Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μετά τις γιορτές το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα Άνοιγμα σε δύο "φάσεις"

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010
Σε δύο φάσεις, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε βάθος εξαμήνου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το άνοιγμα περίπου 150 επαγγελμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί μετά τις γιορτές.
Σε πρώτη φάση αναμένεται το "άνοιγμα" των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ...οδοντιάτρων. Στο Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται μια πρώτη ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για τα όσα προβλέπονται στο νέο νόμο, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να μην έρθει σε ρήξη μέσα στις γιορτές με τους θιγόμενους κλάδους και να προχωρήσει σε περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να λειτουργήσει ως γενικό πλαίσιο. Τα εκάστοτε αρμόδια υπουργεία θα ρυθμίζουν το άνοιγμα των επαγγελμάτων που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους με προεδρικά διατάγματα.
Οι νόμοι και η εφαρμογή τους
Μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός ανέφερε, πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι εξίσου μεγάλης σημασίας με την ψήφιση των νόμων, είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.
Σημειώνεται ότι η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν μεγάλη, καθώς περιέλαβε άλλες δύο ενημερώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, πέραν εκείνης για τα κλειστά επαγγέλματα: α) την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το σχέδιο δράσης αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων και β) την ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων.
Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου επίσης περιλάμβανε την συζήτηση για το σχέδιο νόμου περί ταχυδρομικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, το σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα και το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Ειδικά για το τελευταίο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αυτό κατατίθεται σε "πρώτη ανάγνωση" στο υπουργικό συμβούλιο και αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του όλου πλαισίου, καθώς όπως χαρακτηριστικά, ανέφερε κυβερνητική πηγή, σήμερα άδεια περιβαλλοντική απαιτείται ακόμα και για την αδειοδότηση λειτουργίας κομμωτηρίου!
Τέλος, στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε και το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και το σχέδιο νόμου για την σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: