Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Βγήκαν τα… «45άρια»

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010
vasiko
Συνέντευξη τύπου της Ν.Ε. Πιερίας του ΠΑΣΟΚ για «τα έργα και τις ημέρες του Π. Ψωμιάδη»
Ολομέτωπη επίθεση στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, εξαπέλυσε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαλτζάρης ...και ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Επιτροπής Γιώργος Χιονίδης. Τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μίλησαν για τα έργα και τις ημέρες του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ανεβάζοντας στα ύψη την προεκλογική αντιπαράθεση και κατηγορώντας τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για κακοδιαχείριση και ανικανότητα στη διοίκηση.
Το βάρος της αντιπαράθεσης, ανέλαβε ο Γιώργος Χιονίδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου περιέγραψε με μελανά χρώματα τα «δείγματα γραφής» του Παναγιώτη Ψωμιάδη κατά την οχταετή θητεία του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Χιονίδης, υποστήριξε ότι η οχταετία Ψωμιάδη, χαρακτηρίζεται από «πλήρη αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος», κάνοντας λόγο για τεράστιο σκάνδαλο που αφορά δύο έργα «μαϊμού», όπως είπε, τα οποία κόστισαν συνολικά πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ και δεν έγιναν ποτέ. «Τα έργα αφορούσαν την καταγραφή αδειών λειτουργίας γεωργικών μηχανημάτων και τη διάνοιξη οδών και την κατασκευή κρασπεδρορύθρων», είπε ο κ. Χιονίδης. Όπως υποστήριξε, για την υπόθεση έχει επιληφθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ο νομάρχης είναι έκθετος από τη στιγμή που ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι τα έργα έχουν γίνει και την ίδια ώρα οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας το αρνούνταν.
Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τον υποστηριζόμενο από τη Νέα Δημοκρατία υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για εγκαθίδρυση «πελατειακών σχέσεων» στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. «Οι πελατειακές σχέσεις είναι πάγια πρακτική του συστήματος Ψωμιάδη και αυτό φαίνεται από την ανάθεση έργων σε δύο, τρεις συγκεκριμένους εργολάβους», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χιονίδης τόνισε ότι η κατάσταση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κατηγορώντας τον Παναγιώτη Ψωμιάδη για «βιομηχανία αναθέσεων έργων» μέχρι 45 χιλιάδες ευρώ σε συγκεκριμένους εργολάβους, ενώ υπολόγισε ότι κατά την 8ετία Ψωμιάδη στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης τα «45άρια» έργα είναι περισσότερα από 500. «Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε δημάρχους και νομάρχες να αναθέτουν απ’ ευθείας έργα, αλλά μόνο αν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη», είπε, συμπληρώνοντας πως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης οι αναθέσεις είναι πάρα πολλές και έγιναν σε συγκεκριμένους εργολάβους.
Το τρίτο σημείο της αντιπαράθεσης, επικεντρώθηκε στην «περιβαλλοντική ασυνειδησία», όπως είπε, του κ. Ψωμιάδη. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μεγάλο σκάνδαλο με την Κορώνεια, το οποίο οδήγησε σε απώλεια κοινοτικών πόρων 20 εκατομμυρίων ευρώ, διότι πολύ απλά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης δεν έκανε κανένα από τα επτά έργα που ήταν υποχρεωμένη, ενώ αντίθετα λειτούργησε χαριστικά προς επιχειρήσεις που επιβάρυναν περιβαλλοντικά τη λίμνη, είτε μη καταλογίζοντας παραβάσεις, είτε μειώνοντας τα πρόστιμα που του είχαν επιβληθεί για ρύπανση».
Ο κ. Χιονίδης, κατηγόρησε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και για «διαχειριστική ανικανότητα», λέγοντας ότι συνεχώς παραπονιέται προς την κεντρική εξουσία για έλλειψη πόρων, όταν η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, δεν ξεπερνά το 5%». Ο υπεύθυνος τύπου της Ν.Ε. Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ανυπαρξία μελετών από πλευρά Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης για την κατασκευή νέων σύγχρονων σχολείων. Όπως είπε, δήμοι και νομαρχίες της Κεντρικής Μακεδονίας κλήθηκαν να υποβάλουν ολοκληρωμένες μελέτες για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων και ενώ πολλοί ήταν οι δήμοι και οι νομαρχίες που υπέβαλαν σχετικούς φακέλους, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, δεν υπέβαλε καμία πρόταση. «Τα χρήματα υπάρχουν, αλλά μελέτες δεν υπάρχουν από τη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Χιονίδης, απαντώντας σε αναφορές του κ. Ψωμιάδη ότι η Κεντρική Εξουσία δεν χρηματοδοτεί σχολικές μονάδες στη συμπρωτεύουσα.
Κλείνοντας τη συνέντευξη του, ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι αν θα συνεχίσουμε ή όχι να αποδεχόμαστε το μνημόνιο, συμπληρώνοντας ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι εκλογές καλλιστείων εθνικοπατριωτισμού. «Το διακύβευμα είναι σε ποιους θα εμπιστευθούμε την αιρετή περιφέρεια, με τις τεράστιες δυνατότητες», υποστήριξε ο κ. Χιονίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι ο Μάρκος Μπόλαρης είναι ένας πολιτικός που έχει και όραμα και δυνατότητες να υπερασπιστεί την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των διοικητικών περιφερειών της Περιφέρειας, αλλά και να εργαστεί με συνέπεια πάνω σε όσα έχει δεσμευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: