ψήφισης και σε ένα μεγάλο μέρος του και σ’ ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, έχει ήδη υπάρξει συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εμείς ακολουθούμε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και θα ψηφιστεί έτσι όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και τους Νόμους», σημείωσε σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής. 

Σημείωσε επίσης ο κ. Πεταλωτής ότι δεν υπάρχει σκέψη και απόφαση για συγκεκριμένο δημοψήφισμα και συμπλήρωσε ότι για να μιλήσει κάποιος για ένα συγκεκριμένο δημοψήφισμα, χρειάζονται πολλές διαδικασίες και επεξεργασία και δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί και να διενεργηθεί άμεσα.

Παρά ταύτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να επισημάνει ότι «είναι πάγια και γνωστή από παλιά η θέση του Πρωθυπουργού, για τα δημοψηφίσματα και τελευταία φορά αυτή εκφράσθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Λίγο αργότερα ο κ. Πεταλωτής είπε πάντως για μία ακόμη φορά ότι «δεν σημαίνει όμως, ότι υπάρχει συγκεκριμένη σκέψη και συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάποιο δημοψήφισμα».

ΒΗΜΑ - ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: