Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ανάγκη εθνικής συνεννόησης




Πέμπτη 26 Μαίου 2011
Για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Την ανάγκη...
εθνικής συνεννόησης, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να βρεθεί στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, επανέλαβε ο πρωθυπουργός κατά την άφιξή του χθες στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Με αποφασιστικότητα μπαίνουμε σε μία νέα φάση του προγράμματος. Από πλευράς της κυβέρνησης είμαστε απολύτως αποφασισμένοι και αυτό είναι εγγύηση για την ασφάλεια, τη σιγουριά του κόσμου, τη σιγουριά να παραμείνουμε συμμέτοχοι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Γ. Παπανδρέου μετά το τέλος της συνάντησης, σημειώνοντας ότι αυτές τις αποφάσεις θα τις υλοποιεί η κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση «μεταξύ των κομμάτων και βεβαίως και μέσα στον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε κάθε καλή ιδέα και πρόταση τόσο από πλευράς κομμάτων όσο και «από κάθε υπεύθυνο φορέα της χώρας», ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο χθες το πρωί για να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη εθνικής συνεννόησης αυτή την κρίσιμη στιγμή.

«Η χώρα περνά μια πολύ δύσκολη συγκυρία και σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η κοινή βούληση να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις είναι ένα ισχυρό μήνυμα και για την Ελλάδα και την Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει ουσιαστικός κοινός τόπος και πάρα πολλές προτάσεις, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι «αυτά να ενταχθούν μέσα στους στόχους, με πολιτική βούληση όλων μας, να πετύχουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα που είναι τα ελλείμματα και το χρέος».

«Διότι, αν αυτό δεν το κάνουμε, βεβαίως η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ σύντομα στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων» προειδοποίησε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε από την πλευρά του ότι η ανησυχία του είναι μεγάλη και επισήμανε ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι της κοινωνικής συνοχής που απαιτεί αυτή τη στιγμή εθνική συνεννόηση.

Σχολιάζοντας εμμέσως τα μέτρα που προωθούνται, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι «τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να ενισχυθούν γιατί ό,τι ήταν να δώσουν το έχουν δώσει».

«Αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα κάνετε» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Γι’ αυτό ακριβώς με τις συζητήσεις που κάναμε ζητάμε όλες τις πιο δημιουργικές -και όπως είπα- και δίκαιες προτάσεις, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα του ελλείμματος.

Παράλληλα όμως να έχουμε και την ανάπτυξη και να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, που πράγματι αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «η εναλλακτική περίπτωση βεβαίως είναι αυτό που αντιμετωπίσαμε και πέρυσι, να πάει η Ελλάδα σε μία εποχή που μπορεί ακόμα και να φτάσει και πάλι στο φάσμα της χρεοκοπίας, το οποίο βέβαια θα χτυπήσει πρώτα απ' όλα και κύρια τους αδύναμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: