Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ολι Ρεν: Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση για Ελλάδα

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011
 
Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Όλι Ρεν ζητεί από την ευρωζώνη να αλλάξει προς το ευνοϊκότερο τους όρους της βοήθειας προς την Ελλάδα και ,,,την Ιρλανδία.
«Βλέπω τον κίνδυνο ότι επιβαρύνουμε υπέρμετρα τις δύο χώρες με τους αυστηρούς όρους χορήγησης των πιστώσεων», λέει, σε προδημοσίευση αποκλειστικής συνέντευξής του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.


Η ευρωζώνη «πρέπει να μειώσει τα επιτόκια των πιστώσεων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία», τονίζει και ειδικότερα για τη χώρα μας ζητεί επιπρόσθετα να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των πιστώσεων από τα τρεισήμισι χρόνια στα εφτά που ισχύουν για την Ιρλανδία.


Ο επίτροπος καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διαμορφώσουν μια συνολική πολιτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Η συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή και το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου έχουν καθοριστική σημασία για το μέλλον της Νομισματικής Ένωσης», αναφέρει ο Ολι Ρεν.


Επίσης, δηλώνει ότι «οι πρόεδροι των κυβερνήσεων φέρουν τεράστια ευθύνη, διότι στις αγορές έχει συσσωρευτεί τεράστια πίεση προσδοκιών».


Ο επίτροπος Ρεν απευθύνει επιτακτική έκκληση στους Γερμανούς βουλευτές να αναθεωρήσουν τη σκληρή στάση τους στο θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας ESM: «Παρακαλώ το Μπούντεστακ (ομοσπονδιακή βουλή) να μην υποβαθμίσει την κατάσταση στις αγορές που συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολη. Η γερμανική βουλή πρέπει να αντιληφθεί ότι αρκετές χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο».

Με αυτά τα λόγια απαντά ουσιαστικά στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ CDU-CSU και FDP, που είχαν ταχθεί κατηγορηματικά κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης. Η θέση του επ΄αυτού είναι διαφορετική από τη θέση των γερμανικών κυβερνητικών κομμάτων, διευκρινίζει ο Ολι Ρεν.

Ταυτόχρονα ο επίτροπος Οικονομικών παρέχει στήριξη στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθεί η καγκελάριος Μέρκελ στην ευρωζώνη, ένα από τα βασικά στοιχεία του οποίου είναι η σύγκλιση της πολιτικής μισθών.


«Στην ΟΝΕ είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσαρμοστούν οι μισθοί κατά το μέγιστο δυνατό στο βαθμό παραγωγικότητας», τονίζει.
(ΝΟΟΖ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: