Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Στου υπουργού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! - Κανένα (ουσιαστικό) ενδιαφέρον από πλευράς υπουργείου για την πρόσληψη ακτινολόγου στο ΙΚΑ Κατερίνης

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
 Η ταλαιπωρία των χιλιάδων ασφαλισμένων του ΙΚΑ συνεχίζεται στην Κατερίνη, αφού εδώ και περίπου δυο χρόνια το ακτινολογικό δεν λειτουργεί, λόγω έλλειψης ακτινολόγου. Μέχρι και στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου και ..Αιγινίου φτάνουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ για να βγάλουν ακτίνες, αφού ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που μπορούν να διαθέσουν 60 και 80 ευρώ σε ιδιωτικά ακτινολογικά κέντρα.

basiko_1 Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας, (του οποίου η πολιτική εστιάζεται υποτίθεται στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και όχι στη βιωσιμότητα του ασφαλισμένου) έχει επαναπαυθεί στην προκήρυξη θέσης ακτινολόγου για το ΙΚΑ Κατερίνης, θέση για την οποία κανένας ακτινολόγος δεν έχει δείξει ενδιαφέρον, αφού και ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος και η αμοιβή είναι μικρή, σε σχέση με αυτές του ιδιωτικού τομέα.
Από τον Οκτώβριο του 2009 παραμένει κλειστό το ακτινολογικό εργαστήριο του ΙΚΑ Κατερίνης, καθώς ο Δημόκριτος δεν έδωσε άδεια λειτουργίας μιας και δεν διαθέτει γιατρό ακτινολόγο. Τα περιστατικά υποτίθεται εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο Κατερίνης, το οποίο όμως, έχοντας να εξυπηρετήσει εκατοντάδες ασθενείς καθημερινά, κλείνει ραντεβού για ακτινογραφία (στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ) αν δεν πρόκειται για επείγον περιστατικό μετά από μερικούς μήνες.
Παρά τις (ομολογουμένως χλιαρές) οχλήσεις των βουλευτών, το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει κινηθεί για να λύσει το πρόβλημα, προσφέροντας ευνοϊκότερες οικονομικές απολαβές σε όσους ακτινολόγους επιθυμούν να στελεχώσουν το ΙΚΑ Κατερίνης.
basiko_2Από την πλευρά τους οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και κυρίως να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες για τις οποίες έχουν καταβάλει εισφορές. Κάποιοι μάλιστα, όσοι τουλάχιστον έχουν τη δυνατότητα, αναγκάζονται να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Κατερίνη προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινογραφία, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετά το παραπεμπτικό από τους γιατρούς του ΙΚΑ για ακτινογραφία καταφεύγουν στα δύο Κέντρα Υγείας του Νομού (σε Αιγίνιο και Λιτόχωρο) προκειμένου να κάνουν αδαπάνως τη σχετική εξέταση και αφού πρώτα πάρουν σχετικό παραπεμπτικό από τον παθολόγο των συγκεκριμένων Κέντρων Υγείας. Όσοι πάλι δεν έχουν τη δυνατότητα είτε να μετακινηθούν μέχρι το Λιτόχωρο, είτε μέχρι το Αιγίνιο, περιμένουν να έρθει η σειρά τους για να υποβληθούν σε ακτινογραφία στο Νοσοκομείο Κατερίνης, εναποθέτοντας τις ελπίδες (ότι δεν έχουν κάτι σοβαρό) στην Πρόνοια του Υψίστου.
Για το πρόβλημα της έλλειψης ακτινολόγου (και άλλων ειδικοτήτων) στο ΙΚΑ Κατερίνης, είχε ρωτήσει τον αρμόδιο Υπουργό στις αρχές του έτους και ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, σημειώνοντας πως η μονάδα διαθέτει Ακτινολογικό Εργαστήριο, εδώ κι ένα χρόνο όμως, δε διαθέτει γιατρό (μετά την παραίτηση της ακτινολόγου) και πλέον ούτε και ενεργό Εργαστήριο, αφού, λόγω μη ανανέωσης της άδειας λειτουργίας εργαστηρίου ιοντιζουσών ακτινοβολιών, διεκόπη και η όποια στοιχειώδης λειτουργία του. Αποτέλεσμα; Και οι γιατροί της Μονάδας να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στο διαγνωστικό και κατά συνέπεια και στο θεραπευτικό έργο τους, αλλά και οι ασφαλισμένοι του ταμείου να επιβαρύνονται με όχι ευκαταφρόνητα έξοδα, καθώς αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιώτες για ακτινολογικές εξετάσεις στις οποίες η συμμετοχή του ταμείου είναι πολύ μικρή.
Το πρόβλημα έχουν εντοπίσει εδώ και αρκετούς μήνες και τα σωματεία συνταξιούχων των οποίων τα μέλη τους εξυπηρετούνται από το ΙΚΑ Κατερίνης. Σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν μέλη της Διοίκησης του Σωματείου στον Διευθυντή του ΙΚΑ Κατερίνης, του επεσήμαναν την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων από την έλλειψη ακτινολόγου.
Μάλιστα (και) σε εκείνη τη συνάντηση ο Διευθυντής του ΙΚΑ τους είχε διαβεβαιώσει ότι το πρόβλημα είναι γνωστό από καιρό στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ και στο υπουργείο, από επανειλημμένες δικές του επιτακτικές αναφορές, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει δοθεί λύση, ενώ τη ίδια στιγμή, τα ποσά που δίνονται από το Ι.ΚΑ κάθε μήνα (εξαιτίας των ελλείψεων) σε ιδιωτικά εργαστήρια είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: