Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Μην παίζετε με το ΧΥΤΑ

Σε «παιχνίδια» ενόψει εκλογών απέδωσε τις καταγγελίες για τον ΧΥΤΑ Κατερίνης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ο οποίος πάντως ..ενημέρωσε το συμβούλιο ότι προσφάτως σημειώθηκε «κάποιο πρόβλημα» στην μονάδα όσμωσης. Δεκαέξι και πλέον ώρες αδιάκοπης και έντονης διαρροής θεϊκού οξέως το «πρόβλημα», το οποίο αποκαταστάθηκε αμέσως μετά τον εντοπισμό του.
120710DEYAK
Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης και τις οποίες δημοσιοποίησε η «ΕΠΤΑ», απασχόλησαν μεταξύ άλλων θεμάτων τη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΚ την Παρασκευή. Το θέμα συζητήθηκε ύστερα από σχετικά ερωτήματα που υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της διοίκησης της Επιχείρησης Στέργιος Μπουσνάκης. Ωστόσο, δεν δόθηκε καμιά «πειστική» απάντηση από τον πρόεδρο, ο οποίος πάντως υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του στην ευαισθησία για τα περιβαλλοντικά θέματα, ενώ δεσμεύτηκε ότι αναλυτικές απαντήσεις θα δοθούν με δελτίο τύπου που θα εκδώσει (προσεχώς) η επιχείρηση.

Υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και πρέπει να ενημερωθούμε για το τι ενέργειες έχουν γίνει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΧΥΤΑ, τουλάχιστον μετά τη δημοσιοποίησή τους, ανέφερε ο Στέργιος Μπουσνάκης ζητώντας να μάθει «τι έχει κάνει η ΔΕΥΑΚ».
Απαντήσεις ανέλαβε να δώσει ο πρόεδρος της Επιχείρησης Νίκος Παπαζιώγας, σημειώνοντας πως σε καμιά περίπτωση η ΔΕΥΑΚ δεν περίμενε να ενημερωθεί από τα δημοσιεύματα. «Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τι συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «καλώς γράφτηκε το δημοσίευμα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν περιμέναμε να από αυτό για να ενημερωθούμε ή για να λάβουμε μέτρα».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά τα όσα αναφέρονται στο τεύχος 283 (12 Ιουνίου 2010) της ΕΠΤΑ και με τίτλο «Χίλιες και μια παραβάσεις», παρόλα αυτά δεν απέφυγε να αναφερθεί σε φωτογραφίες από ρέματα στα οποία θα έπρεπε να καταλήγουν επεξεργασμένα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ, υποστηρίζοντας ότι κάποιες από αυτές, είναι από το ρέμα Κορινού και μάλιστα από σημείο πολύ μακριά από την έξοδο του ΧΥΤΑ. «Είναι χιλιόμετρα μακριά και μάλιστα σε μια περιοχή όπου υπάρχουν διάφορες βιομηχανίες, τις οποίες ξέρει το Τμήμα Περιβάλλοντος», σχολίασε ο κ. Παπαζιώγας.
«Είμαι από τους πρώτους που θα καταγγείλω περιβαλλοντικές παραβάσεις», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν φεύγουν στραγγίδια έξω από το ΧΥΤΑ». Αυτή τη διαβεβαίωση, ανέφερε σε άλλο σημείο της απάντησής του, μας τη δίνουν και υπηρεσιακοί παράγοντες, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να παίζουμε με το ΧΥΤΑ και να λέει ο καθένας ότι θέλει, ενόψει των εκλογών». Ο κ. Παπαζιώγας, είπε ότι αν υπάρχει κακή λειτουργία, «να πάμε όλοι να το δούμε», συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξει επισήμως απάντηση της ΔΕΥΑΚ με δελτίο τύπου που θα εκδοθεί ίσως και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.
«Δεν είμαι κατά της δημοσίευσης, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικότεροι όταν μιλάμε για το ΧΥΤΑ», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Την ανάκληση των όσων έχουν γραφεί, εφόσον είναι αναληθή, με ότι συνεπάγεται αυτό σε περίπτωση που δεν το πράξουν οι καταγγέλλοντες
ζήτησε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, (ο οποίος παρενέβη στη συζήτηση).
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, δεν έκανε καμιά αναφορά στο κυρίαρχο ζήτημα που έθετε η «ΕΠΤΑ» και το οποίο είχε να κάνει με τις άδειες λειτουργίας του ΧΥΤΑ και αν αυτές ισχύουν και για πόσο διάστημα. Προφανώς είναι ένα κομμάτι το οποίο θα επιχειρηθεί να απαντηθεί με το δελτίο τύπου της Επιχείρησης.
Πάντως, ο κ. Παπαζιώγας δεν αρνήθηκε ότι δεν έχουν παρουσιαστεί κάποια προβλήματα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, αναφέροντας ως πρόσφατο παράδειγμα «το πρόβλημα στη μονάδα όσμωσης», η οποία αντικαταστάθηκε άμεσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πολιτείας» για περισσότερες από 16 ώρες, από το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου έως το πρωί της 30ης Ιουνίου 2010, δημιουργήθηκε «οξύ πρόβλημα» από διαρροή θεϊκού οξέως, το οποίο επέφερε μικρές υλικές ζημιές στην μονάδα όσμωσης.  Ουσιαστικά για 16 ώρες η μονάδα υπολειτουργούσε με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάληξη των στραγγισμάτων της, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξίσου άμεση ήταν και η αντίδραση της ΔΕΥΑΚ, η οποία την ίδια μέρα (30/6) προχώρησε στην ανάθεση προμήθειας των απαραίτητων υλικών που είχαν καταστραφεί από τη διαρροή, ώστε να επανέλθει η σωστή λειτουργία της μονάδας όσμωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: