Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Φωνή λαού…

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/415a1cce0d45acf364db167b1a41a853_L.jpg 

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και δήμαρχοι, είπαν «όχι» στην συγχώνευση των σχολείων
Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί και των ...δύο βαθμίδων, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στο σχεδιασμό συγχωνεύσεων σχολείων στο νομό μας. Την συμπαράσταση τους στον δίκαιο αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας, εξεδήλωσαν με την παρουσία τους στην κινητοποίηση, ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, καθώς και οι δήμαρχοι Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και Πύδνας-Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στο μεσημέρι με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του Λυκείου Κολινδρού να συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο σχέδιο συγχώνευσης του σχολείου τους με το Λύκειο Αιγινίου. Αφού επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Διευθυντή της Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι συγκεντρωμένοι με πορεία κινήθηκαν προς την πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης. Επικεφαλής της πορείας, ήταν ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας Θόδωρος Σιαμάγκας
Λίγο αργότερα, στην πλατεία της Κατερίνης, έφτασαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από δημοτικά σχολεία του Καλλικρατικού Δήμου Κατερίνης, όπου με πανό και συνθήματα εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους στο κλείσιμο των σχολείων τους και στην «ερήμωση» των περιοχών του.
Στο πλευρό των συγκεντρωμένων, ο δήμαρχος Κατερίνης, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του, υπεραμύνθηκε της λειτουργίας ολιγοθέσεων σχολείων, ενώ κατηγόρησε όσους προσπάθησαν με έναν προσχηματικό διάλογο  να εμπλέξουν την τοπική αυτοδιοίκηση της οποίας τελικώς τις προτάσεις αγνόησαν παντελώς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα ανέφερε και ο Βαγγέλης Πολύζος, ο οποίος χαρακτήρισε εκτός άδικη την απόφαση για τη συγχώνευση του Λυκείου Κολινδρού, και αντιεκπαιδευτική. Ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού διαβεβαίωσε ότι οι δημότες του δεν πρόκειται να παρατήσουν αυτή τη μάχη, για την οποία όπως είπε είναι αποφασισμένος να φέρει σε πέρας με όποιο κόστος.
Στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας τάχθηκε και ο Κώστας Κουκοδήμος, διαβεβαιώνοντας ότι από την πλευρά του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε χωρίς λόγο και αιτία η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αναστατώνοντας τις τοπικές κοινωνίες.
Αμέσως μετά, η πορεία κατέληξε στα γραφεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης, όπου επιδόθηκε ψήφισμα στον Διευθυντή της.

Το ψήφισμα
Εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Πιερίας που έχουν προταθεί να συγχωνευτούν με άλλες σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης συγκεντρωθήκαμε σήμερα Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011, στην πλατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ της Κατερίνης, προκειμένου να συζητήσουμε τις προτάσεις-αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικές με τις συγχωνεύσεις σχολείων στο Ν. Πιερίας.
Αφού συζητήθηκε το θέμα καταθέτοντας τις απόψεις τους όλοι οι πρόεδροι των συλλόγων γονέων, πολλοί γονείς μαθητών, οι πρόεδροι των συλλόγων εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί, αποφασίστηκε ομόφωνα:
1. Να καταγγείλουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την αιφνιδιαστική απόφασή του να προβεί, με πρόσχημα παιδαγωγικούς λόγους, σε συγχωνεύσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, ενώ είναι οφθαλμοφανές ότι έγινε στα πλαίσια εξοικονόμησης οικονομικών πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό.
2. Να αποδοκιμάσουμε την πρόταση που έγινε από τη Διεύθυνση Α/βθμιας Εκπ/σης Πιερίας για συγχωνεύσεις σχολείων δίχως να ερωτηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που είμαστε εμείς οι γονείς των μαθητών και κανένας άλλος.
3. Να διαδηλώσουμε ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν «υπεύθυνο» να μετακινεί ανεύθυνα τα παιδιά μας εν μέσω βροχών, ομίχλης και πάγου σε επικίνδυνες διαδρομές προκειμένου να φτάσουν στα νέα σχολεία υποδοχής.
4. Να διατρανώσουμε τη θέλησή μας να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία στα χωριά μας ώστε να αποφύγουμε και εμείς να γίνουμε αναγκαστικά εσωτερικοί μετανάστες.
5. Να τονίσουμε σε όλους τους αρμόδιους ότι έως την ημέρα που θα πάρουν πίσω τις προτάσεις τους, τα παιδιά μας θα απέχουν από τα μαθήματα και τα σχολεία θα τελούν υπό κατάληψη.
6. Τέλος προειδοποιούμε τόσο τη Διεύθυνση Π.Ε. Πιερίας όσο και το Υπουργείο Παιδείας ότι και αν ακόμη οριστικοποιήσουν τις συγχωνεύσεις που προτείνουν, να γνωρίζουν ότι τα παιδιά μας και στις 11 Σεπτεμβρίου 2011 θα βρίσκονται στα σχολεία των χωριών μας περιμένοντας τους δασκάλους.
7. Το ψήφισμα αυτό:
α)    Να επιδοθεί στο Διευθυντή Π.Ε. Πιερίας και μέσω αυτού στο Υπουργείο Παιδείας.
β)    Να σταλεί σε όλους τους Βουλευτές, στην Αντιπεριφερειάρχη και στους Δημάρχους του νομού μας.(ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: