Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο: Θετική η απόφαση για τον Πιερικό Όλυμπο

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011 Τοπικά
Εξαιρούνται οι οικισμοί από τις απαγορεύσεις δόμησης
Ως πολύ θετική χαρακτηρίζεται η πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την οριοθέτηση του Πιερικού Όλυμπου ως ιστορικού και αρχαιολογικού τόπου. Η απόφαση επαναφέρει τα όρια του Πιερικού Όλυμπου ως ιστορικού και αρχαιολογικού τόπου περίπου στα προηγούμενα που ....ίσχυαν πριν την οριοθέτηση και εφαρμογή από την ΚΖ' Ε.Π.ΚΑ., εντάσσοντας μόνο ως νέα μια δασώδη έκταση στην περιοχή της Πέτρας Ολύμπου. Το σημαντικό της απόφασης είναι ότι εξαιρεί όλους τους οικισμούς από τις απαγορεύσεις δόμησης. Οι ζώνες και οι όροι δόμησης θα καθοριστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πολύ θετική καθότι δικαιώνει τον αγώνα και την προσπάθεια των φορέων και των κατοίκων της Νότιας Πιερίας. Η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει προκαλέσει σοβαρότατο πρόβλημα, ενώ υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής.
Ουσιαστικά στη μισή Νότια Πιερία δεν επιτρέπονταν καμιά οικοδομική δραστηριότητα με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής.
Πολλοί θιγόμενοι πολίτες έχουν προσφύγει δικαστικά προκειμένου να δικαιωθούν, να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις απώλειες επενδύσεων και επιχειρηματικού κεφαλαίου.
Ο βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου από τον Δεκέμβριο του 2009 (επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο 5-12-2009) γνωστοποίησε το πρόβλημα ζητώντας να δοθεί λύση.
Ο κ. Παπαγεωργίου
Ο κ. Παπαγεωργίου μετά την θετική αυτή εξέλιξη δήλωσε:
"Ευοδώθηκαν οι προσπάθειες μας και πετύχαμε μια πολύ θετική απόφαση για την περιοχή της Νότιας Πιερίας. Οφείλω να ευχαριστήσω την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη η οποία εξ αρχής κατανόησε το πρόβλημα και εργάστηκε για να φτάσουμε σ αυτήν την θετική λύση για την Πιερία και ιδιαίτερα για την Νότια Πιερία όπου υπήρχε σοβαρό πρόβλημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: