Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010
Εντάξει ψηφίστηκε και το ασφαλιστικό. Και τάχα μου-τάχα μου όλοι το ..
ψήφισαν με πόνο ψυχής. Τέτοια συμπόνια πρώτη φορά είδα.
***
Είδαμε και τους τζάμπα μάγκες, τεμέκ αντάρτες που μόλις τους κάνει ντου ο Πάγκαλος μαζεύονται στο καβούκι τους.
***
Ίσως είναι η πιο άχαρη περίοδος για να είσαι βουλευτής. Αν είσαι ΠΑΣΟΚ, σκέφτεσαι σοσιαλιστικά, ψηφίζεις νεοφιλελεύθερα. Αν είσαι Ν.Δ. αναγκάζεσαι να απολογείσαι για το μπάχαλο του Καραμανλή.
***
Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς λιτότητας. Με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού μπαίνουμε σε καθεστώς ισόβιας λιτότητας.
***
Βέβαια απονεμήθηκε και κάποια δικαιοσύνη, έφυγαν κάποιες στρεβλώσεις αλλά σε γενικές γραμμές ο γενικός πληθυσμός αγόγγυστα υπομένει το κλύσμα.
***
Σαράντα χρόνια εργασίας. Ο αριθμός σαράντα είναι άρρηκτα δεμένος με τη ζωή μας. Σαράντισε λένε το νεογέννητο, από σαράντα κύματα πέρασε τη ζωή του, καλά σαράντα λένε στον επίλογο.
***
Και δεν θα μιλήσω για την πείνα του ’40, αφού μας καλύπτουν τα 40 έτη εργασίας, προθάλαμος για τις συντάξεις πείνας. Σε γενικές γραμμές ο αριθμός 40, αν και πολλοί τον θεωρούν ηρωικό μάλλον γκρίζος είναι.
***
Είδαν και απόειδαν οι ειδικοί, έπρεπε να λύσουν το ασφαλιστικό, γιατί λέει ζούμε πολύ καθότι η επιστήμη προόδευσε και πόλεμοι δεν γίνονται για να ξεπαστρεύουμε και αποφάσισαν σαράντα χρόνια δουλειάς. Απ’το εργοστάσιο στα κυπαρίσσια δηλαδή.
***
Και βέβαια, επειδή 40 χρόνια δουλειάς είναι πάνω από τη μισή ζωή είπαν οι ειδικοί, για να ελαφρύνουν το πράμα, σας κάνουμε δώρο και επτά πλασματικά έτη που μπορείτε βέβαια να τα εξαγοράσετε με 20-25 χιλιάδες ευρώ.
***
Πώς αλλάζουν οι καιροί. Κάποτε έδιναν εφάπαξ πριν τη σύνταξη, τώρα θα δίνουμε εμείς εφάπαξ.
***
Όσο γι’αυτούς που χρόνια τώρα πληρώνουν εισφορές και ένσημα ούτε λόγος. Τα’φαγαν στα γούστα οι ειδικοί, τα’καναν περιουσίες και ήρθε η στιγμή να μας ζητήσουν τα ρέστα.
***
Έστω κι έτσι όμως παρά το μαύρο μας το χάλι ο κόσμος βλέπει σήμερα σαν λύτρωση την έξοδο από την ενεργό οικονομική δράση και τη συνταξιοδότηση του. Και καλά σαράντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: