Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Άντε, και στο ...χαμομήλι!!!

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Είναι πραγματικά να θαμάζεις την οξύνοια, την οξυδέρκεια, την φαντασία και την ευρηματικότητα του λεγόμενου «οικονομικού.... επιτελείου» της κυβέρνησης. Εδώ ο «Τιτανικός» των δημοσίων οικονομικών βυθίζεται στους ωκεανούς των χρεών, των ελλειμμάτων και της υστέρησης εσόδων και αυτοί εισηγούνται να κλείσουμε τις ρωγμές με τις ...τσιχλόφουσκες.
Εκατομμύρια «Ιφιγένειες», σε ...συσκευασία συνταξιούχου, χαμηλόμισθου δημοσίου υπαλλήλου, ή νέου της γενιάς των πάλαι ποτέ ονειρεμένων επτακοσίων ευρώ, θυσιαστήκαν για να σωθεί το ασφαλιστικό μας σύστημα. Και τώρα το ασφαλιστικό σύστημα ξαναβυθίζεται για τον απλούστατο λόγο ότι χάνει τεράστια ποσά εσόδων καθώς οι άνεργοι φτάνουν τις επτακόσιες χιλιάδες. Και κάθε άνεργος σημάνει, κατά μέσο όρο, μείον πέντε χιλιάρικα ετησίως από ασφάλιστρα και εργοδοτικές εισφορές.
Και οι φωστήρες μας βρίσκουν το φάρμακο που πάει με όλα, στην Κόκα-Κόλα. Σκέπτονται λένε -και το λένε και σε ξένους δημοσιογράφους, τρομάρα τους- να επιβάλλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης για «τα μη αλκοολούχα ποτά». Δηλαδή τα αναψυκτικά. Κατόπιν τούτου αναμένω πότε θα σοφιστούν και το επόμενο μέτρο: Αφού οι συνταξιούχοι είναι παχιές αγελάδες, που καταναλώνουν χαμαίμηλο και άλλα αφεψήματα, να μπει και ειδικός φόρος κατανάλωσης επί των αφεψημάτων.
Την ίδια ώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε τα διακόσια ογδόντα εκατομμύρια της κοινοτικής επιδότησης για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων, επειδή αυτοί οι έχοντες τόσο πλούσια φαντασία «αρμόδιοι» δεν μπορούν να βρουν ένα τρόπο για να παρακαμφθεί η ρήτρα της τρόικας για προσλήψεις στο δημόσιο που δεν πρέπει να ξεπερνούν την αναλογία μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Και επειδή φοβούνται ότι όσους μακροχρόνιους άνεργους θα προσλάβουν για περιορισμένο χρόνο π.χ. σε δήμους και περιφέρειες, θα εγείρουν αξιώσεις μονιμοποίησης.
Ψάχνουν ακόμη να βρουν «ενδιάμεσο φορέα» που θα παρακάμπτει αυτές εμπλοκές. Λες και δεν υπάρχει για αυτόν συν τοις άλλοις- τον σκοπό ο ΟΑΕΔ. Που μπορεί να λειτουργήσει ως το «αφεντικό» που θα κάνει τις προσλήψεις των ανέργων, για ορισμένο χρόνο, και εν συνεχεία θα τους διαθέτει σε άλλους φορείς.
Αλλά οι φωστήρες μας ειδικεύονται στους πομφόλυγες. Από τους οποίους ως γνωστόν είναι γεμάτες οι γκαζόζες και τα άλλα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: