Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Εκδήλωση για τον οργανωτικό σχεδιασμό του συνδυασμού "Μέτωπο Ανάπτυξης" Γ. Πασχαλίδης: "Πρέπει να αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση"


Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011 Τοπικά
Τα πρώτα συμπεράσματα από τη λειτουργία του θεσμού της αιρετής περιφέρειας, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία... των περιφερειακών συμβούλων Γρηγόρη Παπαχρήστο και Νίκο Παπανικολάου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας, από τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Πασχαλίδη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, εκπρόσωποι των βουλευτών Θ. Παπαγεωργίου και Μ. Μίχου, περιφερειακοί σύμβουλοι των ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Όπως ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης ο συνδυασμός "Μέτωπο Ανάπτυξης" συγκροτεί την "Κίνηση Πολιτών" που είχε ανακοινώσει και προεκλογικά ο συνδυασμός σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν και στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας ένα σχήμα το οποίο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 θα συγκροτηθεί με όργανα της και ουσιαστικά θα εκφράσει την πλατιά βάση του "Μετώπου Ανάπτυξης.
Εισηγούμαστε ένα κανονισμό λειτουργίας της "Κίνησης Πολιτών" του "Μετώπου Ανάπτυξης" και της παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου και των 19 περιφερειακών συμβούλων, για μια λειτουργία η οποία θα βοηθήσει τη δική μας παράταξη να ασκήσει μια αντιπολίτευση προγραμματική όπως θέλουμε να είναι, ουσιαστική δημιουργική αντιπολίτευση.
Πιστεύουμε στον κοινωνικό διάλογο στη σύνθεση και ότι το στοίχημα το Καλλικράτη θα κριθεί σε μια περιφέρεια όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονία των δυο εκατομμυρίων πολιτών και θέλουμε να πιστεύουμε ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία η επανασύνδεση μας με τα τοπικά θέματα και την τοπική ανάπτυξη, θα αναζωογονήσει την πολιτική σχέση και θα δώσει ένα καινούργιο περιεχόμενο στην πολιτική παρουσία.
Ο κόσμος μπορεί να είναι θυμωμένος να δείχνει κουρασμένος αλλά έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με τα κοινά με ένα νέο περιεχόμενο πολιτικής, και αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ως "Μέτωπο Ανάπτυξης".
Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Στην ομιλία του ο περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα Καλλικράτης κάνει τα πρώτα βήματα εφαρμογής του και όλοι βιώνουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν από την πρώτη εφαρμογή του νέου και φιλόδοξου αυτού συστήματος.
<="" χώρα="" στη="" σήμερα="" έως="" ισχύει="" που="" συστήματος="" πολυδάπανου="" και="" γραφειοκρατικού="" δυσκίνητου,="" του="" εκσυγχρονισμού="" ανασυγκρότησης="" αναγκαιότητα="" στην="" κυρίως="" κρίσης="" ύφεση="" συμβάλλει="" να="" μπορεί="" μεταρρύθμιση="" διοικητική="" νέα="" πως=""> Το νέο σύστημα διοίκησης και αυτοδιοίκησης, στη φιλοσοφία του τουλάχιστον, προσβλέπει στο συνολικό σχεδιασμό γεωγραφικών ενοτήτων, στη κοινή στρατηγική ανάπτυξης όμορων περιφερειών, στη δημιουργία μεγάλων και δυναμικών θεσμικών φορέων, στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της προστασίας του περιβάλλοντος, κλπ.
Στόχος η ανάπτυξη, κυρίως η περιφερειακή ανάπτυξη, η αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, μέσα από μεγάλα, ισχυρά και αποκεντρωμένα αυτοδιοικητικά σχήματα. Άλλωστε η χώρα μας είναι μικρή για να έχει ένα τόσο αναντίστοιχα μεγάλο αριθμό φορέων διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Χωρίς μάλιστα τις απαιτούμενες αρμοδιότητες και με υπερβολικό κρατικό συγκεντρωτισμό.
Το ένα ζητούμενο λοιπόν είναι η αποκέντρωση με όλα όσα πρέπει αυτή να συνοδεύεται για να έχει αξία.
Το άλλο βέβαια είναι η σωστή αξιοποίηση από την πλευρά των φορέων της αυτοδιοίκησης, όλων αυτών των δυνατοτήτων".
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπαχρήστος αναφερόμενος στη λειτουργία του θεσμού, "κανείς σώφρον, δε θα είχε την απαίτηση σε δύο μήνες να λυθούν ή να αντιμετωπιστούν σοβαρά ζητήματα που αφορούν χρόνια την Πιερία και την Κεντρική Μακεδονία. Αναγνωρίζουμε το δύσκολο ρόλο που έχει η νέα διοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας και αντιπεριφέρειας.
Στους δύο αυτούς μήνες εκείνο που καθημερινά διαπιστώνουμε είναι η έλλειψη οράματος, η απουσία προγράμματος, διακρίνουμε κυρίως προχειρότητα, αδυναμία συντονισμού και παντελή έλλειψη στόχου και κατεύθυνσης.
Είναι πρωτόγνωρο σε μια αιρετή αρχή που καλείται να διοικήσει έναν τόπο, επί της ουσίας για μια τοπική κυβέρνηση, για ένα τοπικό κοινοβούλιο, να μη μπορεί να καταθέσει τις προγραμματικές της θέσεις, τις προγραμματικές της κατευθύνσεις. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Πιερία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα συνευρεθεί οι πέντε περιφερειακοί σύμβουλοι, με πρωτοβουλία βέβαια της Αντιπεριφερειάρχη. Η παρουσία της Πιερίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι συλλογική, ουσιαστική, αποτελεσματική. Από την πλευρά μας υπάρχει και διάθεση και πνεύμα συνεργασίας.
Έχουμε επισημάνει άλλωστε προεκλογικά το σημειώνουμε και τώρα, στην Πιερία λείπει το κοινό στρατηγικό σχέδιο και προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί και να δουλέψουμε για την υλοποίησή του, όλοι μαζί. Με πρώτους εκείνους που ασκούν κάθε φορά διοίκηση. Eυελπιστούμε αυτό να συμβεί σύντομα.
Η παράταξή μας σε τοπικό επίπεδο θα παρεμβαίνει κριτικά σε ότι θεωρεί πως δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, το ίδιο βέβαια θα κάνει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πέρα όμως από το ρόλο της κριτικής ως αντιπολίτευση, θα καταθέτει πάντα τις δικές της θέσεις και προτάσεις για θέματα που αφορούν την Πιερία και ευρύτερα την Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο της κοινής μας πορείας με τους άλλους έξι νομούς στο Περιφερειακό Συμβούλιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: