Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Viva Espana! - ΟΛΑΝΔΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ 0-1 - ΒΙΝΤΕΟ


Viva Espana!
Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010
Η Ισπανία κάθεται εδώ και μερικά λεπτά στο θρόνο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου! Μετά το Euro του...(ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ -ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)
2008, οι «φούριας ρόχας» πανηγυρίζουν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία τους, καθώς επικράτησαν 1-0 της Ολλανδίας, σε ένα μέτριο, αλλά συγκλονιστικό στο φινάλε του, τελικό στο «Soccer City» του Γιοχάνεσμπουργκ.
Πρόσωπο της βραδιάς, ο Αντρές Ινιέστα, που στο 116’ νίκησε τον Στεκέλμπουργκ και χάρισε στην Ισπανία το βαρύτιμο τρόπαιο. Η ομάδα του Ντελ Μπόσκε μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι η καλύτερη Εθνική ομάδα στον πλανήτη, ενώ η Ολλανδία που τα έδωσε όλα και με παίκτη λιγότερο (λόγω της αποβολής του Χάιντινχα στο 109') στην παράταση, έμεινε και πάλι με την πίκρα, στον τρίτο χαμένο τελικό (μετά το 1974 και το 1978) της ιστορίας της.

Έγραψε ιστορία

Το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί παρελθόν, με την Ισπανία να φτάνει δίκαια στην κατάκτηση στην κορυφή και να παραμένει εκεί έως το επόμενο ραντεβού στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ο σπουδαίος, Ίκερ Κασίγιας σήκωσε πρώτος τη μεγαλύτερη «κούπα» που κυκλοφορεί στον πλανήτη και μαζί με τη παρέα των Βίγια, Ινιέστα, Τσάβι, Πουγιόλ και των υπολοίπων σπουδαίων παικτών, έγραψαν ιστορία.

Και αυτό διότι, η Ισπανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που πήρε το Μουντιάλ εκτός Ευρώπης, και η τρίτη που κατέκτησε «κολλητά» Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά τις Δυτική Γερμανία (1972 & 1974) και Γαλλία (1998 & 2000).

Ισπανικό ξεκίνημα

Τόσο ο Ντελ Μπόσκε όσο και ο Φαν Μάρβαϊκ «κατέβασαν» τις αναμενόμενες ενδεκάδες. Ο Τορές έμεινε και πάλι εκτός, με τον Πέδρο να πλαισιώνει τους Ινιέστα και Βίγια στην ισπανική επίθεση, ενώ για τους «οράνιε», ο Φαν Πέρσι ήταν στην κορυφή της επίθεσης, οι Ρόμπεν, Κάουτ στα άκρα και ο Σνάιντερ σε ελεύθερο ρόλο.

Η ομάδα που μπήκε δυνατά, πήρε τον έλεγχο και επέβαλλε τον ρυθμό της στο πρώτο 15λεπτο ήταν η Ισπανία. Ο Ράμος με καλές προωθήσεις από τα δεξιά ήταν και ο πρώτος που απείλησε με κεφαλιά (5’), έπειτα από την εκτέλεση φάουλ του Τσάβι, για να αποκρούσει δύσκολα ο Στεκέλνμπουργκ. Ακολούθησε ένα επικίνδυνο γύρισμα του Ράμος (11’) και το διώξιμο του Χάιτινγχα, ενώ στο 12’ απείλησε για πρώτη φορά ο Βίγια, όμως, το σουτ που έκανε πέρασε άουτ.

Μέτριο θέαμα

Μετά το πρώτο τέταρτο, οι Ολλανδοί συνήλθαν, μια και κατάφεραν να κλείσουν καλά όλους τους χώρους. Αυτό ήταν και το σχέδιο των «οράνιε». Να κρατήσουν εκτός περιοχής τον αντίπαλο και να απειλήσουν στην κόντρα, ψάχνοντας κυρίως τον Ρόμπεν από δεξιά. Σχέδιο που πέτυχε εν μέρει, αφού μπορεί να εξουδετερώθηκαν τα ισπανικά ατού ωστόσο, επιθετικά ελάχιστα πράγματα έκαναν οι παίκτες του Φαν Μάρβαϊκ.

Το αποτέλεσμα ήταν να χειροτερέψει το παιχνίδι. Μέτριο θέαμα, δυνατές μονομαχίες, αρκετά λάθη και κάποια σκληρά μαρκαρίσματα (κυρίως από τους Ολλανδούς) συνέθεσαν το σκηνικό. Ο Γουέμπ δεν δίστασε να δείξει 5 φορές την κίτρινη κάρτα, αν και στο 29’ θα μπορούσε να δείξει ακόμη και τη κόκκινη, στην… καρατιά που έριξε ο Ντε Γιονγκ στο στήθος του Τσάμπι Αλόνσο.

Οι Ισπανοί δεν βρήκαν άλλες ευκαιρίες στο πρώτο μέρος, παρότι είχαν περισσότερο τη μπάλα στα πόδια τους, αντίθετα με τους Ολλανδούς που απείλησαν δύο φορές. Τη πρώτη στο 34’, όταν ο Φαν Ντερ Βιλ κάνοντας φερ πλέι γύρισε με δύναμη τη μπάλα στον Κασίγιας, που τελικά με δυσκολία έδιωξε σε κόρνερ. Στο 45’, ο Ισπανός γκολκίπερ έδειξε ξανά τα αντανακλαστικά του, όταν έπεσε στην αριστερή γωνιά και απέκρουσε το πρώτο καλό σουτ του Ρόμπεν.

Οι ευκαιρίες των Ρόμπεν και Βίγια

Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, το σκηνικό δεν άλλαξε, μια και επιθετικά καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε τον τρόπο να κάνει τη διαφορά. Ένα σουτ του Ρόμπεν (52’) ήταν εύκολη υπόθεση για τον Κασίγιας, ενώ με τη συμπλήρωση μιας ώρας ο Ντελ Μπόσκε έκανε τη πρώτη του διορθωτική κίνηση με τον Χέσους Νάβας να παίρνει στη δεξιά πλευρά τη θέση του Πέδρο.

Τα λεπτά περνούσαν χωρίς κάτι αξιόλογο μέχρι να φτάσουμε στο 62’ και στη πρώτη πραγματικά μεγάλη ευκαιρία του τελικού. Από την έξοχη κάθετη πάσα του Σνάιντερ, ο Ρόμπεν βγήκε σε ένα μοναδικό τετ α τετ με τον Κασίγιας, πλάσαρε το αριστερό, για να αποκρούσει πεσμένος με το δεξί πόδι ο αρχηγός των «φούριας ρόχας».

Η απάντηση των Ισπανών ήρθε στον 69’, όταν ο Βίγια βρέθηκε φάτσα με το γκολ, μετά τη γκέλα του Χάιτινχα, αλλά τελικά ο Ολλανδός έκανε τη σωτήρια προβολή στο σουτ του Ισπανού φορ. Σπουδαία ευκαιρία χάθηκε και στο 77’ όταν ο αφύλακτος Ράμος πήρε την κεφαλιά στην καρδιά της ολλανδικής άμυνας, αλλά αστόχησε.

Αναμφίβολα, στο τελευταίο 20λεπτο το ματς απέκτησε καλύτερο ρυθμό, με την Ισπανία να ανεβάζει στροφές, αλλά και την Ολλανδία να δείχνει μεγαλύτερη διάθεση να χτυπήσει στην κόντρα. Το 0-0 ωστόσο, παρέμεινε στη κανονική διάρκεια, με την τελευταία καλή στιγμή να καταγράφεται στο 83’, όταν ο Ρόμπεν βγήκε σε νέο τετ α τετ, αλλά ο Κασίγιας έπεσε στα πόδια του και μπλόκαρε τη μπάλα.

Υπογραφή Ινιέστα

Χάρη στα φρέσκα πόδια του Φάμπρεγκας και τις πρωτοβουλίες του Ινιέστα, η Ισπανία ήταν καλύτερη στο πρώτο μέρος της παράτασης και έφτασε πολύ κοντά στο γκολ στο 95’. Από συνδυασμό των δύο παικτών, ο μέσος της Άρσεναλ βρέθηκε απέναντι από τον Στεκέλνμπουργκ, που έσωσε με τα πόδια την ομάδα του. Ακολούθησε το δεξί σουτ(101’) του Νάβας με τη μπάλα να κοντράρει στον Φαν Μπρόνκχορστ και να περνά ελάχιστα άουτ, ενώ στο 104’ το δεξί πλασέ του Φάμπρεγκας δεν βρήκε το στόχο.

Ο Ντελ Μπόσκε έριξε και τον Τόρες αντί του Βίγια (106’), ενώ στο 109’ οι «οράνιε» έμειναν με παίκτη λιγότερο. Ο Χάιτινχα σταμάτησε αντικανονικά τον Ινιέστα έξω από το μεγάλη περιοχή και ο Γουέμπ σωστά του έδειξε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα. Οι Ισπανοί απέκτησαν το πάνω χέρι και στα λίγα λεπτά που απέμεναν, κατάφεραν να φτάσουν στο στόχο τους.

Από μια αδράνεια της ολλανδικής άμυνας, ο Ινιέστα βρέθηκε στη κατάλληλη θέση και με δεξί σουτ διαμόρφωσε το τελικό 1-0 (116’), στέλνοντας τους «φούριας ρόχας» και ολόκληρο το ισπανικό έθνος στα ουράνια και στη κορυφή του κόσμου.

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

Κόκκινες:
109' Χάιτινγκα (2η κίτρινη)

Κίτρινες:
Φαν Πέρσι, Φαν Μπόμελ, Ντε Γιόνγκ, Φαν Μπρόνκχορστ, Ρόμπεν, Φαν Ντερ Βιλ, Ματάισεν - Πουγιόλ, Σέρχιο Ράμος, Καπντεβίλα, Ινιέστα, Τσάβι

Οι συνθέσεις:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ:
Στεκέλενμπουργκ, Φαν Ντερ Βίελ, Χάιτινγκα, Ματάισεν, Φαν Μπρόνκχορστ (105' Μπράαφχαϊντ), Φαν Μπόμελ, Ντε Γιόνγκ (99' Φαν Ντερ Φάαρτ), Κάιτ (71' Ελία), Σνάιντερ, Ρόμπεν, Φαν Πέρσι

ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (86' Φάμπρεγας), Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο (60' Νάβας), Βίγια (106' Τόρες)
sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: