Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος - Ξαναπαίρνει τη θέση της η αστυνομία Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις - Σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων που το επιθυμούν

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011  

Ο αιγύπτιος απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι διέταξε σήμερα την αστυνομία της χώρας να ξαναπάρει τις θέσεις της στους δρόμους του Καϊρου και των άλλων ...μεγάλων πόλεων.
Από το βράδυ της Παρασκευή οπότε και εντάθηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών η αστυνομία αποσύρθηκε και την εντολή διατήρησης της τάξης ανέλαβε ο στρατός.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η αστυνομία θα έχει κανονικά τον έλεγχο της κυκλοφορίας, της αποτροπής εγκλημάτων και άλλων έλέγχων της αρμοδιότητάς της αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών κατά του καθεστώτος.

Από το ίδιο υπουργείο ανακοινώθηκε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επεκταθεί μέχρι και τη Δευτέρα σε τρείς μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, περιλαμβανόμενου και του Κάιρου.

Επαναπατρισμός Ελλήνων Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, προβλέπεται η αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, σε συνέχεια συνεννοήσεων που έγιναν, όταν ξέσπασε η κρίση, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο, η αναχώρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες, που έχουν διατυπώσει επιθυμία να επαναπατρισθούν. Ήδη, 100 από τους 600 Έλληνες της Αλεξάνδρειας εξέφρασαν την επιθυμία να επαναπατριστούν.
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Αγνοώντας την επίδειξη ισχύος του στρατού, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν για έκτη ημέρα στους ματωμένους δρόμους του Καΐρου, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος. «Η εξέγερση δεν γυρίζει πίσω» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, κατεβαίνοντας μαζί με τους διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, επίκεντρο κινήματος που ζητά αλλαγή. Ο Ελ-Μπαραντέι αναφέρει ότι έχει την εντολή λαού και πολιτικών να συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας παραμένει καρφωμένο στην Αίγυπτο, καθώς όλα δείχνουν πως η σημαντικότερη και πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου διανύει καθοριστικές ώρες για την ίδια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους το μεσημέρι της Κυριακής στους δρόμους· δύο μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο πέταξαν ταυτόχρονα πάνω από την πλατεία Ταχρίρ. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Χόσνι Μουμπάρακ στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατού, ο οποίος θεωρείται ότι κρατά το κλειδί εξελίξεων για το μέλλον της Αιγύπτου. Ο θλιβερός απολογισμός των συγκρούσεων σε μία εβδομάδα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχει φθάσει τους 100 νεκρούς, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Στο μεταξύ, ο διάσημος αιγύπτιος ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ , που βρίσκεται τις ημέρες αυτές στο Κάιρο δήλωσε ότι «είναι αλληλέγγυος με τον αιγυπτιακό λαό» και εύχεται την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Μουμπάρακ, αποκάλυψε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό France Inter σαήμερα, έκτη ημέρα της λαικής εξέγερσης.

«Βρίσκομαι στον 17ο όροφο ενός ξενοδοχείου στο Κάιρο και βλέπω όλα όσα γίνονται. Είμαι απολύτως αλληλέγγυος με τον αιγυπτιακό λαό γιατί πιστεύω ότι όλα όσα ζητά είναι δίκαια και γιατί θεωρώ ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ θα πρέπει πια να παραιτηθεί. Ειναι 30 και πάνω χρόνια στην εξουσία ε, φτάνει πιά» ανέφερε ο 78χρονος καλλιτέχνης.

«Ευτυχώς επέλεξε έναν καλό αντιπρόεδρο, τον Ομαρ Σουλειμάν που έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αυτό είναι σημαντικό» πρόσθεσε ο Ομαρ Σαρίφ.

Καταλήγοντας τις δηλώσεις του εξέφρασε κάποιους φόβους για την οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, επειδή όπως είπε «είναι πολύ κλειστή οργάνωση και εκπροσωπεί μόνο το 20% του πληθυσμού. Δεν γνωρίζουμε πολλά γι αυτούς».
Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ είπε την Κυριακή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, στο νέο πρωθυπουργό που διόρισε, ότι η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου θα πρέπει να διατηρήσει τις επιδοτήσεις, να ελέγξει τον πληθωρισμό και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τον λαό.

Οι διαδηλωτές οι οποίοι έχουν συγκλονίσει τη χώρα, διαμαρτύρονται για τις διογκούμενες τιμές και το χάος ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, αλλά επίσης απαιτούν ένα νέο πολιτικό σύστημα. Το γράμμα Μουμπάρακ στον πρωθυπουργό του, θέτει θέματα συζήτησης μίας πολιτικής μεταρρύθμισης.

«Απαιτώ από εσένα επαναφέρεις την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας », γράφει στην επιστολή του ο Μουμπάρακ, όπως ανέφερε το κρατικό κανάλι.

«Εμπιστεύομαι την ικανότητά σου να εφαρμόσεις οικονομικές πολιτικές, που θα εμπεριέχουν τη μεγίστη μέριμνα για τις ανάγκες των πολιτών » τονίζει, τελειώνοντας στην επιστολή του.

Ο Ούγκο Τσάβες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ, την Κυριακή, για επονείδιστη στάση στην Αιγυπτιακή κρίση αλλά και για υποκριτική συμπεριφορά απέναντι σε ισχυρούς ηγέτες, σε όλο τον κόσμο, που αρχικά τους υποστηρίζουν και μετά τους εγκαταλείπουν στην τύχη
τους.

Ο Τσάβεζ, στα πλαίσια αυτής της νέας επίθεσης κριτικής στην Ουάσινγκτον, αποκάλυψε ότι έχει μιλήσει με τον Λίβυο πρόεδρο Καντάφι και τον Σύριο Μπασάρ αλ- Ασσαντ, για μία ενημέρωση για τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, αλλά και σε άλλα τμήματα του Αραβικού κόσμου. ΄Όπως είπε, η κατάσταση είναι περίπλοκη και μπορεί τώρα να παρατηρούνται δηλώσεις από τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη, αλλά είναι απεχθές να βλέπεις την προσπάθεια των ΗΠΑ να ελέγξουν τις εξελίξεις και να αποκτήσουν τον έλεγχο στη χώρα.

Οι ΗΠΑ, έχουν ασκήσει πιέσεις στον Μπουμπάρακ, να προχωρήσει σε μία ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, ώστε να αποφευχθεί το κενό εξουσίας, αλλά έχουν αποφύγει τις κλήσεις στον Αιγύπτιο πρόεδρο να παραδώσει την εξουσία.

Ο Τσάβεζ, πάντως δεν θέλησε να πάρει θέση στα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της χώρας και πρέπει να γίνει
σεβαστό.


Η Κίνα αποτρέπει τους κατοίκους της να επισκέπτονται την Αίγυπτο
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, συνεχίζοντας όμως να λογοκρίνει τις πληροφορίες για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα αυτή, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 125 ανθρώπους.

«Η Κίνα παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης στην Αίγυπτο», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι. «Ελπίζουμε η σταθερότητα και η δημόσια τάξη να επανέλθουν το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε.

Και σήμερα η λέξη «Αίγυπτος» είχε λογοκριθεί από πολλές ιστοσελίδες.

Στο μεταξύ, τα γραφεία ταξιδίων ακύρωσαν όλα τα οργανωμένα ταξίδια προς την Αίγυπτο και η κυβέρνηση του Πεκίνου σε επίσημη οδηγία της αποτρέπει τους Κινέζους να ταξιδέψουν στον προορισμό αυτό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, 300 κινέζοι τουρίστες βρίσκονται στο Κάιρο και προσπαθούν να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα στείλει αεροσκάφη στην Αίγυπτο για τη μεταφορά των πολιτών της που βρίσκονται στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τρία αεροσκάφη θα μεταφέρουν τους Ιάπωνες στη Ρώμη.

Συνολικά πεντακόσιοι Ιάπωνες έχουν αποκλειστεί στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

http://www.tovima.gr/
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: