Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Έξι χρόνια «θα»

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
Το ζήτημα στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό στο ΙΚΑ Κατερίνης επαναφέρει στην επικαιρότητα ο βουλευτής Πιερίας του.. ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου, με ερώτηση που κατέθεσε στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας η οποία φαίνεται ότι δεν χαμπαριάζει από αντιδράσεις ασφαλισμένων και διαμαρτυρίες πολιτικών παραγόντων.
basiko_1
Η ταλαιπωρία για τους χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους που εξυπηρετούνται από το ΙΚΑ δεν έχει τέλος, αφού οι ελλείψεις ειδικοτήτων στο ΙΚΑ Κατερίνης, καθιστούν δύσκολη (αν όχι αδύνατη) την εξυπηρέτησή τους, τη στιγμή μάλιστα που έχουν καταβάλει κανονικά τις εισφορές του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μειωμένες ιατρικές παροχές του ΙΚΑ Κατερίνης απασχολούν βουλευτές του νομού μας, αφού καθημερινά γίνονται δέκτες αντιδράσεων και παραπόνων από ασφαλισμένους και συνταξιούχους, οι οποίοι δεν βρίσκουν τους γιατρούς, που υποχρεούται το Ίδρυμα να έχει με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, αλλά και να πληρώνουν από το υστέρημά τους για ιατρικές εξετάσεις που έτσι κι αλλιώς οφείλει η Πολιτεία και το Ίδρυμα να τους παρέχει δωρεάν.
«Η Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας Κατερίνης έχει πολλές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό», αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας ότι παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης και των Σωματείων των Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας, τα τελευταία έξι χρόνια όχι μόνο δεν στελεχώθηκε με τις αναγκαίες ειδικότητες ιατρών που έλειπαν, αλλά με τις αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις ιατρών το πρόβλημα επιδεινώθηκε.
«Σήμερα δεν υπάρχουν ιατροί ακτινολόγοι με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί εδώ κι ένα χρόνο το ακτινολογικό ιατρείο», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνει ότι «πρόσφατα το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ανακοίνωσε πως δεν θα εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ κι έτσι το πρόβλημα είναι πλέον σοβαρό και χρήζει άμεσης λύσης»
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι το ΙΚΑ Κατερίνης έχει σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων όπως ενδοκρινολόγου, δερματολόγου (χρειάζονται τουλάχιστον δύο), γυναικολόγου  (υπάρχει ένας, είναι ανάγκη πρόσληψης ενός ακόμη ή δυνατόν γυναίκας), οδοντίατρου (υπάρχει ένας, είναι ανάγκη πρόσληψης τριών ακόμη τουλάχιστον κι ο ένας ή δυνατόν παιδοοδοντίατρος, όπως και ένας οδοντίατρος για το Αιγίνιο), ορθοδοντικού (δεν υπάρχει κανένας και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Θεσσαλονίκη)  και ορθοπεδικού (υπάρχουν τρεις, είναι ανάγκη πρόσληψης ενός ακόμη γιατί οι ανάγκες είναι πολλές). Επίσης τονίζει την ανάγκη πρόσληψης ενός νευρολόγου, ενός ψυχίατρου καθώς και ενός παιδίατρου στο Λιτόχωρο.
Ο κ. Παπαγεωργίου, στο κείμενο της ερώτησης, υπενθυμίζει και τη δέσμευση της διοίκησης του ΙΚΑ κατά την τελετή θεμελίωσης του κτιρίου, για εγκατάσταση και λειτουργία Αξονικού Τομογράφου για τον οποίο ο χώρος υπάρχει.
Ο βουλευτής Πιερίας, ρωτά τον υπουργό και υφυπουργό Εργασίας, για ποιους λόγους καθυστερεί η στελέχωση με τις αναγκαίες ειδικότητες γιατρών, αλλά και το πότε θα ανταποκριθεί η Διοίκηση του ΙΚΑ στα αιτήματα των ασφαλισμένων του ΙΚΑ του Νομού Πιερίας για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών σε ιατρικές εξετάσεις και περίθαλψη.

Το δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κ. Παπαγεωργίου, έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς ερωτήσεις και άλλων βουλευτών της Πιερίας (έξι χρόνια ψυχορραγεί το ΙΚΑ Κατερίνης), αλλά δυστυχώς ελάχιστα είναι τα περιθώρια να προκύψει κάτι ουσιαστικό, αν δεν αποφασίσει η Κυβέρνηση να δαπανήσει χρήματα για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού.
Όπως έχει αναφερθεί και σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Π» (4/8/2010) το Υπουργείο Εργασίας, έχει επαναπαυθεί στην προκήρυξη θέσεων για το ΙΚΑ Κατερίνης, θέσεις όμως για τις οποίες κανένας γιατρός (και κυρίως ακτινολόγος) δεν έχει δείξει ενδιαφέρον, αφού και ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος και η αμοιβή είναι μικρή, σε σχέση με αυτές του ιδιωτικού τομέα.
Για το πρόβλημα της έλλειψης ακτινολόγου (και άλλων ειδικοτήτων) στο ΙΚΑ Κατερίνης, είχε απευθύνει ερώτημα στον αρμόδιο Υπουργό, αρχές του έτους και ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, σημειώνοντας πως η μονάδα διαθέτει Ακτινολογικό Εργαστήριο, εδώ κι ένα χρόνο όμως, δε διαθέτει γιατρό (μετά την παραίτηση της ακτινολόγου) και πλέον ούτε και ενεργό Εργαστήριο.
«Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αντιλαμβάνεται τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και όταν δοθεί έγκριση για προσλήψεις θα εξετάσει τις ανάγκες της περιοχής, εκτιμώντας τις ιδιαιτερότητές της και λαμβάνοντας υπόψη τις αιτήσεις υποψηφιότητας που θα υποβληθούν, προκειμένου να επιτύχει την αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους με αρτιότερη στελέχωση των μονάδων» ήταν η απάντηση που δόθηκε το Μάρτιο στον βουλευτή Πιερίας.
Πέντε μήνες μετά ή δεν έχει εκτιμήσει η διοίκηση του ΙΚΑ τις ανάγκες ή εκτίμησή της είναι ότι δεν είναι προτεραιότητας για τους ασφαλισμένους στην Πιερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: