Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την τύχη του Κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα και του Ξενία Πλαταμώνα

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010
Θανάσης Παπαγεωργίου: Κύριε Υπουργέ, στην Πιερία και ειδικότερα στην περιοχή της Σκοτίνας και του Πλαταμώνα, δίπλα δηλαδή στο ιστορικό κάστρο του Πλαταμώνα, στις υπώρειες του μυθικού και ιστορικού βουνού, σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της χώρας μας και για μια περιοχή, η οποία αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους ...τουριστικούς προορισμούς –στη Βόρεια Ελλάδα είναι ο δεύτερος μετά τη Χαλκιδική- εδώ και δέκα χρόνια δυο κρατικές τουριστικές υποδομές καταρρέουν.
Καταρρέει το μεγαλύτερο κάμπινγκ των Βαλκανίων, κύριε Υπουργέ. Καταγράφεται ότι είναι 420 στρεμμάτων, ας ακούσουν και οι συνάδελφοι. Δεν θα βρείτε τέτοιο κάμπινγκ στα Βαλκάνια. Είναι περισσότερος ο χώρος, ένας χώρος που είναι καταπράσινος, ένας χώρος καταπληκτικής ομορφιάς. Αυτός ο χώρος λοιπόν, έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δέκα χρόνια. Έχει γίνει έρμαιο των διαθέσεων διάφορων ανθρώπων, οι οποίοι εισβάλουν, το χρησιμοποιούν και καλά κάνουν αφού το κράτος αδιαφορεί. Το ίδιο γίνεται και με το Ξενοδοχείο Ξενία σε ένα μπαλκόνι της περιοχής δίπλα και αυτό στο κάστρο του Πλαταμώνα, μέσα στον Πλαταμώνα και αυτό έχει εγκαταλειφθεί.
Κύριε Υπουργέ, σε μια περίοδο που συζητούμε στη χώρα μας την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σε μια περίοδο που επιβάλλονται φόροι, αυξάνεται ο ΦΠΑ, καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν το τίμημά τους, σε μια περίοδο που η συζήτηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι στο επίκεντρο, σε αυτή την περιοχή λοιπόν, αυτά τα πολύ μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία, ιδιαίτερα το κάμπινγκ του Πλαταμώνα καταρρέει και έχει εγκαταλειφθεί.

Ξέρετε τι νιώθουν οι Πιερείς, κύριε Υπουργέ; Το λέω σε εσάς που ενδιαφέρεστε και σας ευχαριστώ που ήρθατε σήμερα εδώ. Έχω γνώση του ενδιαφέροντός σας. Αλλά δεν είναι ότι έχει απώλεια εσόδων το δημόσια, είναι ότι εκεί το κράτος δείχνει την αναπηρία του, εκεί το κράτος δείχνει την απαξία του, εκεί το κράτος δείχνει ότι είναι ανίκανο να διαχειριστεί την περιουσία του. Και μελαγχολεί ο πολίτης και απογοητεύεται ο πολίτης, γιατί δεν βρίσκει στην πολιτεία του και στο κράτος του απαντήσεις εδώ και δέκα χρόνια στο πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Γι’ αυτό το λόγο έγινε και η ερώτησή μας, κύριε Υπουργέ, και αναμένω την απάντησή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Παπαγεωργίου.
Εκ μέρους της Κυβέρνησης θα απαντήσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιος Νικητιάδης, ο οποίος έχει και το λόγο.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Παπαγεωργίου, νομίζω ότι καλώς φέρνετε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που αφορά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής στο Εθνικό Κοινοβούλιο, γιατί δίνεται έτσι η δυνατότητα και να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους υπήρξε αυτή η απραξία για πάρα πολλά χρόνια, αλλά και για να λογοδοτήσουμε εμείς, η σημερινή Κυβέρνηση και να πούμε τι ακριβώς έχουμε κάνει προκειμένου να υπάρξει αξιοποίηση στο πράγματι σπουδαίο κάμπινγκ. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, είναι τεράστιος ο χώρος, είναι 500 θέσεων με 30 μπανγκαλόου σε μια παραλιακή έκταση, όπως είπατε, 420 στρεμμάτων.
Αυτό, όπως ξέρετε και όπως άλλωστε αναφέρετε και στην ερώτησή σας, εκμισθώθηκε το 2001 με διαγωνισμό και φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκτασή του, τόση έμελε να είναι και η ταλαιπωρία του τόσο καιρό. Αγωγές, δικαστήρια, αντιδικίες με το μισθωτή του δημοσίου. Το 2008 αναγκαστήκαμε πια η πολιτεία να το σφραγίσει εξαιτίας έλλειψης του σήματος λειτουργίας, που θα έπρεπε να έχει η επιχείρηση.
Ταυτοχρόνως, δημιουργήθηκε σωρεία προβλημάτων με τους κατασκηνωτές. Είναι άνθρωποι που είχαν ήδη συμβόλαια με το μισθωτή και οι οποίοι δικαίως διεκδικούσαν να μείνουν. Η πολιτεία φρόντισε και φροντίζει μέχρι σήμερα ώστε αυτοί οι άνθρωποι ό,τι προκατέβαλαν προκειμένου να έχουν διασφαλίσει μια θέση, να είναι διασφαλισμένο, να μη βρεθούν και αυτοί εκτός του χώρου για τον οποίο πλήρωσαν.
Σήμερα γι’ αυτό το camping ο προγραμματισμός της ΕΤΑ αναφέρει ότι αναμένεται εντός του Νοεμβρίου να τεθούν στη διάθεση των ενδιαφερομένων τα τεύχη της πρώτης φάσης για να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη βέλτιστη αξιοποίηση της έκτασης. Η πρώτη φάση θα κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο πιστεύομε ότι θα έχει κλείσει ο διαγωνισμός υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις οι οποίες μπορεί να καθυστερήσουν την ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού.
Ο στόχος είναι μέσα από αυτό το διαγωνισμό να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση για ένα camping υψηλών προδιαγραφών που θα διασφαλίσει πολλές θέσεις εργασίας, που θα δώσει πνοή στην περιοχή γιατί είναι γνωστό στα Βαλκάνια. Είναι απολύτως βέβαιο ότι αν προχωρήσει η ορθολογική αξιοποίησή του θα φέρει πολύ κόσμο και θα προσθέσει στην τουριστική ανάπτυξη.
Για το θέμα του ΞΕΝΙΑ θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ο κ. Παπαγεωργίου έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Χαίρομαι για τις διαβεβαιώσεις της ΕΤΑ αλλά επιτρέψτε μου να εκφράσω τη δυσπιστία μου γιατί επί τόσα χρόνια υπήρξαν πολλές διαβεβαιώσεις. Εσείς δεν ευθύνεστε. Ο προηγούμενος Υπουργός κ. Μαρκόπουλος είχε κάνει ένα σωρό ανακοινώσεις αλλά στην πράξη δεν έγινε τίποτα. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σας. Πιθανολογώ ότι θα τρέξουν τα πράγματα. Όμως, δεν πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί έτσι, διότι οι εμπλοκές είναι πολλές. Δεν τα βάζω με αυτούς που έκαναν ενοικιαστήρια και με τον άνθρωπο που έχει αναλάβει. Αλλά, η ανικανότητα του δημοσίου να δώσει λύση είναι προφανής. Έχω εμπιστοσύνη στο σχεδιασμό και στη βούλησή σας, κύριε Υπουργέ, αλλά εκφράζω την επιφύλαξή μου.
Εκεί υπάρχουν άλλα σαράντα πέντε camping. Ο τουρισμός της Πιερίας είναι οδικός τουρισμός, είναι τουρισμός των Βαλκανίων, είναι τουρισμός που έρχονται φτωχά και μεσαία εισοδήματα και βρίσκουν καταφύγιο σ’ αυτά τα σαράντα πέντε camping. Η ναυαρχίδα είναι αυτό το camping. Εάν συνεχιστεί η ερήμωση και η απαξίωσή του δεν θα έχουμε την ανάπτυξη στο τουριστικό ρεύμα της Πιερίας. Το ίδιο ισχύει και για το ΞΕΝΙΑ. Είναι εγκαταλελειμμένο δέκα χρόνια. Το κτίσμα είναι  μικρό αλλά γιαπί.
Και σας ρωτώ, κύριε Υπουργέ: ο διαγωνισμός θα αφορά τη λειτουργία του camping; Θα είναι μακροχρόνια η μίσθωση; Γιατί πιστεύω ότι πρέπει να βρείτε τρόπους πιο βιώσιμους, πιο ελκυστικούς για την αξιοποίηση αυτού του σοβαρού περιουσιακού στοιχείου. Αν πάμε μόνο με τη θεωρία ενός οικονομικού τιμήματος για το δημόσιο δεν θα έχουμε επιτυχία. Στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο η θεωρία για την αξιοποίηση του ακινήτου είναι τα leasing, οι μακροχρόνιες συμβάσεις. Δεν πωλούνται τέτοια φιλέτα διότι υπάρχει σπάνις περιουσιακών στοιχείων στη θάλασσα, στην παραλία.
Πρέπει να εποπτεύσετε, κύριε Υπουργέ, ο ίδιος σ’ αυτή τη διαδικασία για να βρεθούν πιο ευέλικτα εργαλεία αξιοποίησης αυτού του περιουσιακού στοιχείου. Ας βρούμε ενοικιαστή για πενήντα χρόνια για να το αξιοποιήσει κάποιος μακροχρόνια για να μπορούμε να πούμε ότι έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μην πάτε μόνο με βάση το οικονομικό κριτήριο. Βέβαια, δεν μπορείτε να απορρίψετε την οικονομική προσφορά. Πάντως σας λέω κάποιες ιδέες σύνθετης μορφής αξιοποίησης αυτού του περιουσιακού στοιχείου που είναι πολύ μεγάλο. Από τουρισμό ξέρετε. Αν το βλέπατε θα διαπιστώνατε ότι περνάει ποτάμι από μέσα. Δεν υπάρχουν άλλα τέτοια camping που να είναι και κοντά σε τόπους ιστορικής αξίας όπως είναι το Δίον και το κάστρο του Πλαταμώνα. Είναι η λοκομοτίβα ανάπτυξης της περιοχής. Είναι κρίμα να απαξιώνεται. Είναι ντροπή για το ελληνικό δημόσιο και για την πολιτεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κύριε Παπαγεωργίου θα συμμεριστώ την αγωνία σας και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η συνέχιση αυτής της ταλαιπωρίας γι’ αυτή την εξαιρετική περιοχή πραγματικά αποτελεί ντροπή. Εδήλωσα ότι ο προγραμματισμός αναφέρει ότι μέχρι 20 Νοεμβρίου θα έχουν τεθεί στη διάθεση των ενδιαφερομένων τα τεύχη δημοπράτησης για να ξέρουν ποιος είναι ο προσανατολισμός γι’ αυτό το camping. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μίσθωση ενός ή δύο ετών όταν αναφερόμαστε σε μία αξιοποίηση υψηλών προδιαγραφών. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας είτε με επικοινωνίες που πραγματοποιείτε με το Υπουργείο είτε με την ΕΤΑ στην οποία θα θέσετε αυτά τα ζητήματα τα οποία θα μεταφέρουμε και εμείς. Αν αποτελούνε και άποψη των φορέων της περιοχής ακόμη καλύτερα. Έτσι θα δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε για να διασφαλίσουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή.
Δυστυχώς για το θέμα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως είναι τα camping δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πολιτική. Έχουμε αποφασίσει να οργανώσουμε μία ημερίδα στην οποία θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι και φορείς από το εξωτερικό για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ανάπτυξης του συνόλου των camping της χώρας, τα οποία αυτή τη στιγμή ούτε καν βρίσκονται στο διαδίκτυο προκειμένου να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να τα εντοπίσει. Τον τελευταίο καιρό η ζήτηση για τα  είναι πολύ μεγάλη. Και δεν αναφερόμαστε πάντα σε επισκέπτες χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Απεναντίας η αγάπη προς τη φύση και προς την προστασία του περιβάλλοντος δημιουργούν την ανάγκη στον κόσμο να θέλει να μείνει σε ένα camping.
Όσον αφορά το ΞΕΝΙΑ πρόκειται για παλαιό οδικό σταθμό. Χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2008 ως προστατευόμενο μνημείο γιατί ήταν έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Κωνσταντινίδη και γιατί είναι ένα κόσμημα το οποίο όμως βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Βρίσκεται στην Εθνική Οδό λίγο πριν από το κάστρο. Δεν ήταν κάτι μεγάλο. Ήταν πέντε δωμάτια, ένα βενζινάδικο, ένας χώρος εστιατορίου και ένας χώρος καφετέριας. Ορθώς θεωρούμε το χαρακτηρισμό του ως μνημείου. Και γι’ αυτό το θέμα μπορείτε να έχετε συμμετοχή –γιατί δεν αποτελεί πάντα θέμα διαβούλευσης ο τρόπος αξιοποίησης- προκειμένου να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιηθεί, για το πάρει κάποιος, αν θα πρέπει να γίνει εστιατόριο ή καφετέρια, αν μπορούν ξανά να λειτουργήσουν τα πέντε δωμάτια και αν υπάρχει προοπτική οικονομικής επιβίωσης μιας τέτοιας επιχείρησης.
Είμαστε ανοικτοί σε όλα αυτά. Σας βεβαιώνω και πάλι ότι η Κυβέρνηση έχει σχεδιασμό για τα camping και για όλα τα ΞΕΝΙΑ της χώρας. Δυστυχώς αυτό το ΞΕΝΙΑ δεν είναι στα προς αξιοποίηση που μπορούν να αποφέρουν τεράστια οικονομικά οφέλη. Το ότι όμως έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο ήδη το προφυλάσσει και διασφαλίζει την ανάδειξη και την αξιοποίησή του. πιστεύω ότι με το νέο έτος θα έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο όσον αφορά την ανάδειξη και τους διαγωνισμούς για προχωρήσουμε σε ουσιαστική αξιοποίηση αυτών των χώρων. (http://politispierias.blogspot.com/2010/10/blog-post_4433.html#more)

Δεν υπάρχουν σχόλια: