Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Αβεβαιότητα και ραγδαίες εξελίξεις Στο τραπέζι δημοψήφισμα και κυβερνητικές συνεργασίες

 


Κυριακή 29 Μαίου 2011
Σε περίοδο έντονων διεργασιών εισέρχεται η πολιτική ζωή μετά το συμβούλιο αρχηγών, καθώς ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο...
διενέργειας δημοψηφίσματος. Στο προσκήνιο επανέρχονται και σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών, αλλά στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ως πιθανότερο ο πρωθυπουργός να επιλέξει τη λύση επίσπευσης του ανασχηματισμού με την αξιοποίηση και προσώπων με ευρύτερη αποδοχή. Παράλληλα, αναμένεται κλιμάκωση των πιέσεων προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. προκειμένου να συναινέσει στα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας με την τρόικα.
Κλιμάκωση πιέσεων για συμφωνία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, έδωσε το στίγμα από την Παρασκευή το απόγευμα, πριν καλά καλά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προβεί σε δηλώσεις για το αποτέλεσμα της σύσκεψης: «Αναμένουμε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες, προκειμένου να επιτευχθεί διακομματική συμφωνία και υποστήριξη προς το πρόγραμμα Ε.Ε. - ΔΝΤ». Οι πιέσεις για μια συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εντείνονται και βασικός τους αποδέκτης είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, ωστόσο, δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποκύψει.
Κλειδώνουν μεσοπρόθεσμο σχέδιο και νέα μέτρα για τη διάσωση
Το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup, στις 6 Ιουνίου, όπου θα συζητηθούν η εισήγηση της τρόικας για το ελληνικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα επιπλέον μέτρα για τη διάσωση της οικονομίας μας, εξετάζουν στις Βρυξέλλες. Για εμπλοκή και των ιδιωτών πιστωτών στο εγχείρημα έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα χρέους μακροπρόθεσμα χωρίς τη συμμετοχή τους. Γερμανικά δημοσιεύματα, τέλος, επαναφέρουν το σενάριο της πτώχευσης.(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: