Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Π. Οικονόμου-Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώσατε “Χ”!

  Παρασκευή 1 Απριλίου 2011
Γράφει ο Δευκαλίων
«Το Μνημόνιο δεν είναι επιδεκτικό ούτε στην επικαιροποίηση ούτε στην αναθεώρηση, διότι δεν... οδηγεί σε λύση. Έλυσε μεν το πρόβλημα του δανεισμού, αλλά έχει φτιάξει ένα καταστροφικό πρόβλημα χρέους. Υπήρχε το πρόβλημα χρέους, αλλά το έκανε μη διαχειρίσιμο. Η μόνη λύση είναι να καταγγείλουμε το Μνημόνιο».
Τα παραπάνω δεν τα λέει κάποιος που ανήκει στην αντί-μνημονιακή πολιτική συμμαχία. Τα είπε ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παντελής Οικονόμου, βουλευτής της Α’ Αθηνών, μιλώντας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Θα μου πει κάποιος καλοπροαίρετος… «Οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να διατυπώνουν την γνώμη τους. Αυτό έκανε και ο Π. Οικονόμου. Είπε την γνώμη του. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Τεράστιο λάθος. Ο Π. Οικονόμου δεν διαφώνησε με κάποιο θέμα ήσσονος σημασίας. Διαφώνησε με το κυρίαρχο πρόβλημα της Κυβερνητικής Οικονομικής Πολιτικής. Το περιβόητο μνημόνιο. Και ζήτησε να καταγγελθεί η μνημονιακή σύμβαση. Ουσιαστικά απέσυρε την θετική ψήφο που είχε δώσει πέρσι τον Μάιο. Ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα η κυβέρνηση δεν έχει από αυτήν την διαφοροποίηση. Η φίλο-μνημονιακή συμμαχία (Γιώργος Παπανδρέου-Γιώργος Καρατζαφέρης-Ντόρα Μπακογιάννη- Φώτης Κουβέλης) διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το πρόβλημα θα τεθεί αντικειμενικά, αν και άλλοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιηθούν πάνω στο θέμα του μνημονίου. Είναι όμως αυτό ένα πιθανό γεγονός; Ανεπιφύλακτα απαντάμε ΝΑΙ!
Όσο θα γίνεται φανερό ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει, παρ’ ότι η κυβέρνηση θα προχωράει στην υιοθέτηση και νέων εισπρακτικών μέτρων αλλά και σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τόσο θα...
 αυξάνεται και η πιθανότητα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προερχόμενοι από την πατριωτική και ριζοσπαστική πτέρυγα, να επιλέγουν παρόμοιες δημόσιες διαφοροποιήσεις. Σκοπός αυτών των διαφοροποιήσεων θα είναι να δείξουν στην κοινή γνώμη και στους ψηφοφόρους τους ότι δεν ταυτίζονται και δεν συμφωνούν με τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου και της υπό αυτόν ηγετικής ομάδας.
Το ρήγμα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που έχει διαπιστωθεί από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, βρίσκει τώρα την έκφραση του και στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Τι άραγε θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα;
Θα αντιδράσει δυναμικά διαγράφοντας τον βουλευτή της Α’ Αθήνας, προκειμένου να προλάβει και να καταστείλει άλλες παρόμοιες διαφοροποιήσεις, ή θα καταπιεί την προσβολή;
Είναι κρίσιμο το ερώτημα, γιατί εάν η κυβέρνηση δεν χειρισθεί σωστά αυτό το πρόβλημα, σε λίγες εβδομάδες το ΠΑΣΟΚ θα θυμίζει το τσίρκο Μedrano.
Αναμένουμε την αντίδραση, αποτολμώντας την πρόβλεψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα, θα επιλέξουν να φυγομαχήσουν και να κουκουλώσουν τα όσα συνέβησαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το ίδιο έκαναν άλλωστε, διαστρεβλώνοντας πολλές φορές μέχρι σήμερα την σκληρή δημοσιονομική πραγματικότητα. Έρχεται όμως η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων και συντρίβονται τα όποια επιχειρήματα έχουν εδραιωθεί και τεκμηριωθεί σε ψεύτικα στατιστικά στοιχεία.
Τελευταίο παράδειγμα το Έλλειμμα…
Πανηγυρισμοί με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία για την μεγάλη επιτυχία.
Αφορισμοί σε όσους κρατούσαν επιφυλακτική στάση και προέκριναν τα στοιχεία της ύφεσης και της ανεργίας σαν παραδείγματα αποτυχίας της μνημονιακής πολιτικής.
Τώρα τι έχουν να πουν που το έλλειμμα βγαίνει μεγαλύτερο κατά περίπου 1% του ΑΕΠ, από τον επιδιωκόμενο στόχο;
Ο μεν Γιώργος Παπανδρέου κρύφτηκε. Τη δε «βρώμικη» δουλειά ανέλαβε να «καθαρίσει» ο τσάρος της οικονομίας.
Πως θα καθαρίσει;
Μην το ψάχνετε. Ήδη το δρεπάνι των εισπρακτικών μέτρων σημαδεύει κάποια αθώα θύματα.
Τώρα, αν θελήσει κάποιος να τους εξηγήσει ότι η απόρριψη του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια από την ΕΕ διώχνει για το 2011 μακριά από τα κρατικά ταμεία περίπου 700 εκατ. ευρώ και εξαναγκάζει το Υπουργείο Οικονομικών να ψάξει σε άλλα μέτρα (πχ εισπρακτικά), για να τα βρει και να αυξήσει τα ήδη δοκιμαζόμενα έσοδα, ίσως σταθεί τυχερός και πέσει σε άνθρωπο με μέτρια λογική. Αν όμως τους ζητήσει να απονείμουν πολιτικές ευθύνες σ’ αυτόν που είχε την πολιτική ευθύνη για το νομοσχέδιο, τότε θα σταθεί 100% άτυχος.
Όλοι με μία φωνή θα στηρίξουν μέχρι θανάτου τον πολιτικό υπεύθυνο του νομοσχεδίου.
Ποιος μπορεί να είναι ο πολιτικός υπεύθυνος του νομοσχεδίου;
Μα φυσικά ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Γι’ αυτόν τον πολλαπλά ηττηθέντα Υπουργό, θα υπάρξει σίγουρα άφεση αμαρτιών.
Από μία πλευρά είναι απόλυτα δίκαιο. Όπως δεν πειράζουν τον αιρετικό μέχρι του αμαρτήματος της προσβολής των οσίων και ιερών της κυβέρνησης (δηλ. του μνημονίου), τον κ. Παντελή Οικονόμου που προχώρησε σε ιδιαίτερα κριτικές δηλώσεις για το κυριότερο σημείο της κυβερνητικής πολιτικής το περιβόητο μνημόνιο.
Έτσι δεν θα πειράξουν και τον μηδέποτε γευθέντα την χαρά της νίκης κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Μόνο που ο ένας είναι απλός βουλευτής και έκανε μόνο δηλώσεις, ενώ ο άλλος είναι πρωτοκλασάτος υπουργός, τσάρος της οικονομίας και του επιστρέφουν τα νομοσχέδια για περαιτέρω διορθώσεις…
Παντελής Οικονόμου-Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημειώσατε «Χ»! 
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2011/03/blog-post_3246.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: