Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Σε επιφυλακή οι αρχές από την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων "Κόκκινος συναγερμός"

 

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

"Κόκκινο συναγερμό" έχει σημάνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά τον εντοπισμό ύποπτων πακέτων σε κτήρια ξένων πρεσβειών στην Αθήνα.
Ήδη έχουν ειδοποιηθεί όλες οι εταιρείες ταχυμεταφορών, αλλά και τα ΕΛΤΑ, ενώ εξυπακούεται ότι στο ίδιο επίπεδο συναγερμού βρίσκονται και οι διπλωματικές υπηρεσίες ξένων κρατών στη χώρα μας.
Παγιδευμένο δέμα ανεφλέγη στην πρεσβεία της Ελβετίας, στη συμβολή των οδών Γενναδίου και Ιασίου, στο Κολωνάκι, λίγα μέτρα από την είσοδο της Μονής Πετράκη. Το πακέτο - βόμβα είχε ...φτάσει εκεί μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, αλλά το εντόπισαν οι υπάλληλοι και το έβγαλαν στον περίβολο, όπου αφαίρεσαν το περιτύλιγμά του. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας, το παγιδευμένο δέμα που τοποθετήθηκε στην είσοδο της ελβετικής πρεσβείας περιείχε "ίχνη μετάλλου" και, όταν ανοίχθηκε, "πετάχτηκαν φλόγες", χωρίς, όμως, να σημειωθεί έκρηξη.
Εξάλλου, ένα ύποπτο πακέτο -πιθανότατα παγιδευμένο με εκρηκτική ύλη- εντοπίστηκε στο ταχυδρομείο της γερμανικής Καγκελαρίας στο Βερολίνο. Το δέμα, το οποίο ερευνάται, εστάλη μέσω εταιρείας κούριερ, ενώ είχε ως παραλήπτη την Άνγκελα Μέρκελ και δήθεν διεύθυνση αποστολέα το... ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Έκρηξη παγιδευμένου πακέτου, το οποίο είχε αποσταλεί από αγνώστους, σημειώθηκε νωρίτερα και στην πρεσβεία της Ρωσίας, όπου μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Εν τω μεταξύ, ελεγχόμενες εκρήξεις σε παρόμοια δέματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην πρεσβεία της Βουλγαρίας, στη Βουλή και σε εταιρεία ταχυμεταφορών στη διασταύρωση των οδών Ριζάρη και Γεωργίου. Το τελευταίο πακέτο είχε προορισμό τη γερμανική πρεσβεία, αλλά όταν οι υπάλληλοι της εταιρείας το μετέφεραν εκεί, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της πρεσβείας δεν το δέχθηκαν και ειδοποίησαν την αστυνομία. Λίγο αργότερα συνεργείο του ΤΕΕΜ έκανε ελεγχόμενη έκρηξη στο πακέτο, στα γραφεία της εταιρείας όπου είχε επιστρέψει.

Στη Βουλή, δύο περιστατικά κινητοποίησαν την αστυνομία, όπως, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Φίλιππος Πετσάλνικος. Πρόκειται για ένα δέμα το οποίο απεστάλη στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Σημίτη και οδηγήθηκε στη Βουλή για έλεγχο και ενδεχόμενη εξουδετέρωση, αλλά απεδείχθη ακίνδυνο στο τέλος και για επικίνδυνο δέμα που είχε σταλεί στην Πρεσβεία της Χιλής, για να εξουδετερωθεί στη συνέχεια, στο προαύλιο του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, το πρώτο δέμα είχε σταλεί στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις 11.30, με αναγραφόμενη αποστολέα από τη Θράκη.

Οι συνεργάτες του κ. Σημίτη ενημέρωσαν την αστυνομία, η οποία μετέφερε το δέμα στο Κοινοβούλιο, όπου λειτουργούν μηχανήματα υψηλής ποιότητας ανίχνευσης, για να διαπιστωθεί στο τέλος, πως το δέμα δεν περιείχε πυρίτιδα, αλλά ομοίωμα μηχανισμού, ικανό απλώς να προκαλέσει υποψίες.

Διαφορετικό ήταν το δέμα που εστάλη στην πρεσβεία της Χιλής στις 12.55, το οποίο, αφού κρίθηκε ως ύποπτο, μεταφέρθηκε από τον κούριερ στο παρακείμενο Μέγαρο Μαξίμου και από κει στη Βουλή, όπου διαγνώστηκε ότι εμπεριείχε εκρηκτικό μηχανισμό και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη μισή ώρα αργότερα.

Η Κάρμεν Ιμπάνεθ, πρεσβευτής της λατινοαμερικανικής χώρας στην Αθήνα, δήλωσε ότι το πακέτο ήταν εκρηκτικός μηχανισμός που προοριζόταν για την ίδια. "Απευθυνόταν στον πρεσβευτή, στην προκειμένη περίπτωση σε μένα", δήλωσε η Ιμπάνεθ στο ραδιοσταθμό της Χιλής Radio Cooperativa. Εξάλλου, δεύτερο ύποπτο πακέτο με παραλήπτη την πρεσβεία της Χιλής δεν βρέθηκε να περιέχει εκρηκτικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: