Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

4,5 εκ. ευρώ για έργα αποχέτευσης

vasiko
 
Την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση ακόμη τριών έργων, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος Κατερίνης και ο ...πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης. Τα τρία έργα, αφορούν την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στα δημοτικά διαμερίσματα της Νεοκαισάρειας, της Γανόχωρας και του Άνω Αγίου Ιωάννη και είναι συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Την ικανοποίησή του για την έγκριση της χρηματοδότησης, εξέφρασε ο Σάββας Χιονίδης, συμπληρώνοντας πως με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου στα τρία αυτά δημοτικά διαμερίσματα, θα καλύπτεται με δίκτυο σχεδόν το 100% του «Καποδιστριακού» Δήμου Κατερίνης. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και από το μέτρο «αειφόρος ανάπτυξη».
Ο δήμαρχος, τόνισε ότι στόχος της διοίκησής του ήταν και παραμένει η προετοιμασία μελετών και η χρηματοδότησή τους από Ευρωπαϊκά κονδύλια, σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό «σε μια εποχή δύσκολη για τα οικονομικά του κράτους και της αυτοδιοίκησης», να εγκρίνεται ένα τόσο μεγάλο ποσό για έργα περιβάλλοντος.
Ο κ. Χιονίδης πρόσθεσε ότι το τελευταίο εξάμηνο εγκρίθηκαν περισσότερα από 9 εκατομμύρια ευρώ για έργα (πολιτιστικό κέντρο, αποχέτευση Σβορώνου, κατασκευή δεξαμενής υδροδότησης) στο δήμο Κατερίνης «και σήμερα έρχονται να προστεθούν άλλα 4,5 εκατομμύρια ευρώ».

Ο δήμαρχος Κατερίνης, ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ για την άρτια μελέτη που κατέθεσαν προς έγκριση, αφού η αρτιότητα της μελέτης ήταν και ο σημαντικότερος λόγος για την χρηματοδότηση του έργου.
«Λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία της σημερινής διοίκησης και ύστερα και από την χρηματοδότηση ενός έργου που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων των τριών δημοτικών διαμερισμάτων, θεωρώ ότι σταθήκαμε συνεπείς έναντι των δεσμεύσεών μας», είπε ο κ. Χιονίδης σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα και στο νέο Δήμο, τόνισε ότι ο πρωταρχικός στόχος παραμένει η ωρίμανση κι άλλων μελετών για μια σειρά έργων που έχει ανάγκη η περιοχή μας, καθώς και η προσπάθεια «να ανεβάσουν ταχύτητα» και οι νέοι οικισμοί που ενσωματώνονται στο Δήμο Κατερίνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Παπαζιώγας, έμεινε κυρίως στην προσπάθεια που κατέβαλαν τα στελέχη της επιχείρησης για την προετοιμασία των μελετών, τονίζοντας πως από την έγκριση και αυτών των έργων, αποδεικνύεται ότι η διαχειριστική επάρκεια που διαθέτει η ΔΕΥΑΚ δεν είναι απλά ένας τίτλος, όπως αποδεικνύεται η δυνατότητα και η ικανότητα στον σχεδιασμό και την προετοιμασία σημαντικών έργων.
Και ο κ. Παπαζιώγας τόνισε ότι στόχος της ΔΕΥΑΚ παραμένει η αξιοποίηση κάθε ευρωπαϊκού προγράμματος, ειδικά τώρα που θα πρέπει να εντάξει στο σχεδιασμό της δεκάδες νέους οικισμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν διαθέτουν αποχέτευση.
Αναφερόμενος στο έργο κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς Γανόχωρας, Άνω Αγίου Ιωάννη και Νεοκαισάρειας, εκτίμησε πως σε 12 έως 18 μήνες το αργότερο από την ημέρα δημοπράτησης του, οι τρεις αυτές περιοχές θα έχουν συνδεθεί με τον Βιολογικό Σταθμό Κατερίνης, με ό,τι αυτό σημαίνει για το φυσικό περιβάλλον. Το έργο χρηματοδοτείται κατά 84% από το ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο 16% είναι η συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ.
Τέλος ο κ. Παπαζιώγας, αναφέρθηκε και στο έργο αποχέτευσης του Σβορώνου, το οποίο επίσης είναι σε εξέλιξη, λέγοντας ότι έχει ολοκληρωθεί περίπου κατά 50%.
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: