Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και για την Ιρλανδία

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010
ireland_bank0147
Στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσφεύγει και η Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν, ο οποίος έκανε τη σχετική πρόταση.. νωρίτερα την Κυριακή στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως. Η πρώην «κέλτικη τίγρης» αναμένεται να ζητήσει βοήθεια ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, προκειμένου να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα, χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί το ακριβές ποσό του δανείου. Η οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας εξετάστηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, επήλθε συμφωνία και δήλωσαν ότι είναι υπέρ ενός σχεδίου ενίσχυσης που θα διατεθεί την άνοιξη. Τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιήσουν και οι ομόλογοί τους των G7.

Βοήθεια ύψους δεκάδων δισ. ευρώ

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποσαφηνιστεί το ύψος του πακέτου διάσωσης. Σύμφωνα με το Reuters, θα κυμαίνεται από 45 ως 90 δισ. ευρώ. Δημοσίευμα των κυριακάτικων Times, ωστόσο, κάνει λόγο για δάνειο μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας.
Έτοιμο να συνδράμει την Ιρλανδία δηλώνει το Λονδίνο, αν και δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης.
Η Ιρλανδία ζήτησε επισήμως την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε νωρίτερα ο Iρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
Προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε θα πρότεινε να ζητήσει επισήμως το Δουβλίνο βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
"Θα προτείνω να ζητήσουμε να επωφεληθούμε από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες από την ΕΕ και το ΔΝΤ", τόνισε ο Λένιχαν στο κρατικό ραδιόφωνο RTE, υπογραμμίζοντας ότι την απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί στο ύψος της οικονομικής βοήθειας, ωστόσο απάντησε "ασφαλώς" όπως ρωτήθηκε εάν πρόκειται για βοήθεια ύψους "δεκάδων δισ. ευρώ".
Εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συζητούν από την Πέμπτη στο Δουβλίνο τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία.
"Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα διακυβεύματα, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η χώρα μας να έχει μια σταθερή χρηματοδότηση. Να διατηρηθεί αυτή η οικονομική συνέχεια: να μην υπάρχει κίνδυνος για τα δάνεια που χρειάζεται και κυρίως να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας", πρόσθεσε ο Μπράιαν Λένιχαν.
Ο υπουργός τόνισε ότι στις συνομιλίες με τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ αναφέρθηκε η δημιουργία ενός "ταμείου προνοίας" από το οποίο θα μπορεί η Ιρλανδία να αντλήσει χρήματα για να βοηθήσει τις τράπεζες που δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτηθούν εξαιτίας των αστρονομικών χρεών τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα του "ταμείου προνοίας" που υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δεν θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά, αλλά θα δείξουν τη διαθέσιμη υποστήριξη, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα στη ζώνη ευρώ.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι ιρλανδικές τράπεζες μετά τη στεγαστική "φούσκα" χρειάστηκε να δανειστούν τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (BCE) και τόνισε ότι είναι απαραίτητη μια λύση μακροπρόθεσμα.
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να πείσουν την Ιρλανδία να αυξήσει το συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βρετανία και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης του θέματος του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στις διαπραγματεύσεις του Δουβλίνου. Συνεπώς το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη".
Κατά την άφιξη τους για το έκτακτο συμβούλιο, οι υπουργοί ήρθαν αντιμέτωποι με πολίτες που τους αποκαλούσαν προδότες. Οι αντιδράσεις αναμένεται να κλιμακωθούν εξάλλου, όταν ανακοινωθεί το τετραετές πρόγραμμα λιτότητας, που μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση του κατώτατου μισθού και του επιδόματος ανεργίας.
Η αντιπολίτευση καλεί τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον ευθέως πως ψεύδεται σχετικά με το έλλειμμα και το παρουσιάζει μικρότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Η δημοτικότητα της κυβέρνησης φτάνει στο ιστορικό χαμηλό του 17%, ενώ πυκνώνουν οι επικρίσεις ακόμα και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: