Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Στην Πιερία βρέθηκε χθες ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θ. Σώκος: "Μπορούμε και καλύτερα..."

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011 Τοπικά
Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη και τους τρεις Δημάρχους του νομού
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας περιόδευσε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης κ. Θύμιος Σώκος. Ο Γενικός Γραμματέας είχε συνάντηση με τα στελέχη των υπηρεσιών της ΑΔΜ-Θ στο κτίριο της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, στη.... συνέχεια με την Αντιπεριφερειάρχη κα Σοφία Μαυρίδου και ολοκλήρωσε την επίσκεψη του με συνάντηση με το Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη και σύσκεψη με τους δημάρχους Δίου-Ολύμπου Γιώργο Παπαθανασίου και Πύδνας-Κολινδρού Βαγγέλη Πολύζο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης. Τον Γενικό Γραμματέα συνόδευσαν συνεργάτες του οι οποίοι στη σύσκεψη αναφέρθηκαν στα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Πιερία ενώ κατέθεσαν και τις παρατηρήσεις τους. Όπως ανέφερε ο κ. Σώκος, τα χρήματα είναι περίπου τα 400.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθούν μόνο σχολεία, αποκαταστάσεις χωματερών και έργα πολιτισμού. Αναφερόμενος σε έργα σχολικής στέγης είπε πως μόνο το Λύκειο Κονταριώτισσας είναι ενταγμένο.
Επίσης αναφέρθηκε στο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης όπου το υπάρχον σχέδιο περιλαμβάνει μόνο την Πύδνα και πρόσθεσε πως θα πρέπει να μπει όλη η Πιερία κι όχι μόνο η Πύδνα. Οι δήμαρχοι τάχθηκαν με την άποψη του κ. Σώκου αφού άλλωστε υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις με τις οποίες ζητείται η ένταξη όλης της Πιερίας στο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Παπαθανασίου, τόνισε μεταξύ άλλων πως χρειάζονται πίστωση χρόνου με τον Καλλικράτη, και αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν το δήμο όπως ο βιολογικός όπου μένει η στεγανοποίηση του ζητώντας κονδύλι από τον κ. Σώκο ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τον χαρακτηρισμό των ζωνών σε τουριστικές, αγροτικές κλπ. Ακόμη αναφέρθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο οποίο απομένει ο εξοπλισμός και ο περιβάλλοντας χώρος.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κ. Πολύζος ανέφερε ότι ο δήμος πήρε διαχειριστική επάρκεια και ευχαρίστησε για το ταχύτατο των διαδικασιών, αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου λέγοντας ότι αναγνωρίζει το γεγονός πως δεν υπάρχουν χρήματα ωστόσο θα πρέπει να γίνει κάτι, ενώ μίλησε και για τα λιμάνια της Πύδνας και της Μεθώνης και της ανάγκης αξιοποίησης τους. Ακόμη ο κ. Πολύζος αναφέρθηκε στο έργο του φράγματος της Μόρνας το οποίο κατασκευάστηκε όπως είπε για την υδροδότηση της Β. Πιερίας ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει και η υδροδότηση γίνεται από την Ελαφίνα.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης, αναφέρθηκε στη δημοπράτηση του χώρου θεάτρου που θα γίνει στις 31 Μαΐου, στο θέμα των απορριμμάτων, του ΧΥΤΑ ενώ σε ότι αφορά τα σχολεία είπε ότι ο δήμος έχει έτοιμους φακέλους για τρία σχολεία, το 4ο, το 14ο και το 5ο δημοτικό σχολείο.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σε δηλώσεις του ο κ. Σώκος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι "πάμε καλά αλλά μπορούμε και καλύτερα". Έκανε λόγο για νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση όπου ακόμα ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες, ενώ όπως είπε η δουλειά τους είναι να υποστηρίζουν το έργο των αιρετών.
Αναφερόμενος στη συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Μαυρίδου σημείωσε ότι ανέλαβε δεσμεύσεις για να προχωρήσουν κάποια ζητήματα όπως για παράδειγμα το θέμα της σχολικής στέγης.
Στη συνάντηση με τους τρεις δημάρχους της Πιερίας ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι έγινε μια πολύ καλή συνεργασία η οποία θα αποτελέσει τις βάσεις για μια γόνιμη συνεργασία με ξεκάθαρο το ρόλο του καθενός.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε ότι έχει να κάνει με την μελετητική ωριμότητα έργων των τριών δήμων ο κ. Σώκος τόνισε ότι από την ενημέρωση την οποία είχε και τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν σε ότι έχει να κάνει με τα σχολεία ή με κάποιες οδοποιίες έχει πλέον διαφορετική εικόνα από αυτή που είχε όταν ήλθε. "Είχα την εικόνα ότι εδώ έχουμε να έλλειμμα. Φεύγω, εφόσον βεβαίως αυτά που ειπώθηκαν αποδειχθούν κιόλας, ότι μάλλον τα πράγματα είναι καλά. Πρέπει να πω όμως σε σχέση με τη σχολική στέγη ότι έχει χαθεί χρόνος μιας και το ΕΣΠΑ βρίσκεται προς το τέλος του.
Είναι λίγα τα χρήματα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας για να εντάξουμε έργα αλλά υπάρχουν ήδη ενταγμένα έργα και βαίνουν προς δημοπράτηση πολύ σημαντικά. Είναι περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ τα έργα που φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΥΑ Κατερίνης. Δημοπρατείται 31 Μαΐου το μεγάλο έργο που έχει να κάνει με το θέατρο. Υπάρχουν έργα τα οποία προτείνει το υπουργείο πολιτισμού για τις αρχαιότητες της Πιερίας και αυτά τα εξετάζουμε πάρα πολύ σοβαρά και εφόσον υπάρξουν μελέτες για σχολική στέγη νομίζω ότι θα καταφέρουμε κάτι".
Σε ότι αφορά τα έργα της περιμετρικής οδού και του Άξονα 13 ο κ. Σώκος σημείωσε ότι από το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν αυτή τη στιγμή. "Επειδή έχουν ωριμότητα από πλευράς μελέτης έχουν και ένα πλεονέκτημα. Σε επόμενη φάση θέλω να πιστεύω γρήγορα, επειδή έχουν εξασφαλισμένη ωριμότητα να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε έστω το ποσό των απαλλοτριώσεων. Τα λέω αυτά με επιφύλαξη τονίζοντας ότι υπάρχει πρόοδος. Ένα έργο το οποίο έχει μελετητική ωριμότητα νομίζω ότι μπαίνει σε προτεραιότητα".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: