Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Μάχες στην Τρίπολη - ΛΙΒΥΗ:

Με πραγματικά πυρά ο λίβυος δικτάτορας αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Τρίπολη. Ακόμη η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει ρευστή. Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ανταλλαγές πυρών σημειώνονται από νωρίς το ξημέρωμα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολη, καθώς κλιμακώνονται οι μάχες τόσο στην πρωτεύουσα όσο... και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Λιβύης. Τον κίνδυνο επέκτασης ενός ισλαμικού πολέμου σε ολόκληρη τη Μεσόγειο επισημένει ο Μουάμαρ Καντάφι, που τις τελευταίες εβδομάδες πασχίζει να καταπνίξει την εκτεταμένη λαϊκή εξέγερση που απειλεί την επί 41 χρόνια παντοδυναμία του. Το enet παρακολουθεί και καταγράφει όλες τις εξελίξεις.
 Με πραγματικά πυρά ο λίβυος δικτάτορας αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Τρίπολη. Ακόμη η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει ρευστή.  
Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας.
Οι τελευταίες εξελίξεις:
09:30 Αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε σήμερα από τα πιστά στον Μουάμαρ Καντάφι στρατεύματα κατά του σημείου ελέγχου των εξεγερμένων στο Ρας Λάνουφ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, που είχαν διαψεύσει προηγουμένως πληροφορίες για την ανακατάληψη από τις δυνάμεις του Καντάφι της πόλης, ανακοίνωσαν επίσης πως διαψεύδουν τη μετάδοση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Λίμπια, που υποστήριζε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους και την πόλη του Τομπρούκ, στο ανατολικό άκρο της χώρας. Απεναντίας, στρατιωτικός διοικητής των εξεγερμένων στα ανατολικά της χώρας δήλωσε πως οι δυνάμεις του έχουν προελάσει ακόμη δυτικότερα και πλέον ελέγχουν την πόλη αλ Ναουφαλίγια, γεγονός που τις τοποθετεί εγγύτερα στην γενέτειρα και προπύργιο του Καντάφι πόλη της Σύρτης.
08:20 Η πόλη Ρας Λάνουφ στα ανατολικά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των εξεγερμένων κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα των αντικαθεστωτικών και τις δημοσιογραφικές μαρτυρίες από την περιοχή, που αντικρούουν τις πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Λίμπια, που υποστήριζε πως οι πιστές στον λίβυο ηγέτη δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει την πόλη.
07:50 Πιστές δυνάμεις στον Μουάμαρ Καντάφι ανακατέλαβαν από τους αντικαθεστωτικούς τις στρατηγικής σημασίας παράκτιες πόλεις της Ζαουΐγια και της Μιζουράτα στα δυτικά, μεταδίδει σήμερα η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο, οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν επίσης κατά της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα και επίκεντρο της εξέγερσης στα ααντολικά.Παράλληλα, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε σήμερα το πρωΐ πως η πόλη του Τομπρούκ, στα ανατολικά άκρα της Λιβύης, η οποία είχε καταληφθεί από τους εξεγερμένους, έχει απελευθερωθεί πλέον «από τις συμμορίες των τρομοκρατών».
07:30 Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη αιχμαλώτησαν και κρατούν μία ομάδα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS στα ανατολικά της χώρας έπειτα από την αποτυχία ενός μυστικού διπλωματικού σχεδίου να έλθουν οι επίλεκτοι σε επαφή και να συνδράμουν τους αντικαθεστωτικούς, τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Σάντεϊ Τάιμς.  Η ομάδα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες αποτελείται απόλ οκτώ οπλίτες, συνελήφθη ενώ συνόδευε έναν κατώτερο διπλωμάτη που μετακινείτο στα εδάφη που ελέγχονται από την λιβυκή αντιπολίτευση, τονίζει η εφημερίδα.
06:30 Ο Μουαμάρ Καντάφι σε συνέντευξή του, που φιλοξενείται σε Γαλλική εφημερίδα σήμερα, υποστηρίζει ότι έχει εμπλακεί σε μία μάχη κατά της τρομοκρατίας και εκφράζει την ανησυχία του από την έλλειψη συμπαράστασης από τη διεθνή κοινότητα. " Εκπλήσσομαι από το γεγονός ότι κανένας δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι αυτή είναι μία μάχη κατά της τρομοκρατίας ", αναφέρει στη συνέντευξή του στην " Εφημερίδα της Κυριακής ", ο για πολλές δεκαετίες αυτοκράτορας της πλούσιας σε παραγωγή πετρελαίου βόρειο-αφρικανικής χώρας. " Οι δικές μας υπηρεσίες συνεργάστηκαν με τη Δύση. Σας έχουμε βοηθήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Γιατί, λοιπόν, τώρα που πολεμάμε εμείς την τρομοκρατία μέσα στην ίδια μας τη χώρα, τη Λιβύη, κανένας δεν μας βοηθάει, σε αντάλλαγμα;", αναρωτιέται ο Καντάφι.
Ο Λίβυος ηγέτης, που παραχώρησε τη συνέντευξη, στο αρχηγείο του στην Τρίπολη, προειδοποίησε ότι ο ιερός πόλεμος των φανατικών Ισλαμιστών, θα επεκταθεί στη Μεσόγειο, αν η επανάσταση στη Λιβύη, ενθαρρυμένη από την επιτυχία των δημοκρατικών εξεγέρσεων, στην Αίγυπτο και την Τυνησία, στεφθεί με επιτυχία.
"Θα δείτε τον Ισλαμικό ιερό πόλεμο μπροστά σας στη Μεσόγειο ", λέει στη συνέντευξή του και τονίζει ότι "οι άνθρωποι του Μπιν Λάντεν θα επιβάλλουν την καταβολή λύτρων σε στεριά και θάλασσα.Θα επιστρέψουμε στις εποχές του Κοκκινογένη, των πειρατών, των Οθωμανών, που επέβαλαν φόρο σε κάθε πλοίο ". 
Τέλος ο Καντάφι αφού υπερασπίστηκε τις επιδόσεις της διακυβέρνησής του στο εσωτερικό της Λιβύης, προειδοποίησε την Ευρώπη ότι θα αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή εισροή λαθρομεταναστών στις ακτές της, αν τελικά οι εχθροί του τον νικήσουν.
05:10 Πυκνές ανταλλαγές πυρών ακούγονται από τα ξημερώματα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολη, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το τι προκάλεσε τα πυρά. Οι ίδιες μαρτυρίες μιλούν για κόρνες αυτοκινήτων που ηχούσαν εν χωρώ. 
04:30 Στρατιωτική δύναμη από αντικαθεστωτικούς, καθοδηγούμενη από πρώην μέλη του στρατού της Λιβύης που αυτομόλησαν στην πλευρά των εξεγερμένων κατά του Καντάφι, κινείται ήδη προς ένα στρατηγικό λιμάνι στη Μεσόγειο, τη Σίρτη, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο δυνάμεων του καθεστώτος. 
03:10 Το 'Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης', που συστάθηκε από του Λίβυους αντικαθεστωτικούς, που εξεγέρθηκαν εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι, του επί 41 χρόνια ηγετη της χώρας, προσδοκά ότι σύντομα θα τύχει επίσημης αναγνώρισης από κάποιες χώρες, όπως αποκάλυψε στο Αλ Τζαζίρα ένας από τους επικεφαλής του.
"Υπάρχουν επίσημες επαφές με Ευρωπαϊκές και Αραβικές χώρες. Με την ανακοίνωση της διακύρηξης της σύστασής μας τις επόμενες ώρες, κάποιες χώρες θα ανακοινώσουν επισήμως ότι μας αναγνωρίζουν ", δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του καθεστώτος Καντάφι, που προσεχώρησε στις τάξεις των εξεγερμένων και βρίσκεται τώρα επικεφαλής του συμβουλίου,Μουσταφά Άμπντελ Τζαλίλ.
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: