Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δεν ξέρει τι… ζητάει

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/f108f1635bee5adcf183ccda569c4270_L.jpg 

Πέμπτη 26 Μαίου 2011 
Υπερβολικές απαιτήσεις, που τριπλασιάζουν το κόστος του έργου εγείρει η εταιρεία που ανέλαβε το έργο. Καμιά διάθεση, να δώσει ούτε σεντς παραπάνω από το Δήμο Κατερίνης, για ένα έργο, που όπως υποστηρίζουν οι υπηρεσίες του, χαρακτηρίζεται από πολλές ....κακοτεχνίες!
Περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον ζητά ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο της αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών στην Παραλία. Τα στοιχεία δόθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα.

Το θέμα ήρθε με αφορμή την κατάθεση (μιας ακόμη) ένστασης από πλευράς της κατασκευάστριας Εταιρείας (Καστρι) και μετά τη ζημία που προκλήθηκε στους φάρους που τοποθετήθηκαν  στην θαλάσσια περιοχή της Παραλίας.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Μπουρονίκος, η εταιρεία είχε την υποχρέωση να απομακρύνει τους κάθετους με την ακτή βραχίονες και να κατασκευάσει κυματοθραύστες σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτή, όπου θα τοποθετούσε τους φάρους. Εν τούτοις, αντί των τεσσάρων κυματοθραυστών που προβλέπονταν από το έργο, κατασκεύασε μόνο τους τρεις, ενώ οι φάροι αποκολλήθηκαν στα μέσα Φλεβάρη. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή του Δήμου που συστήθηκε για να εξετάσει το έργο, οι φάροι αποκολλήθηκαν λόγω κακοτεχνίας και όχι λόγω έντονων καιρικών φαινομένων όπως υποστηρίζει στην ένστασή της η εταιρεία, η οποία αρνείται να αποκαταστήσει τη ζημιά, αν δεν πληρωθεί με επιπλέον 20.000 ευρώ.
Ο κ. Μπουρονίκος, προτείνοντας στο δημοτικό συμβούλιο την προσωρινή παραλαβή του έργου και την απόρριψη της ένστασης, υποστήριξε ότι η ζημιά που προκλήθηκε οφείλεται σε κακοτεχνία και όχι στον καιρό, κάτι που αναφέρεται και στο πόρισμα επιτροπής. «Δεν ήταν ακραίο το καιρικό φαινόμενο. Οι ύφαλοι δεν ήταν κατασκευασμένοι σύμφωνα με τις προδιαγραφές», είπε, επισημαίνοντας πως ο δήμος επιθυμεί να προχωρήσει η εταιρεία στην αποκατάσταση των βλαβών, με δική της δαπάνη.
Για το αν υπάρχουν άλλες κακοτεχνίες στο έργο ρώτησε ο κ. Μηλιώτης, ενώ ο κ. Καραφουλίδης, ζήτησε να ενημερωθεί το σώμα αν υπάρχουν και άλλες διεκδικήσεις από την εταιρεία.
Απαντώντας ο πρώην προϊστάμενος της ΤΥΔΚ (ήταν η επιβλέπουσα αρχή του έργου), υποστήριξε ότι το έργο δεν εξελίχθηκε καλά και πλέον οι απαιτήσεις της εταιρείας είναι υπερβολικές. Αυτή τη στιγμή, ο εργολάβος διεκδικεί επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ, για ένα έργο που είχε προϋπολογισμό 2,4 εκατομμύρια και με την έκπτωση θα έπρεπε να κοστίσει 1,8 εκατομμύρια.
Ο κ. Μόχλας, υπογράμμισε ότι υπήρξε πολύ ικανοποιητική επίβλεψη και μάλιστα με 2 μηχανικούς, σημειώνοντας πως ο ανάδοχος, κατά την εκτέλεση του έργου, για κάθε πράξη έχει δικαίωμα να υποβάλλει ένσταση. «Αμφισβήτησε όλες τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας και αυτή είναι η 9η ένσταση που υποβάλει», είπε χαρακτηριστικά.
«Θεωρούμε οτι κάναμε όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές ενέργειες», είπε σε άλλο σημείο, ενώ σχολιάζοντας το ζήτημα των φάρων, ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι αυτοί δεν κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: